slider ΒΙΒΛΙΑ

Μια θάλασσα πλαστικά

3 Ιουνίου, 2020

Μια θάλασσα πλαστικά!
Εφιάλτης!
Το δυσάρεστο είναι πως δεν πρόκειται για ένα κακό όνειρο. Δυστυχώς συμβαίνει, όπως και πολλά άλλα άσχημα και καταστροφικά στον πλανήτη μας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο άνθρωπος πρέπει να κατανοήσει, ότι ο πλανήτης δεν είναι δικός του. Τον δανείζεται για να περάσει τη ζωή του και οφείλει να τον αφήσει στις επόμενες γενιές, όχι μόνο όπως τον βρήκε, αλλά καλύτερο.

Είναι υποχρέωσή μας να φροντίζουμε το πλανήτη, όπως ακριβώς φροντίζουμε το σπίτι μας, γιατί η γη είναι το σπίτι μας.

Και όπως την καθαριότητα και την τάξη την μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τη φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι οι γονείς είμαστε πρότυπο.
Πέρα από τα λόγια, όταν βλέπουν στην πράξη να εφαρμόζουμε αυτόν τον τρόπο ζωής, μαθαίνουν από αυτόν.
Μαθαίνουν να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον, να κάνουν ανακύκλωση, να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών, αλλά και πολλά άλλα μικρά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα που στην καθημερινότητά μας βοηθούν στην εξοινομόμηση ενέργειας και μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη “Μια θάλασσα πλαστικά” είναι ένα υπέροχο παραμύθι, που μιλάει για την προστασία του πλανήτη και την αξία της συνεργασίας.

Ελάτε να διαβάσουμε μαζί την περίληψη που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου για να πάρετε μία γεύση από την ιστορία :
Όταν μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια διέκοψε το μάθημα στην τάξη του βυθού, οι ψαρομαθητές τρόμαξαν! Τότε ο κύριος Χταπόδης τους παρότρυνε να μαζέψουν τα καλαμάκια και να βγουν στη στεριά για να ζητήσουν βοήθεια. Στον δρόμο τους συνάντησαν έναν ιππόκαμπο που είχε τυλιγμένη στην ουρά του μια μπατονέτα, μια χελώνα που είχε μπλεχτεί σε ένα δίχτυ, ένα δελφίνι που είχε καταπιεί σκουπίδια και άλλα ζωάκια που δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν. Όλα φαίνονταν να τα έχουν χαμένα…Ήταν τόσα πολλά τα σκουπίδια στη θάλασσα, που ακόμα και τα παιδιά δεν ήξεραν τί να κάνουν….Ο κύριος Χταπόδης όμως, τα είχε σκεφτεί όλα!

Στο ξεφύλλισμα της ιστορίας παρουσιάζονται πολλά και διαφορετικά  προβλήματα, που μπορούν να δημιουργηθούν στο θαλάσσιο κόσμο από αδιαφορία ή απροσεξία των ανθρώπων, αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να κινδυνέψει η θαλάσσια ζωή.
Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και σε εμάς και στους αγαπημένους μας.

Τα παιδιά της ιστορίας συνειδητοποιούν πώς ένα μικρό κομματάκι πλαστικό, μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον, αφού λειτουργεί αθροιστικά, αλλά και πώς τα ίδια  μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να σωθεί ο πλανήτης.

Η Κατρίνα Τσάνταλη μέσα από τη μυθοπλασία περνά πολλά μηνύματα και μας μεταφέρει στο βυθό της θάλασσας και δείχνει στα παιδιά πόσο απλά και εύκολα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος ακόμη και από τη μικρή ηλικία.
Μικροί και μεγάλοι έχουμε ευθύνη, αφού και εμείς είμαστε κρίκος της αλυσίδας  της ζωής.

Στο τέλος του βιβλίου, η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Φίλια Αραπάκη, προτείνει μια δημιουργική αλλά και διασκεδαστική ανάγνωση του παραμυθιού, που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν ακόμη περισσότερα, ενώ η ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος, Σάντυ Κουτσοσταμάτη και η Κατερίνα Τοπούζογλου (Ιδρύτρια του AllForBlue.org) μιλούν για τα σημαντικά μηνύματα της ιστορίας μέσα από τη διαφορετική ταυτότητα τους.

Το παιδικό βιβλίο “Μια θάλασσα πλαστικά”  της Κατρίνας Τσάνταλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα με μία υπέροχη “ζωντανή” εικονογράφηση από τη Μαρία Παγκάλου.

Mπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Το Καλοκαίρι είναι μπροστά και είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να εφαρμόσουμε όλα όσα πρέπει στις εξορμήσεις στις παραλίες και να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά.

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!