slider ΒΙΒΛΙΑ

“ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ” ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ! :)

27 Μαρτίου, 2013

“Ζούσε κάποτε ένας ποιητής που του άρεσε τη νύχτα

να βλέπει τ’αστέρια που στολίζουν τον ουρανό

τα πεφταστέρια και τους κομήτες.

Ονειρευόταν να φτιάξει κι αυτός αστέρια

που να πετούν ψηλά.

Θα γινόταν πυροτεχνουργός, μάστορας βεγγαλικών!”

Διαβάζεις τις πρώτες σελίδες  και νιώθεις, ότι αυτό το βιβλίο δεν έχει ηλικία.

Μιλά σε όλες τις καρδιές! Μικρών και μεγάλων!

Το βιβλίο “Βεγγαλικά” του Αλέξη Κυριτσόπουλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος είναι ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου.

Ένας ποιητής θέλει να στέλνει αστέρια στον ουρανό.

Βεγγαλικά! Αστραπές, πεφταστέρια και θρύψαλα φεγγαριού είναι τα υλικά που διαλέγει για να στολίσει τον ουρανό με πυροτεχνήματα και λαμπερά ποιήματα!

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη νέα σειρά: “Αν διάβαζα…ποιητές της γενιάς του ’30”.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους των μεγάλων ποιητών της γενιάς του ’30 και γράφει παραμύθια με φόντο τις μοναδικές του εικόνες.
Στο βιβλίο αυτό ο ίδιος γράφει στο σημείωμά του:
«Όταν διαβάζοντας τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου έφτασα στο ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ, σαν να ξεπήδησε μπροστά μου ο ίδιος ο Εγγονόπουλος. Μήπως τα ποιήματά του δεν είναι πασχαλινά χαλκούνια; νυχτερινά υπέρλαμπρα μετέωρα του αττικού ουρανού;
Το χέρι του που γράφει δεν είναι λαμπρό μέσ᾿ στον ήλιο, και φωτεινό από αστραφτερά πυροτεχνήματα τη νύχτα;Όταν μιλά δεν ρημάζουν το παν φοβεροί σεισμοί; Ηφαίστεια δεν
ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους;
Μήπως ο Νίκος Εγγονόπουλος δεν είναι ο γιος του στρατηγού Μπολιβάρ;
Μέσα στη σκιά, στα σκοτεινότερα στενά της αγοράς, πίσω από τη μάσκα του ιταλού πυροτεχνουργού – κου-κου, σε γνωρίσαμε,ευγενικέ κύριε Εγγονόπουλε!»

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ και να καταλάβετε μόνοι σας, τί εννοώ : “Βεγγαλικά”

Το “Βεγγαλικά” είναι μέρος της σειράς των βιβλίων του Αλέξη Κυριτσόπουλου, “Αν διάβαζα…ποιητές της γενιάς του ’30”, που αποτελεί τη γέφυρα από τα κλασσικά στα παιδικά βιβλία του Ίκαρου.

Τα βιβλία έχουν λάβει θερμά σχόλια από τους αναγνώστες και τους κριτικούς και σημειώνουν υψηλές πωλήσεις.

Τα δύο πρώτα βιβλία τις σειράς έχουν ήδη λάβει σημαντικές διακρίσεις, και ότι το τρίτο βιβλίο είναι στο τυπογραφείο. Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Λίγο ακόμα… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη» εντάχθηκε στη λίστα των White Ravens.

Για να καταλάβετε, τί είναι αυτή η διάκριση : η ετήσια έκδοση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου “White Ravens” περιλαμβάνει 250 σχολιασμένους προτεινόμενους τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από 30 γλωσσικούς τομείς. Οι αντίστοιχοι τίτλοι αποτελούν το περιεχόμενο της ομώνυμης ετήσιας έκθεσης του ιδρύματος στην Παγκόσμια Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια.

Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου “White Ravens”, θεωρείται σήμερα ως το παγκοσμίως σημαντικότερο ίδρυμα για τη διεθνή παιδική και νεανική λογοτεχνία και κέντρο μελέτης και έρευνας. Αποτελεί κέντρο διάδοσης και προώθησης της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας φέρνοντας σε επαφή παιδιά, εφήβους, συγγραφείς και εικονογράφους, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους από κάθε χώρο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο «Βεγγαλικά ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου» εντάχθηκε στη βραχεία λίστα για το «Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα, για βιβλίο πολύχρωμης εικονογράφησης» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Η IBBY (International Board on Books for Young People) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ είναι ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τα μέλη του είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές, παιδοψυχολόγοι και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο.

Την επιτροπή, η οποία συστάθηκε κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Επιτροπής για τα βραβεία Άντερσεν της ΙΒΒΥ, αποτελούν οι: Μερκούριος Αυτζής, Γεωργία Γαλανοπούλου, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Κατερίνα Δερματά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εύα Καλισκάμη, Μάνια Καπλάνογλου, Μαρία Κουρκουμέλη, Γκέλη Μανούσου, Βασιλική Νίκα, Ηρώ Παπαμόσχου, Κατερίνα Σταματά.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22), στις 7.00 μ.μ.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι περιπέτειες της Ρόζας ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου» πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2013, oπότε και ανυπομονούμε να το διαβάσουμε!!

«Τα χιόνια, τα σύννεφα, η άνοιξη, όλα χωρούν και όλα συμφιλιώνονται χάρη σε ένα κορίτσι που μέσα στην καταιγίδα κυνηγά πεταλούδες», γράφει ο ίδιος ο Αλέξης Κυριτσόπουλος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για όλες τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις και δραστηριότητες των Εκδόσεων Ίκαρος μέσα από το fan page τους στο Facebook  facebook.com/ikaroskids αλλά και μέσα από το newletter, που μπορείτε να  λαμβάνετε απευθείας στο email σας με μία απλή εγγραφή στο ακόλουθο link  kids.ikarosbooks.gr/newsletter.asp !

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!