slider ΒΙΒΛΙΑ

Σπουδαίοι Άνθρωποι ως παιδιά

25 Απριλίου, 2021

Ένας από τους λόγους που θα με έκαναν να χαρώ πολύ, εάν ήμουν τώρα παιδί, είναι η τεράστια ποικιλία των παιδικών βιβλίων.
Η τεχνολογία και οι τεχνικές έχουν προχωρήσει τόσο πολύ και πλέον η δημιουργικότητα και η ποιότητα φθάνουν σε άλλα επίπεδα.

Τα βιβλία στη δική μας παιδική ηλικία ήταν πολύ πιο απλά (χωρίς να τα υποτιμώ, σε καμία περίπτωση).

Όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος, γίνεται πιο δημιουργικός και τα αποτελέσματα είναι ευφάνταστα.

Θα αναρωτηθείτε, τί με έπιασε τώρα.
Τα σκέφτομαι κάθε φορά, που διαβάζω νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων.

Είναι μια διαδικασία, που απολαμβάνω και δεν την κάνω μόνο, γιατί θέλω να σας τα παρουσιάσω.
Τα διαβάζω κανονικά σαν να απευθύνονται σε μένα.
Υπάρχουν βράδια, που αντί να διαβάσω ένα βιβλίων ενηλίκων, διαβάζω τα παιδικά βιβλία, που έχω την τεράστια τύχη να λαμβάνω από τους αξιόλογους εκδοτικούς οίκους της χώρας.
Το παθαίνω πιο έντονα, δε, όταν διαβάζω βιβλία, που με ενθουσιάζουν.

Όπως το “Σπουδαίοι Άνθρωποι ως παιδιά” των Petra Texlova, Tomas Tuma (που έχει κάνει και την εικονογράφηση) και σε μετάφραση της Έρρικας Πάλλη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

“Νομίζεις, ότι μπορείς να αναγνωρίσεις κάποιες από τις πιο διάσημες προσωπικότητες του κόσμου βάσει κάποιων στοιχείων από την παιδική τους ηλικία;
Αν ναι, άνοιξε το βιβλίο και δοκίμασε τις δυνάμεις σου! Είκοσι πέντε σπουδαίοι άνθρωποι περιμένουν να τους ανακαλύψεις: εφευρέτες , επιστήμονες, μουσικοί…Σου μιλάνε για τα παιδικά τους χρόνια, σου δείχνουν πώς ήταν τότε, με τι τους άρεσε να παίζουν και ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους, αλλά δε θα σου αποκαλύψουν το όνομά τους.
Ο καθένας από αυτούς δίνει κάποια στοιχεία για να σε βοηθήσει να μαντέψεις ποιος είναι .
Στη συνέχεια μπορείς να ανοίξεις το παραθυράκι και να δεις  αν μάντεψες σωστά. Καλή Επιτυχία!”

Το“Σπουδαίοι Άνθρωποι ως παιδιά” απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών (ίσως και λίγο μικρότερα, θα έλεγα εγώ) και μπορείτε να ξεφυλλίσετε μερικές σελίδες του εδώ

Εγώ θα σας κάνω ένα μικρό spoiler και θα σας αποκαλύψω κάποιες από τις προσωπικότητες, που συστήνονται, όπως η Νεφερτίτη, ο Ιπποκράτης, ο Αρχιμήδης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η Τζέιν Όστιν, η Μαρί Κιουρί, οι αδερφοί Ράιτ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Λούις Άρμστρονγκ, η Φρίντα Κάλο, η Έντιθ Πιάφ κ.α.
Μερικά από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά μυαλά παγκοσμίως, που καθόρισαν τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.

Σε κάθε δισέλιδο δίνονται στοιχεία από τη ζωή, τα ενδιαφέροντα, όπως και τα παιχνίδια της εποχής, που αρκετά μπορούν και τώρα να παίξουν τα παιδιά ή να τα εφαρμόσουν σε μορφή πειραμάτων.
Τα παιδιά, αφού διαβασουν τις πληροφορίες, καλούνται να μαντέψουν ποια είναι η προσωπικότητα και να την αποκαλύψουν.
Με την επανάληψη της ανάγνωσης, μέσα από το παιχνίδι (βάζοντας το παιδί να μαντέψει ποιό είναι αυτό το σπουδαίο άτομο) μαθαίνουν ιστορικά  και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία.
Θυμάμαι, όταν ήμουν εγώ στην Α’Δημοτικού, που είχαμε ένα τέτοιο βιβλίο και κάθε βράδυ με τον αδερφό μου ανυπομονούσαμε να το διαβάσουμε με τη μαμά, για να δούμε ποιός θα μαντέψει τα περισσότερα (που είχαμε μάθει με την επανάληψη του παιχνιδιού).
Παραδέχομαι, ότι μέσα από αυτές τις αναγνώσεις είναι αρκετές οι φορές, που είτε θυμάμαι πράγματα που είχα ξεχάσει, είτε μαθαίνω κάποια στα οποία δεν είχα δώσει σημασία ποτέ.
Με την πρώτη ευκαιρία να διαβάζετε κι εσείς παιδικά βιβλία.
Μέσα από αυτές τις αναγνώσεις, ερχόμαστε σε επαφή με τα πρωτόλεια του χαρακτήρα μας και συνδεόμαστε έστω και λίγο με την αγνότητα του μικρού παιδιού.

Μαμά Μαμαδοπούλου.

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!