Έγινε, λοιπόν, και η κρίσιμη συζήτηση “Μαμά, τί είναι σέξ;”(<- διαβάστε την εδώ).
Από την ώρα που άκουσα την ερώτησή της, είχα μετανιώσει οικτρά, που δεν είχα φροντίσει, να έχω κάποιο βιβλίο στο σπίτι, έτσι ώστε να με διευκολύνει και να καταλάβει το παιδί ακριβώς, ό,τι θα ρωτήσει.
Την επόμενη κιόλας ημέρα από τη συζήτησή μας, αναζήτησα βιβλίο σχετικό.
Ήθελα να το ξανασυζητήσουμε εκτενέστερα έχοντας αυτή τη φορά όμως και ένα εργαλείο σύμμαχό μου (μεγάλη ιστορία το manual ;p).
Υπάρχουν διαφορετικά βιβλία, που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες.
Είναι λογικό, να μην μιλάς με τον ίδιο τρόπο στα παιδιά όλων των ηλικιών. Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα, για τα οποία έχει απορίες ένα παιδί, πόσο δε για το θέμα του σεξ, το οποίο από μόνο του, προκαλεί μία πρώτη αμηχανία στο γονιό, που πρέπει να το εξηγήσει.
Ξεφύλλισα τα βιβλία που βρήκα και κατέληξα στο “Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός” των Ρόμπι Χάρρις και Μάικλ Έμπερλυ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη (http://www.patakis.gr).
Η συγγραφέας καταφέρνει και βλέπει το θέμα του σεξ από την πλευρά των παιδιών και με απλό, ξεκάθαρο και επιστημονικό τρόπο απαντά σε φυσιολογικές ερωτήσεις, που χαρακτηρίζονται “δύσκολες” στο πώς θα απαντηθούν από τους γονείς.
Η εικονογράφησή του βοηθάει πολύ στο να κατανοήσει το παιδί, αυτά που περιγράφονται, να γνωρίσει τις ομοιότητες και τις διαφορές των σωμάτων των δύο φύλων, τη διαδικασία αναπαραγωγής μιλώντας πάντα με ακριβείς επιστημονικές ορολογίες και όχι μόνο.
Η κόρη μου ως λάτρης όλων των θεμάτων που αφορούν την ανατομία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος (θα σας θυμίσω αυτό : “Ηχητικά ντοκουμέντα -Θησαυροί του θησαυρού μου”) μόλις ξεφύλλισε το βιβλίο ενθουσιάστηκε.
Την πρώτη φορά το διαβάσαμε όλο μαζί, εξηγώντας της ό,τι ήθελε και τονίζοντας τα σημεία που χρειάζονται προσοχή (“ανασφάλειες της μαμάς”, τα λένε), που έλεγαν π.χ. ότι το σεξ το κάνουν ΜΟΝΟ οι μεγάλοι και τη διάκριση αποδεκτών και μη αποδεκτών αγγιγμάτων.
Το σημαντικό όλης της ανάγνωσης του βιβλίου (όπως και όλης της αρχικής συζήτησης) ήταν, ότι όλη η διαδικασία έγινε με σοβαρότητα. Δεν κορόιδεψα στιγμή όρους, εκφράσεις και διαδικασίες. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής (#diplis) και για την ίδια, αλλά και για εμάς, οπότε το αντιμετώπισα με την ανάλογη σημασία του.
Είναι σίγουρο, ότι με τους φίλους και τις φίλες της κάποια στιγμή, θα έχει συζήτηση στην οποία θα διακωμωδήσουν το θέμα , αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσω εγώ αυτή τη λογική.
Είμαι κατενθουσιασμένη με το βιβλίο, γιατί εξηγεί πάρα πολλά πράγματα, τα οποίά βέβαια η μικρή τα ήξερε από τη σειρά “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το ανθρώπινο σώμα”.
Εκείνη το αγάπησε και το σέρνει μαζί της, διαβάζοντάς το, όποτε βρει ευκαιρία.
Έχοντας την τάση να κουβαλάει βιβλία παντού, θέλησε να το πάρει μαζί της σε μία επίσκεψη, που θα πηγαίναμε σε κάποιο φίλο της. Ομολογουμένως δίστασα και της είπα, να μην το πάρει μαζί της. Σκέφτηκα πρώτα από όλα τους γονείς του παιδιού και κατά πόσο θα τους ήταν ευχάριστο, να προκαλέσει ίσως η μικρή με το βιβλίο της μία ανάλογη συζήτηση για το σεξ στη δική τους οικογένεια (εάν δεν είχε γίνει ήδη).
Από την άλλη, εγώ δεν θα είχα πρόβλημα, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε εμένα. Αντιθέτως πιστεύω, ότι θα με βοηθούσε περισσότερο. Επειδή όμως δεν είμαστε όλοι οι γονείς ίδιοι (όπως και κανένας άνθρωπος) και η οικογένεια αυτή είναι νέα γνωριμία, ζήτησα από την κόρη μου να το αφήσει στο σπίτι. Βέβαια, πάντα θα ύπάρχει το ενδεχόμενο εντυπωσιασμένη από το βιβλίο να ανοίξει συζήτηση για το θέμα στον πιτσιρίκο, οπότε…και που δεν θα το έχει πάρει μαζί της….δεν θα έχει καμία σημασία.
Εάν πρόκειται, να επιλέξετε αυτό το βιβλίο ή και κάποιο άλλο, για να σας βοηθήσει κι εσάς να μιλήσετε ακόμη καλυτερα για τις διαφορές στην ανατομία των δύο φύλων, την αναπαραγωγή, το σεξ και τη γέννηση, θα σας πρότεινα, πριν το αγοράσετε να το ξεφυλλίσετε, για να δείτε ποιό μπορεί να απευθύνεται καλύτερα στο δικό σας παιδί, αλλά και ποιό πιστεύετε, ότι θα σας βοηθήσει περισσότερο να εξηγήσετε κάποια πράγματα. Γιατί είναι σίγουρο, ότι ακόμη και εάν διαβάσει το βιβλίο, θα σας ζητήσει να εξηγήσετε πράγματα. Και μία και δύο και τρεις φορές.
Αυτό που θα σας πρότεινα επίσης, είναι να προσέξετε τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται (αν και θα καταλάβετε από μόνοι σας κάνοντας ανάγνωση μερικές σελίδες αποσπασματικά).
Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι προσδιορίζουν σε ποιές ηλικίες απευθύνεται κάθε βιβλίο. Σας το σημείωνω αυτό, γιατί στο βιβλιοπωλείο, που πήγα αναζητώντας αυτή την κατηγορία βιβλίων, η νεαρή πωλήτρια μου παρουσίασε ένα βιβλίο, που εξηγούσε στα παιδιά, τί είναι το σεξ, αλλά απευθυνόταν σε ηλικίες 12 ετών και άνω.
Κάτι ακόμη που μου άρεσε ήταν, ότι η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου και αφού έχει εξηγήσει τη γέννηση και μιλάει για το μωρό, αναφέρει και για τα διαφορετικά ήδη οικογενειών που υπάρχουν π.χ. μονογονεϊκές, τις οικογένειες που υιοθετούν παιδιά, γονείς διαφορετικών χρωμάτων, θρησκεών και φυλών που παντρεύονται μεταξύ τους, δίνοντας την ευκαίρια στους γονείς, να κάνουν συζητήσεις για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και το κοινωνιών.
Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα (η ευαισθησία έγκειται στον τρόπο με τον οποίο δυσκολευόμαστε να το προσεγγίσουμε εμείς, οι γονείς) η σεξουαλικότητα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού, δοσμένο με σωστές απλές επιστημονικές λέξεις σε ένα βιβλίο, που είναι καταπληκτικός οδηγός για πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.
“Τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει και δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ?” αναρωτήθηκε η @elfinexile
Μήπως να το ψάξουμε λίγο; (Αχμ……!! Challenge accepted!!!!!)
Μαμά Μαμαδοπούλου
5 Σχόλια
[…] Πηγή: http://www.kidscloud.gr/?p=6186 […]
θηγεις ενα πολυ σημαντικο θεμα.Πραγματι οι γονεις κολλαμε σε αυτο ακομα κι οταν τα παιδια ειναι μικρα.Ποσο ειναι η κορη σου;περυσι οταν η δικη μου ηταν 5 επεσε στα χερια μου ενα σχετικο βιβλιο κ το πηρα για να υπαρχει. Το διαβασαμε αλλα περνουσα καποια σημεια θεωρωντας οτι αφου δεν με ρωτησαν απο μονα τους δεν χρεαζεται να τα πω ακομη.Δεν ξερω αν εκανα καλα. Ενω υπαρχει στην βιβλιοθηκη δεν ζητανε να τους το διαβασω.Καποτε θα ρθει κ η ωρα του.
H μικρή μου είναι 8.
Θεωρώ ότι καλά έκανες.
Όταν νιώσουν ότι θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο, θα σε ρωτήσουν και τότε θα τα περάσετε όοοοολα τα σημεία.
Γενικά πιστεύω, ότι μεγάλες και ευαίσθητες συζητήσεις δεν πρέπει να τις κάνουμε, όταν δεν είναι έτοιμα τα παιδιά.
Είναι έτοιμα (με ανοιχτές κεραίες, εννοώ), όταν κάνουν την ερώτηση.
Τότε θα πρέπει να απαντήσουμε όμως! 🙂
Τυχαία το αγόρασα από το βιβλιοπωλείο, δεν είχα συστάσεις, το ξεφύλλισα και μόνο από τις φωτογραφίες κατάλαβα ότι την κάνει τη δουλειά του. Κι αυτό γιατί ο 6χρονος γιος μου είχε αρχίσει να με “ψαχουλεύει” και ήθελα ένα μπούσουλα για το πως ξεχωρίζουν τα φύλα, τον κανόνα του εσώρουχου κλπ κλπ. Εξαιρετικό, τα λέει όλα με ωραίο και κατανοητό τρόπο και φυσικά σταμάτησαν τα “ψαχουλέματα”. Ανατρέχουμε από καιρό σε καιρό για να λύσουμε απορίες και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εξηγεί επίσης τα στάδια της ζωής μωρό-παιδί-έφηβος-ενήλικας-ηλικιωμένος, κάτι που χρειάζεται να ξέρουν.
[…] Πηγή: http://www.kidscloud.gr/?p=6186 […]