slider ΒΙΒΛΙΑ

Μικρά μεγάλα αγαπημένα κλασικά

24 Νοεμβρίου, 2020

Πόσο πολύ αγαπάω αυτή την παιδική σειρά βιβλίων!
Τα Μικρά Μεγάλα Κλασικά είναι μία ευφάνταστη σειρά.

Οι δύο δημιουργοί, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή, με το δικό τους μοναδικό τρόπο γνωρίζουν στα παιδιά αριστουργήματα της κλασικής παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Σας έχω ξαναμιλήσει γι’αυτή τη σειρά και πιο συγκεκριμένα, όταν είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα βιβλία της, που είναι τα “Μικρές Κυρίες”, “Τομ Σόγερ” και “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”.

Στη συνέχεια της σειράς ακολούθησαν οι ιστορίες  “Mόγλης”του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, “Δρ.Ντούλιτλ” του Χιου Λόφτινγκ και “Η Μαύρη Καλλονή” της Άννας Σιούελ.

Και αυτά τα 3 κλασικά βιβλία μεταμορφώνονται μέσα από το σπιρτόζικο κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και τη ζωηρή εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή και γίνονται το έναυσμα για να αγαπήσουν τα παιδιά το περιεχόμενο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον στο μέλλον για την ανάγνωση  των κλασικών αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ελάτε να διαβάσουμε μαζί, τί γράφει το οπισθόφυλλο του κάθε βιβλίου και να τα ξεφυλλίσουμε.

“Ο Μόγλης ή μεγαλώνοντας ανάμεσα στα λυκόπουλα”
Ένα ανθρωπάκι, ο Μόγλης, μεγαλώνει στην Αγέλη των Λύκων. Τρέχει, κολυμπά, σκαρφαλώνει στα δέντρα, παίζει παρέα με τα μικρά λυκόπουλα. Κι ακούει πάντα με προσοχή τις συμβουλές  του Μπαγκίρα του Πάνθηρα και τα τραγουδιστά μαθήματα του Δάσκαλου Μπαλού, που του μαθαίνει, στίχο στίχο, το Νόμο της Ζούγκλας: Σαν τον γαλάζιο ουρανό είν’της Ζούγκλας ο Νόμος. Τόσο σπουδαίος, τόσο παλιός. Τα ζώα όλα τον σέβονται και τον υπακούνε, κι αλίμονό σου αν κάνεις αλλιώς!
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες εδώ.

“Δρ. Ντούλιτλ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων”
-Σίγουρα θα γίνεις ο καλύτερος γιατρός για τα ζώα δρ.Ντούλιτλ.
-Μα, υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι, Πολυνησία.
-Ναι, αλλά θα σου πω ένα μυστικό. Το ήξερες ότι τα ζώα μιλούν; Εγώ που μιλώ τη γλώσσα των ανθρώπων, μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των ζώων… Πως όταν η Πολυνησία λέει κα-κα-ουί-φι-φι εννοεί “Γιατρέ, θέλω κρακεράκι κι όταν ο Τζιπ κουνάει το ένα του ρουθούνι σημαίνει πως η μπόρα πέρασε.” Βλέπεις, τα ζώα δεν μιλούν μόνο με λέξεις και ήχους αλλά και με νεύματα, με τ’αυτιά τους, τα πόδια, την ουρά και τα μάτια.
Ο δρ. Ντούλιτλ, που ήταν πολύ φιλομαθής και λάτρευε ό,τι είχε να κάνει με ζώα, ενθουσιάστηκε. Έφερε το χοντρό τετράδιό του και ένα μολύβι.

-Αρχίζουμε μάθημα, είπε στην Πολυνησία
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες εδώ.

“Η Μαύρη Καλλονή ή ένα βιβλίο γραμμένο στη γλώσσα των αλόγων”
Το βιβλίο αυτό που ξεκινά , το έγραψε ένα άλογο. Αλήθεια. Την εποχή που γράφτηκε, τα άλογα ήταν ακόμη το πιο σπουδαίο και πολλές φορές το μόνο μέσο που είχαν οι άνθρωποι. Σε πόλεις και χωριά, τα άλογα μετέφεραν ταξιδιώτες και εμπορεύματα, τραβούσαν τα κάρα και τις άμαξες και βοηθούσαν στις δουλειές και τις μετακινήσεις. Μην ανησυχείς, θα καταλάβεις όλα όσα έχει να σου αφηγηθεί. Γιατί η συγγραφέας Άννα Σιούελ το μετέφρασε από τα….αλογικά στη γλώσσα τη δική μας. Και τώρα, σσς…αρχίζει.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες εδώ.



Η παιδική σειρά “Μικρά Μεγάλα Κλασικά” κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!