ΒΙΒΛΙΑ

Το φεγγάρι του Κιέβου

9 Μαΐου, 2022

Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της πόλης, μου βγαίνει ένας αναστεναγμός.

Ένας (ακόμη) πόλεμος ήρθε και έφερε απίστευτο πόνο και μία απέραντη θλίψη.

Κι έρχεται ένα ποίημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, να πει με τόσο λίγα λόγια, να εκφράσει μία αλήθεια, μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε.
“Το φεγγάρι του Κιέβου” του Gianni Rodari δημοσιεύθηκε πρώτη φορά πριν από σχεδόν 70 χρόνια και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ένα ποίημα σε μία έκδοση “ποίημα” με εικονογράφηση της Beatrice Alemagna, που θεωρεί τον Rodari “πνευματικό” της πατέρα.
Την απόδοση στα ελληνικά έκανε αφιλοκερδώς ο βραβευμένος και πολύ αγαπημένος μας συγγραφέας, Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο οποίος δηλώνει πάντα παρών σε κάθε ανάγκη κοινωνικής ευαισθησίας.

Μέσα από το ξεφύλλισμα του βιβλίου, τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι το φεγγάρι είναι ένα για όλο τον κόσμο και για όλους τους ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη.

Βέβαια, σε κάθε μέρος του κόσμου αυτό το ένα ίδιο φεγγάρι που βλέπουμε όλοι, μπορεί να γίνει ρομαντικό, χαρούμενο ή και ματωμένο. Μπορεί να γίνει καθρέφτης της ψυχής μας ή και προσευχή.

Μακάρι, να μην υπήρχαν τέτοιου είδους αφορμές, για να γνωρίζουμε τέτοια έργα τέχνης που μιλούν στην ψυχή μας.

Στην επόμενη πανσέληνο, ας κοιτάξουμε όλοι εκεί ψηλά κι ας ευχηθούμε δυνατά, να έρθει η Ειρήνη. Έτσι θα κερδίσουμε όλοι.

“Το φεγγάρι του Κιέβου είναι το ίδιο φεγγάρι που βλέπουν όλοι, παιδιά και μεγάλοι σε όλον τον κόσμο.

Το ποίημα του Τζάνι Ροντάρι που δημοσιεύθηκε πριν από 70 χρόνια στη συλλογή Filastrocche in cielo e in terra γίνεται παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στους Γιατρούς του Κόσμου για τη στήριξη του έργου τους στην Ουκρανία.”

Μπορείτε να δείτε κι άλλες παρουσιάσεις αγαπημένων μας βιβλίων εδώ

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!