ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΚΑΚΑΟ! (ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ! :P)

22 Σεπτεμβρίου, 2012

Σήμερα το πρόγραμμα της κουζίνας είχε φούρνο!

Αφού θα τον άναβα για να ψήσω το πανδύσκολο φαγητό των μπριζολακίων, είπα να βάλω στο πρόγραμμα κι ένα κέικ.

Συνομιλώντας με μία “φιληνάδα” (πόσο μου άρεσε όταν το “φιλενάδα” το έλεγε έτσι η γιαγιά μου-άσχετο)στο τηλέφωνο και όταν της το είπα, την έκανα να ζηλέψει-λέει- και μου είπε ότι θα πήγαινε να αγοράσει ένα τυποποιημένο από το super market.

Δεν λέω, δεν θα γίνουν κλέφτες και οι παρασκευαστές κεϊκακίων, αλλά προσπάθησα να πείσω τη φίλη μου, ότι είναι καλύτερο να δοκιμάσει να φτιάξει ένα κέικ μόνη της.

Και οικονομικότερα θα της έρθει και θα ξέρει, τί υλικά θα βάλει και μπορεί να το φτιάξει, όπως θέλει.

Δεν είχε ξαναφτιάξει, λέει!

Της είπα, ότι η συνταγή είναι πανεύκολη και επάνω σε κάθε συσκευασία “αλεύρι που φουσκώνει μόνο του”, αλλά και ότι και εγώ θα ήμουν ανά πάσα στιγμή έτοιμη να τη βοηθήσω (τηλεφωνικά καλώντας την πυροσβεστική :p).

Μετά η φίλη εξαφανίστηκε!

Ή ακόμη προσπαθεί να το φτιάξει ή τελικά βαρέθηκε και αγόρασε έτοιμο.

Κάτι μου λέει ότι συνέβη το δέυτερο…Αχμ!….

Τέλος πιάτων, εγώ πιστή  στις αποφάσεις μου και επειδή είμαι και πολυ social media freak (έλα, καλέ που υπερβάλλω :p) το φωτογράφισα λίγο πριν το βάλω στο φούρνο και μόλις το έβγαλα από αυτόν και το τουήταρα (ρήμα της νέας ελληνικής-πού’σαι Μπαμπινιώτη;).

Kαι ομολογουμένως προκάλεσα ποικίλα σχόλια και ένα απειλητικό μήνυμα prive.

Μου ζητήθηκε, λοιπόν, η πανδύσκολη συνταγή και έτσι οφείλω να την μοιραστώ μαζί σας .

“Κέικ όλο κακάο” (Δεν το λες  “σοκολατας”…)

Χρειαζόμαστε (θα κάμω και διαφήμιση στα προϊόντα-αφού είμαι ευχαριστημένη, γιατί όχι;) :

* Mία συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του “Φαριν-απ”

* 4 αυγά (κότας :p)

* 1 βούτυρο Super Fresco (κλασσική επιλογή από μαμά)

* 2 φλυτζάνια γάλα (κατά προτίμηση φρέσκο)

* 2 φλυτζάνια ζάχαρη (νορμάλ κούπες – όχι τις “κατσαρόλες” που είναι της μόδας που χρησιμοποιούνται και για δημητριακά, ναι;)

* 1 βανίλια

* 1 κουτί κακάααααοοοο

* 1 κουταλία baking powder (γιατί αυτό μπορεί να φουσκώνει μόνο του, αλλά εγώ φοβάμαι μην έχει τις “στραβές” του)

– Αφήνουμε το βούτυρο σε συσκευασία δωματίου για να μαλακώσει.

Εγώ το λιώνω λίγο είτε βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων (ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ – Μην τιναχτούμε στον αγέρα, ε;), είτε στο φούρνο, είτε και βάζοντάς το σε ένα ταψάκι πάνω σε μία εστία της κουζίνας. Αυτό το βοηθάει, να γίνει πιο ομοιόμορφο το μείγμα στη συνέχεια.

– Στο μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. (Σημείωση: το πόση ζάχαρη και πόσο κακάο θα ρίξετε είναι και λίγο προσωπική επιλογή – πόσο γλυκό ή πικρό θέλετε να είναι.)

– Ρίχνουμε 2 αυγά (αφού τα σπάσουμε :p) και τα χτυπάμε μαζί.

– Προσθέτουμε 1/3 περίπου από το αλεύρι και αφού ανακατευτεί καλά αυτό, τα άλλα 2 αυγά.

– Προσθέτουμε άλλο 1/3 από το αλεύρι, την κουταλία baking powder και 1 φλυτζάνι γάλα.

– Όταν έχουν αναμειχθεί καλά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το δεύτερο φλυτζάνι γάλα.

– Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και το κακάο και τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά.

Δεν επιλέγω την υψηλή ταχύτητα αλλά τη μεσαία (αλλά πιστεύω ότι εξαρτάται και από τη συσκευή).

– Αλείφουμε με λάδι ή λίγο βούτυρο τη φόρμα του κέικ και ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς.

– Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το αφήνουμε να ψηθεί περίπου 1 ώρα.

– Εάν θέλετε να δείτε, εάν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του, παίρνετε ένα μαχαίρι και το καρφώνετε μέσα στη ζύμη.

Στην περίπτωση που βγει υγρασία επάνω στο μαχαίρι, μπορεί και να χρειάζεται λίγο περισσότερο (αλλά και πάλι περι ορέξεως …μπορεί να μην το θέλετε τόσο στεγνό).

– Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το γυρίζουμε τούμπα στην πιατέλα και είναι έτοιμο!

Εάν θέλετε μπορείτε να του προσθέσετε άχνη ζάχαρη ή γλάσσο ή και λιωμένη κουβερτούρα από πάνω.

Επειδή το έφτιαξα, για να πάρει και η μικρή στο σχολείο για κολατσιό, προτίμησα να μην το “φορτώσω” θερμίδες.

Είδατε πόσο εύκολο είναι;

Ουσιαστικά συγκεντρώνεις τα υλικά και τα ρίχνεις λίγα-λίγα στο μίξερ και μετά μπαίνει στο φούρνο.

Δεν χρειάζεται να είσαι και ο Παρλιάρος για να το φτιάξεις.

Επίσης επειδή είμαι υπέρ του να αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, μπορούμε να το “γεμίσουμε” και με υλικά  π.χ. μία κουταλιά μαρμελάδας που την ανακατεύουμε στη ζύμη ή να ρίξετε μικρά κομματάκια σοκολάτας.

Προσοχή: μην βάλετε πιο “βαριά”υλικά π.χ. σοκολατάκια ολόκληρα, γιατί θα “καθίσουν” στον πάτο της φόρμας και όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα, είτε θα έχουν κολλήσει σε αυτή και θα σας σπάσει, είτε στην καλύτερη θα μείνουν στην κορυφή του κέικ.

Και βέβαια, έπαθα και τα δύο τελευταία! :p

Αν δεν πειραματιστείς, δεν μαθαίνεις και αν δεν δημιουργήσεις και μόνος σου δεν έχει νοστιμιά! :p

 

Καλή σας επιτυχία! 🙂

 

2 Comments

  • Reply talinanoula 22 Σεπτεμβρίου, 2012 at 11:45 μμ

    xaxaxaxaxa
    κεφακια βλεπω!!! η περιγραφη όλα τα λεφτα!

    να σαι καλα για την συνταγη αλλα απο οταν πηρα την μαφινιερα απο τα ικεα, δεν ξαναεφτιαξα κλασσικο κεικ
    σε 30 λεπτα (10 η προετοιμασια και 20 το ψησιμο) εχω ατομικα κεκακια ετοιμα το οποιο σημαινει:
    – τα αρπαζεις και φευγεις
    – δεν εχεις δικαιολογια οτι ξεφυγες στο ποσα θα φας αφου ειναι μετρησιμα (οχι σαν το κεικ ΄΄ελα μωρε μια φετουλα εφαγα αλλα η φετουλα ειναι μισοκιλο)
    – σε βγαζουν παντα ασπροπροσωπη σε χρονο dt σε περιπτωση επισκεπτη-εισβολεα!

    ωστοσο δεν μπορω να πω
    με εψησες να ξαναβγαλω την φορμα του κεικ απο την αφανια!!

    καλες μπουκιτσες τωρα!

  • Reply nefosis 23 Σεπτεμβρίου, 2012 at 8:03 πμ

    Καλημέρα συννεφοξαδέρφη γλυκατζού. Έφτιαξα κι εγώ κέικ χτες. Αντί για βούτυρο, βάζω 1 φλυτζάνι ηλιέλαιο καιένα ολόκληρο πορτοκάλι με τη φλούδα, κομμένο, ξεκουκουτσιασμένο και ομογενοποιημένο στο μούλτι. Ότι μάρκα θες 😉 σλουρπ

  • Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!