slider ΒΙΒΛΙΑ

Τί τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;

23 Δεκεμβρίου, 2018

Έλα μου, ντε;
Κατά καιρούς την είχα κι εγώ αυτή την απορία.
Όχι τόσο όσο ήμουν μικρή, αλλά μεγαλώνοντας.
Εξάλλου τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ήμουν τόσο σίγουρη για την ύπαρξή του, που κάποια Χριστούγεννα τον είχα δει κιόλας. Τόσο σίγουρη!

Μεγαλώνοντας, τότε που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, είχα αρχίσει να έχω τις αμφιβολίες μου.
Είναι η εποχή, που αυτά που ζητάς από τον Αϊ-Βασίλη δεν είναι πλέον υλικά αγαθά, οπότε και αρχίζουν οι μικρές απογοητεύσεις.
Ευτυχώς αυτές οι περίοδοι αμφιβολίας  εξαφανίστηκαν, όταν ωρίμασα και κατάλαβα, ότι  εκείνος υπάρχει στις καρδιές μας και  είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα δώρο κάτω από το δέντρο.
Κάπως έτσι έχει μάθει και η κόρη μου από μένα για τον Αϊ-Βασίλη.

Θα σας εκμυστηρευτώ, ότι λίγο καιρό πριν ζήλεψα όλους εκείνους τους πιο νέους γονείς, που όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσουν για τον πιο αγαπημένο μας Άγιο, θα έχουν στα χέρια τους ένα υπέροχο “εργαλείο”.
Το χριστουγεννιάτικο έργο της Μαρίνας Γιώτη (της Μαρίνας, που θαυμάζουμε και αγαπάμε για την ευγένεια της ψυχής που εκπέμπει), το “Τί τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;” είναι ένα εξαιρετικό διαφορετικό βιβλίο, που δεν το διαβάζεις μόνο μία φορά.
Σκεφτείτε, ότι είμαι ενήλικας και από τη μέρα που ήρθε στα χέρια μου το έχω κάνει πάνω από 6 αναγνώσεις και κάθε φορά ξεχωρίζω ένα διαφορετικό μήνυμα-στοιχείο, που θα μπορούσε να αφομοιώσει ένα παιδί (και ένας μεγάλος ταυτόχρονα).

Πριν ξεμακρύνω σε άλλα δικά μου λόγια, ελάτε να δούμε μαζί την περίληψη της υπόθεσης:

Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να λύσει ακόμη ένα μυστήριο, ίσως το μεγαλύτερο των παιδικών μας χρόνων και μάλιστα πρέπει να το κάνει σε μία μόλις νύχτα! Τί τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει;
Κι αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος έστω και με ιπτάμενους τάρανδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι…γεματούλης, που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Και το άλλο; Πού ξέρει ποιός είναι καλός και ποιός όχι; Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια.

Το βιβλίο  “Τί τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;” ανήκει στη σειρά βιβλίων της Μαρίνας Γιώτη με τίτλο “Παραμύθια αλλιώς”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και την αγαπώ για τη διαφορετική οπτική της.
Γιατί δείχνουν στα παιδιά ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται ή όπως μας τα μεταφέρουν.
Μπορεί να είναι αλλιώς (μεταξύ μας…τις περισσότερες φορές είναι αλλιώς).

Τα παιδιά θέλοντας να γνωρίσουν τον κόσμο, με τις αναζητήσεις και τις απορίες τους προσπαθούν να εξηγήσουν πράγματα.
Είναι έτοιμα να ακούσουν και να πιστέψουν ό,τι κι αν τους πούμε.
Όσο όμως αναπτύσσονται, διακρίνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιφάσεις και τα “κενά” στις ιστορίες αλλάζουν το νόημα και μπερδεύουν την αλήθεια. Αλλά και πάλι, ποιά αλήθεια; Αυτή που πιστεύουμε ή αυτή που είναι πραγματικότητα; Και ποια είναι η πραγματικότητα;

Το “Τί τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;” έρχεται να μιλήσεi στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους και να πει δυνατά, ότι η δική μας πίστη και η δύναμη της προσφοράς είναι αυτά που που υπογραμμίζουν την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη.
Μπορεί να μην υπάρχει όπως μας τον έχουν περιγράψει στις παραμυθένιες διηγήσεις, αλλά υπάρχει παντού και κυρίως μέσα μας και μάλιστα, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλο το χρόνο.

Το σημαντικό είναι να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στους φίλους μας και γενικά στον άνθρωπο.
Αυτή είναι η δύναμή μας και αυτή είναι που επιβεβαιώνει, ότι Αϊ-Βασίλης υπάρχει.

Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο με την υπέροχη εικονογράφηση από την ίδια τη Μαρίνα Γιώτη, είναι ένα χορταστικό- απολαυστικό έργο 64 σελίδων, που έχει ένα υπέροχο εισαγωγικό σημείωμα σχετικά με τον Αϊ-Βασίλη και από τη συγγραφέα, αλλά και την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα και στο κλείσιμό του tips από την εκπαιδευτικό Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, απευθύνεται σε ηλικίες 4+ και μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ : “Τί τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;”

 

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!