Γεννηθήκανε κι οι δύο την ίδια μέρα, την ίδια χρονιά.
Ο Βάιος και ο Φώτος.
Μα, μέχρι εκείνο το καλοκαίρι, του 1990, δεν είχε τύχει να συναντηθούν. Και κανείς άλλος δεν τους είχε δει τον έναν δίπλα στον άλλον.
Μέχρι το πρωινό που η Έλσα πρόσεξε την απόλυτη ομοιότητά τους. Τον έναν τον ήξερε-ο Βάιος ήταν συμμαθητής της, το αγόρι της. Ο άλλος – αργότερα θα μάθαινε πως τον λέγανε Φώτο-ποιος μπορεί να ήταν;
Μια ιστορία όπου το παρελθόν εισβάλλει στο παρόν και ξαφνικά τα καλά κρυμμένα μυστικά φωτίζονται. Μα ακόμα και μετά την αποκάλυψη, εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα: ποιος είναι Εκείνος και ποιος ο Άλλος;
Tρεις έφηβοι σε μία άλλη εποχή.
Τότε, που δεν υπήρχαν social media και οι συναντήσεις ήταν από κοντά, τα καλοκαίρια σήμαιναν βόλτες, τραγούδια, μεσημεριανός ύπνος και ερωτικά σκιρτήματα, που ερχόντουσαν με κοιτάγματα στα μάτια (και όχι στις οθόνες κινητών).
Στο βιβλίο “Ο άλλος” ο Μάνος Κοντολέων έχει γράψει μια ιστορία που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των έφηβων, αλλά νομίζω ότι με κάποιο τρόπο θα προκαλέσει και μία νοσταλγία στη δική μας γενιά, που ζήσαμε την εφηβεία σε εκείνη την εποχή.
Μια αφήγηση με αναζητήσεις και προβληματισμούς, που αποδεικνύει ότι δεν μας καθορίζει το DΝΑ, αλλά οι συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε και κυρίως μεγαλώνουμε.
Δύο παιδιά που έχουν γεννηθεί από την ίδια μητέρα (ε, εντάξει, θα το έχετε καταλάβει, δεν νομίζω ότι σας έκανα και τρελό spoiler) κι όμως όσο όμοιοι κι αν είναι εξωτερικά, τόσο διαφορετικοί είναι.
Μία επιλογή στην αρχή της ζωής τους ήταν καθοριστική και για τους δύο.
Μία επιλογή, που εάν ήταν αλλιώς και εκείνοι θα ήταν αλλιώς.
Διαβάζοντάς το, θυμήθηκα εκείνα τα μεσημέρια καλοκαιριού, που δεν είχαμε κινητά, υπολογιστές ή τηλεοπτικά προγράμματα όλη την ημέρα και την ώρα της σιέστας των μεγάλων, εμείς διαβάζαμε βιβλία (ή και περιοδικά :p).
Το βιβλίο “Ο άλλος” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών (άρα και στους γονείς) και μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα εδώ
Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι από το Βασίλη Κουτσογιάννη και αποτυπώνει μία έντονη στιγμή της ιστορίας.
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments