slider ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ; ΦΤΙΑΞΕ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ (Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ)

31 Ιανουαρίου, 2013

Αγαπώ τις μαρμελάδες!

Η διαφορετική γεύση, που αφήνει κάθε φρούτο, είναι μοναδική απόλαυση!

Η μαμά μου βρίσκει συνεχώς αφορμές για να φτιάχνει δοχεία μαρμελάδες κάθε χρόνο.

“Να, τόσες βανίλες που έβγαλε το δέντρο στο χωριό. Πόσες να φάμε πιά; Τις έκανα μαρμελάδα!” ‘ή

“Να, είχαν τόοοοοοσα ώριμα βερύκοκα οι βερυκοκιές της κας Μπούλας και μας έδωσαν αλλά δεν  θα άντεχαν καιρό για να τα φάμε! Τα έκανα μαρμελάδα!”, ή ακόμη “Ξινά τα μήλα, αγάπη μου! Δεν τρωγόντουσαν. Για να μην τα πετάξω-κρίμα είναι-τα έκανα μαρμελάδα!”

Τόση μαρμελάδα!!

Από αυτή έβαζα στ’αυτιά μου, όταν δεν ήθελα να ακούω τις παρατηρήσεις (που λέει ο λόγος ;p).

Είναι πραγματικά ωραίο γλύκισμα μερικές φρυγανιές με λίγη μαρμελάδα ή ένα γεύμα με γιαούρτι,μούσλι και μαρμελάδα, αλλά από τότε που μεγάλωσα και ιδιαίτερα από τότε που έγινα μαμά, τη θέση της μαρμελάδας πήρε το μέλι.

Είναι πιο υγιεινό και πολύ πιο θρεπτικό και με ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες.

Οπότενες  η μαμά (που συνεχίζει και φτιάχνει μαρμελάδες), φέρνει τα βαζάκια της, από τα οποία δοκιμάζουμε και μετά μένουν στο ψυγείο. Πάντα υπάρχει μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού (άλλη πονεμένη ιστορία) στο ψυγείο μας! Ακόμη κι όταν είναι άδειο, τα βαζάκια μαρμελάδας ξεχωρίζουν! Σαν χρωματιστή έκθεση είναι! :p

Πριν από λίγες μέρες ανακάλυψα 4-5 βαζάκια στο ψυγείο, τα οποία, εάν δεν τα καταναλώναμε, θα έπρεπε να τα πετάξω. Η αλήθεια είναι, ότι λυπηθηκα τον κόπο της, οπότε σκέφτηκα να της δώσω μία επιπλέον χαρά! 😀

Της ζήτησα να μας φτιάξει μία μεγάλη Πάστα Φλώρα με τις διαφορετικές μαρμελάδες. ;p

Δεν ανακάτεψε όλες τις μαρμελάδες στην επιφάνεια, απλά κάλυψε με διαφορετική γεύση μαρμελάδας το κάθε κομμάτι της.

Και βέβαια την εξαφανίσαμε σε 2 ημέρες και βέβαια θέλω κι άλλη!

Ιδού, λοιπόν η συνταγή:

Συνταγή “Πάστα Φλώρα” της μαμάς μου


Χρόνος προετοιμασίας : 60 λεπτά περίπου
(Η δοσολογία είναι για ταψί 32 εκατοστών , είπε η μαμά.)
Οι δοσολογίες είναι με κούπες και κρασοπότηρα! Μην περιμένετε γραμμάρια από αυτή τη γενιά!
Δεν είχαν ζυγαριές ακριβείας, ντέι! :p
* 3,5 φλυτζάνια (μεγαλούτσικα, μου είπε) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 250 γρ βούτυρο (αυτό είναι τυποποιημένο, γι’αυτό το λέμε ζυγισμένο)
* μισό φλυτζάνι ζάχαρη
* μισο κρασοπότηρο κονιάκ (χικ!)
* 2 βανίλιες
* 3 κρόκους αυγών
*2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
* Μαρμελάαααδαααα μπόλικη (ξέρω…ε….2 βάζα υπολογίστε περίπου)
Προετοιμασία:
1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών ένα-ένα και μετά  τις βανίλιες.
2. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο-λίγο και εναλλάξ με το κονιάκ.
3. Μετά τα 2 φλυτζάνια αλεύρι, όπου έχει αρχίσει να σφίγγει η ζύμη, δουλεύουμε τα υλικά με χέρι και δεν συνεχίζουμε με το μίξερ.
4 Βουτυρώνουμε το ταψί.
5. Απλώνουμε με το χέρι τη μισή ζύμη στο ταψί μέχρι να καθίσει καλά.
6. Από την υπόλοιπη ζύμη παίρνουμε τόση όση να φτιάξουμε ένα κορδόνι (όσο ένα δάχτυλό μας, λέει) το οποίο βάζουμε γύρω γύρω (στην άκρη του ταψιού-έτσι ώστε να μην βγει απέξω η μαρμελάδα).
7. Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια.
8. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε κορδελάκια τα οποία τα τοποθετούμε χιαστί ( κάθετα και οριζόντια) πάνω από τη μαρμελάδα.
9. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς (στον αέρα) για 3 τέταρτα.
Η φωτογραφία από παραλλάγή της συνταγής που δημοσίευσε το  infokids.gr και την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε, εάν θέλετε! Κάντε μια βόλτα και στις άλλες συνταγές που παρουσιάζει το infokids.gr! Θα ενθουσιαστείτε! 🙂
Αγαπάμε Πάστα Φλώρα, γιατί αγαπάμε μαρμελάδες!!
Καλή Επιτυχία!! 🙂

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!