Η Σάμος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά, που δεν έχω επισκεφτεί, αλλά θέλω να γνωρίσω από κοντά κάποια στιγμή στη ζωή μου.
Στο μυαλό μου το έχω ως ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει περιήγηση στους Φούρνους και βέβαια, στην Ικαρία που είναι κοντά.
Μπήκα στο visit.samos.gr και ταξίδεψα νοερά μέσα από τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες και τις virtual περιηγήσεις.
Πόσες ομορφιές και πόσα μέρη να εξερευνήσεις!
Ξέρετε, τί με έκανε να αναζητήσω να γνωρίσω περισσότερο τη Σάμο;
‘Ενα παιδικό βιβλίο. Το “Ο Χαμένος Μύθος του Αισώπου” του Κώστα Στοφόρου.
Οι φίλοι μου ξέρουν πολύ καλά, πως δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσω για κάποιο βιβλίο, εάν δεν το διαβάσω, πολύ περισσότερο δε εάν είναι παιδικό. Δεν χάνω την ευκαιρία. Ειδικά αυτή την εποχή η συγκεκριμένη διαδικασία μου φέρνει θύμησες από εκείνα καλοκαίρια, που ήταν υποχρεωτική η μεσημεριανή ανάπαυση στο σπίτι και επειδή δεν ήθελα να κοιμηθώ, ταξίδευα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.
Όταν, λοιπόν, ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου, ξεκίνησα να το διαβάζω και βρέθηκα νοερά κάτω από το δέντρο της αυλής μας κι άρχισα να παρακολουθώ την ιστορία της Ρόδης και του Λυκούργου που πήγαν διακοπές στη Σάμο με τους γονείς τους.
Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου με “γράπωσαν” για τα καλά, αφού είχε αναφορά σε ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ζωής μου, “Το καπλάνι της βιτρίνας” της κυρίας Άλκης Ζέη. Η μεγάλη συγγραφέας εμπνεύστηκε το βιβλίο από τα παιδικά καλοκαίρια της στη Σάμο.
Τα δύο παιδιά της ιστορίας του “Χαμένου μύθου του Αισώπου” φτάνουν σε ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο internet, με μια παλιά τηλεόραση και μια απογοήτευση μεγάλη μέχρι που γνωρίζουν καινούριους φίλους. Ένας θεότρελος θείος τους γνωρίζει τις ομορφιές του νησιού, ενώ ένας μυστηριώδης δημοσιογράφος θα φέρει ανατροπές και την αφορμή για λύση ενός γρίφου που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός μεγάλου μυστικού.
Το βιβλίο “Ο Χαμένος μύθος του Αισώπου” του Κώστα Στοφόρου, ανήκει σε μία σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Μίνωας με τίτλο “Ταξίδια στην Ελλάδα”, για τα οποία σας είχα μιλήσει και λίγο παλαιότερα : Βιβλία για τις Διακοπές
Θεωρώ εξαιρετικές προτάσεις των βιβλίων της σειράς. Στα δικά μου μάτια είναι “λογοτεχνικοί ταξιδιωτικοί οδηγοί”.
Κάποια άλλα βιβλία της σειράς είναι τα “Το στοιχειωμένο σπίτι” της Αργυρώς Μουντάκη, που η ιστορία μας γνωρίζει τον υπέροχο Βόλο, που αγαπώ πολύ και το “Κόρη στο Βυθό” της Μαίρης Σάββα-Ρουμπάτη που μιλάει για Πάρο, Αντίπαρο και Δεσποτικό.
Τα παιδιά μέσα από τις ιστορίες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ιστορίες των μικρών ηρώων και γνωρίζουν πληροφορίες για περιοχές της χώρας μας, τις ομορφιές τους αλλά και ιστορικά στοιχεία.
Σκεφτείτε πόσο ενδιαφέρον θα είχε πρίν ή μετά την ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου, να συνδυάζεται επίσκεψη-εκδρομή στο χώρο που διαδραματίζεται η ιστορία.
Ένας ακόμη τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά περισσότερο την ανάγνωση αλλά και την Ελλάδα.
Τα βιβλία απευθύνονται σε ηλικίες από 9 ετών, αλλά θα σας πω, ότι τα διαβάζω πάρα πολύ ευχάριστα και με ενδιαφέρον.
Αλλά, βέβαια, δεν απέχω κι εγώ πολύ από αυτή την ηλικία. Έτσι; :p
Μαμά Μαμαδοπούλου
4 Σχόλια
Είμαι από τη Σάμο,ζω εδώ,τα βιβλία τ’αγαπάμε υπερβολικά κι όμως,αυτό το βιβλίο δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου!Σ’ ευχαριστώ πολύ,κα….Μαμαδοπούλου!Αύριο κιόλας θα το αναζητήσουμε στους φίλους βιβλιοπώλες της γειτονιάς μας κι αν δεν το έχουν πάρει είδηση,καλό είναι να το μάθουν…Η Σάμος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και υπέροχες παραλίες.Με το καλό λοιπόν,να μας έρθετε μια μέρα.Φ.Μ.
Πρέπει να είναι πραγματικά υπέροχο νησί και κάποια μέρα θα σας έρθουμε με μεγάλη χαρά! Ευχαριστώ πολύ πολύ! 🙂
Ωωωωω εξαιρετικές επιλογές αγαπημένη!!! Και πηγαμε χτες να αγοράσουμε βιβλία για να διαβάσουν!!!! Κρίμα ρε γμτ. Τα σημειώνω για επόμενη φορά.
Η αξία των βιβλίων παραμένει σταθερή, οπότε θα σας τα πρότεινα για την επόμενη φορά, αγαπημένη. Θα τα απολαύσετε. 🙂