slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ…

27 Φεβρουαρίου, 2012

Ο μπαμπάς αυτό το τριήμερο δεν ήταν εδώ.

Εξαιτίας της φύσης της δουλειάς του και των δραστηριοτήτων του κάποιες μέρες λείπει. Είτε λείπει όλη την ημέρα και γυρίζει αργά το βράδυ, είτε θα λείψει κάποια Σαββατοκύριακα.  Οι ώρες και οι μέρες που λείπει δεν είναι σταθερές. Ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει και επειδή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, υπάρχουν μέρες που μπορεί να είναι πολλές ώρες στο σπίτι, μέρες που μπορεί να λείπει τις ίδιες ώρες με την μαμά και μέρες που μπορεί να τον βλέπουμε ελάχιστα ή καθόλου.

Έτσι ήταν η κατάσταση, πριν γεννηθεί η μικρή, έτσι συνεχίζει και τώρα με μεγάλες ομολογουμένως συνειδητές προσπάθειες από μέρους του, να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί μας.

Η απουσία του επηρέαζε την μικρή από την ηλικία του ενός έτους.  Όταν έλειπε ο μπαμπάς, το μωρό ήταν μέσα στην γκρίνια. Της έλειπε. Το καταλάβαινα.

Όσο μεγάλωνε η πιτσιρίκα, τις περιόδους που ο μπαμπάς έλειπε, δεν μπορούσα να την κάνω καλά.

Επειδή ο παιδικός σταθμός που την πηγαίναμε είχε παιδοψυχολόγο, θεώρησα καλό να την συμβουλευτώ.

Της είπα ανοιχτά με κάθε ειλικρίνεια, τί συμβαίνει και μου εξήγησε, ότι όντως πρέπει να της λείπει της πιτσιρίκας ο μπαμπάς της και αυτό που την εκνευρίζει περισσότερο, είναι το ότι δεν υπάρχει σταθερότητα και συνέπεια στον χρόνο που ξοδεύει εκείνος μαζί της.

Επειδή υπήρχαν εποχές που ήταν μαζί πολλές ώρες μαζί, όταν μπαίναμε  σε περίοδο που εκείνος έλειπε, η μικρή το βίωνε ως απόρριψη  από μεριάς του, πληγωνόταν και αντιδρούσε.

Μου εξήγησε, ότι γενικότερα τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν σε ένα σταθερό και συνεπή χρόνο συνάντησης με τον γονιό.  Η όποια μεγάλη αλλαγή στην μικρή ηλικία δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά και συναισθηματικά τα πληγώνει.

Αφού το συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε αρκετά, προσπαθήσαμε και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα, με το οποίο θα υπάρχει μία λογική και κάπως πιο σταθερή παρουσία του μπαμπά στο σπίτι.

Επίσης την ωθήσαμε με πολλή συζήτηση να εκφράζει αυτό που νιώθει, για να μπορούμε να το συζητάμε και να της εξηγούμε πράγματα.

Το θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να λέει στον μπαμπά της, ότι θυμώνει όταν λείπει ή να του λέει, ότι δεν θέλει να φύγει από το να “κλείνεται” στον εαυτό της και να τα κρατά μέσα της.

Σιγά-σιγά τα ξεσπάσματα ελαττώθηκαν αισθητά,  άρχισε να ηρεμεί και εμείς μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα καλύτερα.

Η οικογένειά μας έχει αυτήν την ιδιομορφία. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και εκείνη να μάθει να το διαχειρίζεται.

Όμολογουμένως μέσα σε 4 χρόνια η διαφορά που υπάρχει είναι τεράστια.

Ακολουθούμε την εξής πρακτική: Όταν ο μπαμπάς έχει προγραμματισμένη απουσία, την προετοιμάζει με μία συζήτηση και αφού της πει πού θα πάει και για πόσο θα λείπει, της εξηγεί και τον λόγο που δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Πλέον αντιλαμβάνεται και η ίδια, ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει και το δέχεται με την λογική της, αλλά… άλλο το “σε καταλαβαίνω” και άλλο το “παρόλα αυτά δεν μου αρέσει”.

Έτσι, ενώ φροντίζω τις μέρες που είμαστε μόνες μας δυό μας, να έχουμε πολλές δραστηριότητες και να περνά ευχάριστα η ώρα, η ιδέα ότι ο μπαμπάς δεν είναι στο σπίτι, κάποιες στιγμές την εκνευρίζει και έχουμε νεύρα, αντιδράσεις, πεισματάκια κλπ ευτυχώς σε μικρή έκταση και με μικρή συχνότητα.

Φροντίζουμε να μιλούν στο τηλέφωνο και να της λέει τί κάνει και πώς είναι το πρόγραμμά του κι εκείνη με την σειρά της, αφού πάρει report (μέχρι και τί καιρό έχει, τον ρωτάει τελευταία…) του εκφράζει, τί νιώθει (είτε εκδηλώσεις απέραντης αγάπης με τα “μου λείπεις” κλπ, είτε με παράπονα).

Η σχέση τους όμως πλέον είναι υγιής. Και βέβαια…και η δική μας. Μεταξύ του μπαμπά κι εμένα.

Μην κοροϊδευόμαστε…. Όταν ο ένας γονιός μένει μόνος στο σπίτι με ένα μικρό παιδί και με την ανωτέρω αντίδραση, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.  Είναι στενάχωρο, κουραστικό και δύσκολο, γιατί απαιτεί συνέχεια πολλή ψυχραιμία.

Όταν έχεις κάποιες μέρες ελεύθερες,  για να κάνεις ό,τι δουλειές έχεις και α) δεν έχεις βοήθεια, β) πρέπει να μειώσεις τον χρόνο που έχεις προς διάθεση προγραμματίζοντας  ακόμη περισσότερες δραστηριότητες για να μη γίνεται αντιληπτό το “κενό” του μπαμπα, γ) πρέπει με ψυχραιμία να διαχειριστείς όλα τα ξεσπάσματα του μικρού και δ) δεν θυμάμαι τί άλλο αυτήν τη στιγμή…εκνευρίζεσαι. Σκεφτείτε μόνο την απλή περίπτωση “μακρυά από εμάς” να αρρωστήσει το πιτσιρίκι και να είσαι άυπνος όλο το βράδυ προσπαθώντας να ρίξεις τον πυρετό και να πρέπει να συνεχίσεις duracel την επόμενη ημέρα…

……………………………….

Ναι, ήταν ένα όμορφο τριήμερο, αλλά κουράστηκα λίγο η μάνα!

Η μικρή το ευχαριστήθηκε με την ψυχή της (όχι που κουράστηκα…:p), καθώς ήμασταν συνέχεια έξω και ήταν πολύ χαρούμενη.

Αυτό που φρόντισα για μένα, για να γεμίζω και λίγο τις μπαταρίες μου, ήταν να έχω κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα (κυρίως όταν η μικρή έπεφτε για ύπνο) για μένα και μόνο για μένα!!!

Προσπάθησα να κάνω πράγματα που με χαλάρωναν. Να δω καμιά ταινία , να μιλήσω με φίλους, να διαβάσω ένα βιβλίο, να κάνω beaute…;p

Και μην πει κανείς, “Τί εννοείς, να γεμίζεις μπαταρίες; Eίσαι υπερβολική! Με το παιδί γεμίζεις μπαταρίες….” θα πω, ότι με το μικρό παιδί “γεμίζεις την ψυχή σου και τα μάτια σου”, αλλά όχι τις μπαταρίες σου.  Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη και εμπειρία.

Εκτός κι αν έχεις κάποιον να σου κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές και εσύ ασχολείσαι μόνο με τις δραστηριότητες του παιδιού.  Τέτοια καθολική βοήθεια, δεν έχω!

Έκανα, λοιπόν,  νοικοκυρέματα στο σπίτι, αλλά τα βασικά (όσα βλέπει η πεθερά και η δικιά μου είναι καλή…;p).

Θεώρησα πιο σημαντικό να περάσουμε όμορφα τον χρόνο μας με την μικρή παρά π.χ. να σιδερώσω.

Ο μπαμπάς μας έλειψε και στις δύο πραγματικά!!

Αλλά του λείψαμε κι εκείνου….

“Ωωωωω! Όλο θα μας παίρνεις συνέχεια τηλέφωνο; Μη μιλάς συνέχεια στο τηλέφωνο. Να κάνεις γρήγορα τη δουλειά σου για να γυρίσεις. Και να ξέρεις ότι έχασες το σπιτικό φαγητό της μαμάς σου!”, του είπε.

Κι αυτό το τελευταίο με το φαγητό…ήταν “χτύπημα κάτω από τη μέση”! ;P

 

(photo by leontiedt)

 

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!