slider ΒΙΒΛΙΑ

Η Θάλασσα είδε

28 Οκτωβρίου, 2019

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι τέχνη.
Τέχνη του λόγου, τέχνη μυθοπλασίας, τέχνη σκιαγράφισης χαρακτήρων και τέχνη δημιουργίας ερεθισμάτων που προκαλούν συναισθήματα.
Τα παιδικά βιβλία περιλαμβάνουν και το ερέθισμα της εικόνας, που κάνει το έργο να απογειώνεται.

Δεν θα είμαι υπερβολική, εάν πω, ότι υπάρχουν παιδικά βιβλία που είναι έργα τέχνης.
Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία που θέλω να τα έχουμε στην οικογενειακή βιβλιοθήκη μας κι ας έχει μεγαλώσει η κόρη μας, γιατί περνούν σε ένα άλλο επίπεδο από εκείνο των παιδικών αναγνώσεων.

Ένα τέτοιο παιδικό βιβλίο είναι και το “η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΔΕ” του Tom Percival, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.
Ο  Percival  δημιούργησε την εικονογράφηση του βιβλίου, σχεδιάζοντας τις εικόνες του επάνω σε κλασικούς πίνακες μεγάλων ζωγράφων, όπως Willem Roelofs, Aelbert Cuyp, Vincent van Gogh, Maurits van der Valk και Hendrik Willem Mesdag ή κάνοντας κολάζ με αυτές.

Εμπνεύστηκε από τo “Rijksstudio”, την εφαρμογή που ανέπτυξε το Rijksmuseum, ένα από τα μεγαλύτερα, εντυπωσιακότερα και ομορφότερα μουσεία στον κόσμο, που βρίσκεται στο Άμστερνταμ.  Στην εφαρμογή “Rijksstudio”  μπορεί να κάνει εγγραφή ελεύθερα όποιος θέλει (έκανα κι εγώ 🙂 ). Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του ή στον υπολογιστή του έναν ή και περισσότερους από τους χιλιάδες πίνακες του μουσείου και είτε να τους επεξεργαστεί (κάτι που έκανε ο Percival), είτε να τους χρησιμοποιήσει σε εκτυπώσεις (π.χ. t-shirt, κάδρων, αυτοκόλλητων).

Προσωπικά ενθουσιάστηκα με την εφαρμογή και το μοιράστηκα με την κόρη μου, η οποία επίσης ενθουσιάστηκε κι έκανε εγγραφή με το δικό της κινητό.

Ξεκινώντας από αυτό, λοιπόν και πριν περάσω στην ιστορία, θεωρώ ότι το βιβλίο δίνει μια υπέροχη αφορμή να δείξουμε στα παιδιά την κλασική τέχνη. Αυτή από την οποία εμπνεύστηκαν οι επόμενοι καλλιτέχνες, όπως και ο Tom Percival για τη δημιουργία του βιβλίου, o οποίος από ένα video που παρακολούθησε, λέει ότι στο βιβλίο ουσιαστικά σχεδίασε μόνο τους ήρωες. Όλα τα υπόλοιπα είναι κολάζ και σχέδια από τους πίνακες που βρήκε στο Rijksstudio.

Μιας και τα παιδιά κάθε ηλικίας, αγαπούν  τα gadget, θα μπορούσαμε αφού διαβάσουμε το βιβλίο, να δούμε μαζί τους πίνακες στην εφαρμογή του Rijksmuseum και να μιλήσουμε για τέχνη.

Στην αναζήτησή μου βρήκα ένα video, στο οποίο ο δημιουργός δείχνει ακριβώς πώς σχεδίασε αυτές τις εικόνες.

Όμως δεν είναι μόνο η εικόνα και η τεχνοτροπία της που κάνουν το “η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΔΕ” ένα πολύ δυνατό παιδικό βιβλίο.
Η ιστορία του που είναι πολύ συγκινητική, μιλά για την αγάπη που ποτέ δεν χάνεται, αλλά και για την ελπίδα, που πρέπει να μένει ζωντανή στην καρδιά μας.

Ελάτε να σας κάνω μια βόλτα στην ιστορία.
Η Σοφία ήταν ένα μικρό κοριτσάκι και είχε αγαπημένο φίλο, ένα φθαρμένο αρκουδάκι.
Το αρκουδάκι είχε μεγάλη συναισθηματική αξία για τη Σοφία. Αρχικά το είχε ο παππούς της και μετά η μητέρα της, μέχρι που γεννήθηκε εκείνη και έγινε δικό της. Η μικρή Σοφία ζει μόνο με τον μπαμπά της , γιατί η μαμά της έχει πεθάνει. Αμέσως καταλαβαίνουμε ότι αυτό το αρκουδάκι είναι ένα κομμάτι των αναμνήσεων από εκείνη και γι’αυτό δεν το αποχωρίζεται ποτέ.

Η μικρή έκανε με τον πατέρα της ένα μεγάλο ταξίδι για να βρεθούν στη θάλασσα. Εκεί απόλαυσαν όμορφες στιγμές μέχρι που μία καταιγίδα τους ανάγκασε να φύγουν βιαστικά και δεν πρόσεξαν ότι το αρκουδάκι έπεσε από την τσάντα τους και έμεινε εκεί.
Από εκεί αρχίζει η μεγάλη στεναχώρια της Σοφίας αλλά και το μεγάλο ταξίδι που κάνει το αρκουδάκι με τη βοήθεια της θάλασσας.
Η θάλασσα προσπαθεί να το φέρει πίσω στη Σοφία, αναζητώντας την και το οδηγεί από παραλία σε παραλία.
Μέχρι που κάποια στιγμή μετά από πολλά χρόνια ένα κοριτσάκι το βρίσκει και το πηγαίνει στη γιαγιά του, που αυτή είναι η μικρή Σοφία.

Ένα υπέροχο συγκινητικό βιβλίο, που μιλά για όλα εκείνα τα συναισθήματα που διατηρούνται με θέρμη μέσα στην ψυχή μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πρέπει να είμαστε θετικοί και πάντα αισιόδοξοι και να μην χάνουμε την ελπίδα μας.
Η απόδοση τα ελληνικά έχει γίνει από το Φίλιππο Μανδηλαρά.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!