slider ΒΙΒΛΙΑ

” Το θέλω ΤΩΡΑ! “

29 Αυγούστου, 2016

«Το θέλω ΤΩΡΑ!»

Όχι  απλά  το  θέλω  τώρα, αλλά ΤΩΡΑ !

Ο λόγος για τη Μαρία, κόρη της κυρίας Ευγενίας, η οποία δεν ζητά, αλλά απαιτεί πράγματα.
Σας θυμίζει κάτι;

Το θέλω Τωρα 2

Οι γονείς δεν θέλουμε να  χαλάμε χατήρια στα παιδιά μας.
Θέλουμε να τα έχουμε ευτυχισμένα και νιώθουμε, ότι η ικανοποίηση των επιθυμιών τους, είναι ένας λόγος ευτυχίας.
Η αλήθεια, βέβαια, βρίσκεται σε ένα μέρος αυτού του πράγματος και όχι στο σύνολο, καθώς η καθολική και αβίαστη ικανοποίηση των  επιθυμιών των πιτσιρικίων, τα κάνει απαιτητικά ,– ναι, ας το παραδεχτούμε- κακομαθημένα και στη συνέχεια της ζωής τους, κατά τη γνώμη μου, καθόλου ευτυχισμένα, αφού τα εκπαιδεύουμε σε έναν τρόπο ζωής, που δεν φέρνει πραγματικά ευτυχία.

Το θέλω Τωρα 3

Η Μαρία είναι ένα παιδί όπως όλα τα άλλα, που επειδή ακριβώς έχει συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια της ζωής της να ικανοποιούνται όλες οι επιθυμίες της, όταν βρίσκεται με τη μητέρα της στο super market, απαιτεί 3 σοκολάτες και αρνείται να διαλέξει μόνο μία, όπως ήταν η αρχική συμφωνία με τη μαμά.
Εφόσον δεν γίνεται αυτό που θέλει, δημιουργεί μία μεγάλη φασαρία, από την οποία δεν βγαίνει κερδισμένη, αφού επιστρέφει στο σπίτι χωρίς κανένα γλύκισμα αλλά και με περιορισμό.

Το θέλω Τωρα 4

Η μαμά της κάνει ξεκάθαρο, ότι δεν θα την ξαναπάρει άλλο Σάββατο στο super market.

Η μικρή Μαρία μέσα από τον μικρό περιορισμό της συνειδητοποιεί, ότι  πέρα από τα γλυκίσματα εξαιτίας της συμπεριφοράς της χάνει άλλες χαρές της ζωής, οπότε κατανοεί πράγματα και γίνεται συνεργάσιμη με τους γονείς της και στην πορεία φαίνεται ότι είναι κερδισμένη.

Το θέλω Τωρα 5

Το παιδικό βιβλίο «Το θέλω ΤΩΡΑ!» του Βασίλη Κουτσιαρή σε πολύ ζωηρές ζωγραφιές της Πωλίνας Παπανικολάου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα τουλάχιστον η πρώτη ανάγνωση να γίνει μαζί με τους γονείς.

Πέρα από τα μηνύματα που περνούν στα παιδιά και έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά τους σε σχέση με την οικογένειά τους, περνά μηνύματα και στους γονείς.
Με την ανάγνωση του βιβλίου το παιδί ίσως μπορεί να αναγνωρίσει κάποιες τυχαίες ή επαναλαμβανόμενες δικές του συμπεριφορές και μέσα από τη συζήτηση να βοηθήσουμε, να τις μειώσει ή να τις εξαφανίσει. Όμως και οι γονείς μπορούμε να δούμε στοιχεία του δικού μας εαυτού και να πάρουμε τα δικά μας μηνύματα.

Όλοι οι γονείς έχουμε περάσει από παρόμοιες καταστάσεις, όπως π.χ. με το πιτσιρίκι να κλαίει, να φωνάζει και να χτυπιέται μέσα σε ένα μαγαζί, γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί η απαίτησή του να του αγοράσουμε κάτι.

Το θέλω Τωρα 6

Όλοι έχουμε έρθει σε δύσκολη θέση. Να σας πω την αλήθεια βέβαια, ποτέ δεν ένιωσα άβολα σε τέτοιες καταστάσεις.
Σε τέτοια ξεσπάσματα είχα το μυαλό μου στο παιδί. Ήξερα, ότι ο στόχος της ήταν να με πιέσει, να νιώσω άβολα, για να γίνει αυτό που ήθελε.

Έμενα ήρεμη, ψύχραιμη, της ανακοίνωνα ότι εάν δεν σταματούσε, δεν θα έπαιρνε τίποτα ή θα φεύγαμε εντελώς από το χώρο (π.χ. ένα παιδικό party) και Ω!Ναι, το έκανα. Ναι, όσο σκληρό κι αν ακούγεται υπήρξε φορά, που επειδή δεν μπορούσε να συνεργαστεί, την πήρα και φύγαμε σε μισή ώρα από εκδήλωση στην οποία είχαμε πάει. Το έκανα μία φορά και ήταν αρκετή για να καταλάβει, ότι η μάνα της (είναι τρελή, βέβαια), αλλά αυτό που λέει, το κάνει. Την επόμενη φορά με την ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησης, συνεργάστηκε πλήρως και με ηρεμία.
Το σημαντικό, λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η συνέπεια και η ψυχραιμία και αυτά περνούν μέσα από το βιβλίο.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει ένα κείμενο από την ψυχολόγο Μαρία Δρόσου με τίτλο «Όταν τα παιδιά απαιτούν…» και  ασχολείται με το θέμα σύντομα και σφαιρικά, ορίζοντας τους λόγους που τα παιδιά αναπτύσσουν αυτές τις συμπεριφορές, αλλά δίνοντας και μικρές συμβουλές, που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

“Το θέλω ΤΩΡΑ!” Ένα βιβλίο εργαλείο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς. 🙂

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!