Yποσχέθηκα στην οικογένεια, ότι θα φτιάξω μπισκότα με τζίντζερ.
Δεν είχαμε στο χωριό μου :p και γι’αυτό είπα, να κάνω μια δοκιμή.
Είδα διάφορες συνταγές, που ομολογουμένως με δελέασαν, μου φάνηκαν εύκολες και εκεί που τα είχα μπλέξει και δεν ήξερα ποιά να διαλέξω, ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο συνταγών “Cookies” της Αθηνάς Πάνου ή αλλιώς “Sugarbuzz“ και με κέρδισε.
Η Αθηνά είναι ένα κορίτσι, που θαυμάζω…μάλλον θα έλεγα, καμαρώνω.
Από το λίγο που την έχω γνωρίσει, μου αρέσει, γιατί είναι ανήσυχη, κάνει όνειρα, τα αγαπά και τα κυνηγάει.
Την είχα απολαύσει από την 1η έκδοση βιβλίου, που είχε κάνει με συνταγές για “Cupcakes” και την παρακολουθώ (και βέβαια, κατά καιρούς δοκιμάζω συνταγές που προτείνει).
Το βιβλίο συνταγών για τα Cookies κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Ψυχογιός” και είναι πολύ απλά γραμμένο, έτσι ώστε να είναι προσιτές και σε ανθρώπους, που δεν έχουν κλίση στη ζαχαροπλαστική.
Δεν είμαι τόσο λάτρης των βιβλίων με συνταγές (τα πολλά λόγια με κουράζουν σε κάτι τέτοια….να τα διαβάζω, όχι να τα γράφω :p), οπότε το συγκεκριμένο για μένα είναι καταπληκτικός όδηγός.
Στην αρχή του βιβλίου η Αθηνά δίνει tip για όλες τις συνταγές (π.χ. το βούτυρο να είναι αγελαδινό) και μετά τα υλικά και τα βασικά απλά βήματα για την παρασκευή της κάθε συνταγής.
Εντωμεταξύ έχει κι άλλες 30 καταπληκτικές συνταγές, όπως Cookies με βρόμη και σταφίδες, μπισκότα κακάου, καρυδάτα μπισκότα γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού σε σάντουιτς….Τί να σας λέω!!
Βλέποντας, λοιπόν, σ’αυτό το βιβλίο τη συνταγή για Cookies με κανέλα, τζίντζερ και λεμόνι είπα, “Το’χουμε! Το’χουμε!” και ξεκινήσαμε.
ΞεκινήΣΑΜΕ, γιατί η μικρή έφτιαχνε.
Εγώ έδινα οδηγίες και φωτογράφιζα! Μουαχαχαχαχα!
Η δόση είναι για ένα γεμάτο πιάτο cookies (που τα πλάθουμε μικρά μπαλάκια).
Εμείς προσπαθήσαμε να τα κάνουμε κάτι ενδιάμεσο σε cookies και μπισκότα, οπότε μας προέκυψαν λιγότερα κομμάτια.
Αρχίζουμε:
Υλικά
110 γρ. βούτυρο (αγελάδος) σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (αυτό το “κ.γ.” είναι “κουταλάκι του γλυκού”-τουλάχιστον έτσι κατάλαβα :p)
200 γρ. αλεύρι
(Μας έπεσε λίγο παραπάνω, οπότε έπρεπε να το αφαιρέσουμε)
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/4 κ.γ. αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τύλιγμα
(Με αυτό η ποιήτρια εννοεί, ότι αφού τα πλάσουμε τα γυρίζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα για να είναι απ’έξω με ζαχαρη και κανέλα)
2 κ.σ. ζάχαρη (αυτό το “κ.σ.” είναι “κουτάλι της σούπας”- τουλάχιστον πάλι έτσι κατάλαβα)
1/2 κ.γ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ανάβετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα
2. Στρώνετε λαδόκολλα σε δύο ταψιά
3. Βάζετε το βούτυρο σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάτε με το μίξερ 4′-5′
4. Ρίχνετε το αυγό και την εσάνς βανίλιας, να ενσωματωθούν
5. Αναμειγνύετε τα στερεά σε ένα μπολ (αλεύρι, σόδα, κανέλα, τζίντζερ, αλάτι) και τα ρίχνετε στο πρώτο μείγμα
6. Προσθέτετε και το ξύσμα λεμονιού
7. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύετε τη ζάχαρη και την κανέλα για το τύλιγμα
8. Πλάτετε μπαλάκια από τη ζύμη (σε μέγεθος μικρού καρυδιού κατά προτίμηση), τα τυλίγετε στο μείγμα ζάχαρης κανέας και τα τοποθετείτε στο ταψί, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους
9. Ψήνετε για 10′-11′
10. Αποσύρετε τα cookies από το φούρνο, τα αφήνετε 2-3′ και μετά τα βγάζετε από το ταψί με σπάτουλα και τα ακουμπάτε σε σχάρα
Επειδή η συνταγή είναι για cookies και όχι για μπισκότα, στο πλάσιμο η ζύμη κολλούσε στα χέρια μας (και στον πάγκο)-λογικότατο-οπότε εμείς ψιλο-αυτοσχεδιάσαμε.
Πλύναμε τα κουπ πατ και τα αφήσαμε να στεγνώσουν
(Ναι, αυτό αριστερά είναι μηχανή για ποπ κορν!
Στο σπίτι μας, θα βρείτε σίγουρα καφέ, παγωτό και ποπ κορν!!
Για τα υπόλοιπα, δεν παίρνω όρκο! ;p)
Όταν πλάθαμε στα σχεδιάκια, ρίχναμε λίγο αλεύρι για να κάνουμε τα σχέδια.
Θα σας πρότεινα, να τα κάνετε μικρά μπαλάκια, να τα γυρίζετε μέσα στο μείγμα ζάχαρης και κανέλας και μετά να τα “πατικώνετε” (ωραίες εκφράσεις :p), για να γίνονται μικρές μπουκίτσες (όπως προτείνει η Αθηνά και όπως είναι τα cookies).
Και δεν θα σας ταλαιπωρήσει το πλάσιμο και θα κρατήσουν (πιστεύω) περισσότερο.
Εμείς σε 2 μέρες τα εξαφανίσαμε και τώρα πρέπει, να τα ξαναφτιάξουμε. ;p
H συνταγή είναι πανεύκολη και μας πήρε 1 ώρα το πολύ, για να τα ετοιμάσουμε
και 15′ (αθροιστικά) για να τα φάμε!
Kααααλή Επιτυχία!!
🙂
Μαμά Μαμαδοπούλου
4 Comments
Αχ, αυτά τα χρυσά χεράκια! 🙂
Είπα να φάω αυτά αντί για τα cookies…;)
Ουάου! Τελεια!Θα τα κάνω!
Kαλή επιτυχία και καλοφάγωτα! 🙂