slider ΒΙΒΛΙΑ

Η τύχη του Φάουστο #μένουμε σπίτι και διαβάζουμε

5 Απριλίου, 2020

Τις ημέρες που ζούμε, η τέχνη είναι αυτή, που μπορεί να μας κάνει να ξεφύγουμε και να βρούμε το φως στην καταχνιά, που υπάρχει.
Νομίζω, πως ειδικά αυτή την περίοδο, που #μένουμεσπίτι, νιώθουμε ακόμη πιο έντονα την αξία και τη σημασία της.

Είναι μεγάλη χαρά να βλέπω, καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, συγγραφείς και αγαπημένοι παραμυθάδες) με την παρουσία τους στα social media με video, να προσπαθούν να περάσουν θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, αφού γίνονται οι ίδιοι ένα παράθυρο ελπίδας στον κόσμο.
Ένας από αυτούς είναι ο αγαπημένος Oliver Jeffers, o οποίος καθημερινά μοιράζεται τις ιστορίες του στο λογαριασμό του στο instagram (@OliverJeffers )

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στα χέρια μου το νέο του βιβλιο, “Η τύχη του Φάουστο” και με την ανάγνωση που έκανα, ένιωσα ότι ταιριάζει τόσο πολύ σε όλη αυτή την απίστευτη κατάσταση, που ζούμε παγκοσμίως.

Ελάτε να διαβάσουμε μαζί την περιγραφή από το site των Εκδόσεων Ικαρος και ίσως καταλάβετε κι εσείς το γιατί.

“Ζούσε κάποτε εδώ ένας άνθρωπος, που πίστευε πως ήταν όλα δικά του.
Μια ημέρα αποφάσισε να επιθεωρήσει αυτά που του ανήκαν.”
Το νέο βιβλίο του βραβευμένου του βραβευμένου δημιουργού είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παραδοσιακής λιθογραφίας, παίζοντας με νέα χρώματα,σε συνδυασμό με ένα δυνατό κείμενοο Oliver Jeffers δημιουργεί ένα σύγχρονο μύθο, που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.
Ο ήρωας της ιστορίας, ένας στριφνός κύριος με τσιγκελωτό μουστάκι και ριγέ κοστούμι, θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και να τα κάνει όλα δικά του. Σε καθε σελίδα η επιθετικότητα και η αλαζονεία του αυξάνονται.
Μια ιστορία που μιλά για το τί συμβαίνει, όταν η επιθυμία οδηγεί στον εγωισμό και την αυτοκαταστροφή καθώς και για τις αρετές της ψύχραιμης αντίδρασης απέναντι στους επικίνδυνους ανθρώπους.

Αρχικά να πω, ότι “Η τύχη του Φάουστο” είναι ένα βιβλίο έργο τέχνης, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Είναι ένα  ποίημα, αλλά και πίνακας.

Ο Oliver Jeffers είναι ένας εμπνευσμένος δημιουργός με πολλές κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες και δεν διστάζει να εκφράσει άποψη και να “φωνάξει” μηνύματα μέσα από τη δύναμη που του δίνουν η απήχηση των έργων του, αλλά και τα social media.
Έτσι κάνει και με το “Η τύχη του Φάουστο”.
(Χμ…Να τολμήσω να πω-αναρωτηθώ…μήπως το όνομα “Φάουστο”, έχει εμπνευστεί από τον “Φάουστ”; Το αφήνω έτσι, να αιωρείται. )

Ο άνθρωπος νομίζει, ότι είναι παντοδύναμος και πιστεύει, ότι ο πλανήτης του ανήκει, όπως και ο ήρωας του βιβλίου.

Με αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, παρεμβαίνει καταστροφικά στο περιβάλλον και αφού ταράσσει την ισορροπία, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα που τις περισσότερες φορές είναι εις βάρος του.

Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, ότι ως άνθρωποι είμαστε κομμάτι του πλανήτη,ανήκουμε σε αυτόν, όπως όλο το φυτικό και ζωικό βασίλειο.
Επίσης, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αυτόν τον πλανήτη τον δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές και κανονικά θα πρέπει να τον διατηρούμε όπως πρέπει, για να τον παραδώσουμε στο μέλλον ίσως και καλύτερο από ό,τι πριν.

Η αλαζονεία του Φάουστο στις ημέρες μας φωνάζει εκκωφαντικά, αφού σήμερα αποδεικνύεται,  ότι δεν μας ανήκει τίποτα, παρά μόνο ο εαυτός μας, που ακόμη και αυτόν όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να τον φροντίζουμε και να τον σεβόμαστε, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός συνόλου, μιας ολόκληρης παγκόσμιας κοινωνίας, μιας αλυσίδας που κινδυνεύει.

Τώρα που #μένουμεσπίτι και είμαστε περισσότερες ώρες μόνοι μας, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτή η αχόρταγη διάθεση κυριαρχίας δεν έχει κανένα νόημα.
Το μόνο που έχει σημασία είναι, να είμαστε υγιείς, να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον άνθρωπο και τον πλανήτη.
Κι αυτό αποτυπώνεται, ακόμη και από την απλή νέα καθημερινότητά μας.

Υπάρχουν άνθρωποι (ευτυχώς η πλειοψηφία), που σέβεται την ανάγκη τήρησης κανόνων, αλλά δυστυχώς και αυτοί που συνεχίζουν και λειτουργούν, σαν να είναι κυρίαρχοι των πάντων και μπορούν σπάζοντας κανόνες, να φέρουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όπως φαίνεται από την ιστορία, όμως, ακόμη κι αν ο άνθρωπος χαθεί, η φύση θα συνεχίσει τη ζωή της.
Άρα, ποιός θα είναι ο τελικός χαμένος;

Το βιβλίο “Η τύχη του Φάουστο” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος σε απόδοση στα ελληνικά από το Φίλιππο Μανδηλαρά.

 

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!