slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

“Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ! ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ!”

16 Σεπτεμβρίου, 2011

Ούτε που καταλάβαμε πότε πέρασε η πρώτη εβδομάδα στο Δημοτικό!

Κάθομαι στην ίδια θέση που έγραφα τις σκέψεις μου μία εβδομάδα πριν και βλέπω πόσο τεράστια, δύσκολα, επικίνδυνα τα βλέπεις όλα και τελικά πόσο απλά είναι. Κι όταν δεν είναι, γίνονται με έναν απίστευτο εύκολο τρόπο.

Θυμάστε…Ανησυχίες, φόβοι, κίνδυνοι που ελλοχεύουν, υποθετικά σενάρια χρεωκοπίας…εεεεεε! Συγγνώμη! Αυτό μου έχει μείνει από αλλού! Όλα αυτά ικανά για να χάσουμε τον ύπνο μας και τελικά δεν κατέβηκαν εξωγήινοι στην ταράτσα του σχολείου…..ΟΛΑ ΚΑΛΑ!

Όλοι είμαστε στην θέση μας! Ασφαλείς και Ευτυχισμένοι!

Ζήσαμε μία εβδομάδα πρωτόγνωρων εμπειριών και συναισθημάτων, με απίστευτα γρήγορες εναλλαγές, αλλά και γρήγορη προσαρμογή! Και η πλάκα είναι ότι το παιδί, προσαρμόστηκε πιό γρήγορα από εμάς.

Δεν χρειάστηκαν παρά 2 μέρες για να αντιληφθεί τί γίνεται! Να ακούει την δασκάλα (επικοινωνεί κανονικά! Το είχα ξεχάσει! :P)! Να κάνει φίλους(στο πρώτο  κουδούνι ήδη είχε “κολλήσει” με 3 παιδάκια)! Να επιβιώσει στο διάλειμμα (τελικά δεν κυκλοφορούν τίγρεις, κροκόδειλοι και κούγκαρ στην αυλή)! Να μπει σε πρόγραμμα……Να μπει σε πρόγραμμα…………Πριν ξεκινήσει άκουγα συνέχεια ότι πρέπει να βάζουμε την μικρή να αρχίσει να κοιμάται νωρίς για να συνηθίσει. “Να μπει σε πρόγραμμα”, “Να μπει σε πρόγραμμα”!  Μπήκε σε πρόγραμμα την πρώτη μέρα! Μία που ξύπνησε την πρώτη μέρα στις 07:00 και μία που κουτούλαγε το ίδιο βράδυ στις 08:30. Απλά!

Το πιο δύσκολο κομμάτι της πρώτης εβδομάδας στο Δημοτικό ήταν για εμάς! Για τον Μπαμπά και την Μαμά που ξεφνικά εμείς νιώθουμε ότι κάτι αλλάζει! Εμείς αγχωνόμαστε ότι τα “πράγματα σοβαρεύουν”.

Σίγουρα σοβαρεύουν, αλλά σταδιακά!

Οι δάσκαλοι στο σχολείο, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τους απαξιώσουν γιατί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι κλπ κλπ, ξέρουν την δουλειά τους! Και πιστέψτε με, την ξέρουν καλά!  Ξέρουν τί σημαίνει πρωτάκι και έχουν τον τρόπο τους στο να τα προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Αριστοτεχνικά τα μαθαίνουν μέσα σε ελάχιστες μέρες τί είναι το δημοτικό και κατά ένα μοναδικό τρόπο, αυτά που προσπαθούσες εσύ όλο το καλοκαίρι να  προετοιμάσεις για την μεγάλη μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, το πετυχαίνουν την πρώτη κιόλας μέρα που μπαίνουν στην αίθουσα της τάξης.   Διαχωρίζονται και γίνονται αντιληπτές οι θέσεις, τα όρια και οι κατευθύνσεις! Η αίσθηση που εισπράξαμε εμείς από την πρώτη μέρα, είναι ότι ξαφνικά το παιδί γύρισε στο σπίτι με το αίσθημα της υπεθυνότητας!

Η αλήθεια είναι ότι και εμείς μετά τον αγιασμό  ηρεμήσαμε και θεωρώ ότι βοηθήσαμε το παιδί στην ψυχολογία του.

Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα (γυρίζει σπίτι, τρώει, ξεκουράζεται μισή ώρα, κάνει τις εργασίες και μετά παίζει), το οποίο ακολουθούμε καθημερινά με αποτέλεσμα αυτή η σταθερότητα να δημιουργεί μία ασφάλεια στο παιδί, που ξέρει κάθημερινά τί να περιμένει.

Συζητάμε ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ μαζί του χαλλλααααραααάααα, για να καταλάβουμε τί γίνεται τις ώρες που είναι στο σχολείο και πώς νιώθει. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματά του και να ακούσουμε τις σκέψεις του και να έχουμε γνώση μέσα από την καταγραφή των εμπειριών του. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις μέρες, η μικρή σημείωσε ξαφνική αλλαγή διάθεσης και από εκεί που ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο με πάθος, παρουσίασε άρνηση. Δεν της πήγαμε κόντρα. Την συζητήσαμε για να καταλάβουμε εάν έχει συμβεί κάτι και όντως από τα λεγόμενά της καταλάβαμε, ότι η δασκάλα έγινε λίγο πιο αυστηρή με κάποιους συμμαθητές της γιατί δεν ήταν υπάκουοι, με αποτέλεσμα η δικιά μας να αγχωθεί.  Της το εξηγήσαμε, την χαλαρώσαμε και όλα καλά!

Θέλει πολύ υπομονή! Το ξέρω! Και είναι δύσκολο! Το ξέρω! Είναι όμως προτεραιότητα και δεν θέλει πολυ χρόνο! Θέλει ουσιαστικό χρόνο με το πιτσιρίκι! Θέλει να κάθεσαι στον καναπέ μαζί του και όταν σου μιλάει να είσαι εκεί! Μέσα στις σκέψεις του!

Όταν τους δώσουμε γερό έδαφος να πατήσουν και τους τονίζουμε ότι εμείς είμαστε εκεί, δεν χρειάζονται πολλά πράγματα!

Εχουν τον εαυτό τους και ξέρουν ότι μπορούν!

Και φυσικά πηγαίνοντας σχολείο, δεν μπορώ παρά να “κλείσω” με τον τρόπο που αρμόζει σε μαθήτρια…..

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!

ΓΙΟΥΠΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!! 😀

 

 

2 Σχόλια

 • Reply Anna 22 Σεπτεμβρίου, 2012 at 7:59 πμ

  ….και σε μια δασκάλα αρμόζει 🙂
  Δε ξέρεις πόσο χαίρομαι όταν σε διαβάζω

  🙂

  • Reply KidsCloud 22 Σεπτεμβρίου, 2012 at 8:11 πμ

   😀 Κι εγώ εσενα…
   Είσαι ένας από τους λόγους που νιώθω αισιοδοξία, γιατί είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί και καλοί δάσκαλοι, που αγαπούν αυτό που κάνουν. 🙂

  Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!