slider ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πήγαμε στην έκθεση “Leonardo Da Vinci -500 years of genius”

12 Δεκεμβρίου, 2018

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν το όνομα Leonardo Da Vinci, φέρνουν στο μυαλό τους τον πασίγνωστο πίνακα της Μόνα Λίζα.
Είναι φυσικό, βέβαια, αφού στο ευρύτερο κοινό έγινε πιο γνωστός από το συγκεκριμένο έργο (και τα γνωστά σοκολατάκια :p).
Όμως αυτό που τον έκανε πιο διάσημο, ήταν ίσως το μικρότερο από όλα όσα είχε κάνει.
Εντάξει… Όχι το μικρότερο με την έννοια του μεγέθους, αλλά απλά ένα από τα χιλιάδες (ναι, το τολμώ να πω) επιτεύγματά του.

Ο Leonardo Da Vinci δεν διακρίθηκε μόνο για τη ζωγραφική, αλλά και για (αρχίστε να μετράτε) εφευρέσεις, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την εφαρμοσμένη μηχανική, την αστρονομία, τη βοτανική, την ανατομία, τη γεωλογία, τη χαρτογραφία, την ιστορία, την παλαιοντολογία και δεν ξέρω και εγώ τί άλλο.

Πολλές από τις εφευρέσεις του εξελίχθηκαν και εφαρμόστηκαν στη συνέχεια στη σύγχρονη εποχή (όπως το ελικόπτερο, το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο, το υποβρύχιο, το ποδήλατο και το αλεξίπτωτο).


Ήταν ένα ανήσυχο μυαλό και αυτό βγήκε “από τα παρασκήνια προς τα έξω” με όλα τα πειράματά του, τις δοκιμές του και τα πολλά έργα, που άφησε.

Επειδή έκανε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αρκετά έργα του τα άφησε ημιτελή.
Όμως ακόμη κι αυτά είναι τόσο σημαντικά, γιατί ουσιαστικά έδωσαν το έναυσμα σε μελετητές και επιστήμονες των επόμενων γενεών, να συνεχίσουν το έργο του.

Γνώριζα πολλές από τις εφευρέσεις του και πως ήταν πολυπράγμων, αλλά ειλικρινά δεν ήξερα την πραγματική διάστασή του.

Την δυναμική της προσωπικότητάς του και την τεράστια προσφορά του στην ανθρωπότητα, την αντιλήφθηκα, όταν επισκεφθήκαμε με την κόρη μου την έκθεση Leonardo Da Vinci – 500 years of genius, ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 500 ετών από το θάνατό του, η εταιρία Λάβρυς παρουσιάζει αυτή τη μοναδική εμπειρία όλων των επιτευγμάτων ενός ανθρώπου, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών.

Με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από Ιταλία και Γαλλία η έκθεση γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, ενώνοντας ουσιαστικά 3 εκθέσεις σε μία.

Ποιές είναι αυτές :

α) Οι μηχανικές εκθέσεις του Leonardo με αναπαραγωγές σε φυσικό, παρακαλώ, μέγεθος 75 (!) εφευρέσεών του.
Σε αυτό το μέρος της έκθεσης αφιερώσαμε τον περισσότερο χρόνο, γιατί σε κάθε έκθεμα υπάρχει ηχητικό υλικό.
Ακούσαμε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, με εμένα κάθε τρεις και λίγο να λέω στην κόρη μου “Έλα, ρε συ! Κι αυτό εκείνος το εφηύρε;” (κάποια στιγμή μου είπε “Μαμά, επιτέλους σταμάτα!” και φυσικά δεν σταμάτησα).

β) Da Vinci Alive Experience.
Εάν είχατε επισκεφθεί την υπέροχη έκθεση Van Gogh Alive, θα γευτείτε μία παρόμοια πιο σύντομη εκδοχή της, αλλά εξίσου καθηλωτική προβολή με επιβλητική μουσική.

Kαι φυσικά το τρίτο μέρος,
γ) Τα μυστικά της Μόνα Λίζα, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζεται  μία λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του αινιγματικού αυτού πίνακα από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute.


Tελειώνοντας την περιήγηση, αυτό που μπορώ να πω, είναι πως πρόκειται για μία χορταστική κυρίως έκπαιδευτική έκθεση, που απολαμβάνουν μαζί μικροί και μεγάλοι, θαυμάζοντας το μεγαλείο αυτού του μυαλού από διαφορετική ματιά.

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω με κάθε ευκαιρία, πως γεμίζω αισιοδοξία και ελπίδα, όταν βλέπω στη χώρα μας να γίνονται επενδύσεις σε πολιτιστικές παραγωγές, πολύ περισσότερο δε, όταν αυτές απευθύνονται και σε παιδιά.

Εάν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, τα εισιτήρια κλπ, μπορείτε να επισκεφθείτε το leonardodavinci.gr

 

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

 

2 Σχόλια

 • Reply daphnie 13 Δεκεμβρίου, 2018 at 9:13 πμ

  Ανυπομονώ να πάω! Είχατε ξενάγησει ακουστική ή με ξεναγό? σκέφτομαι να επιλέξω με ξεναγό σ’αυτη την έκθεση γιατί έχει τόσα πολλά να δεις και να μάθεις!

  • Reply KidsCloud 15 Δεκεμβρίου, 2018 at 8:30 μμ

   Είχαμε ακουστική ξενάγηση και ένιωσα, ότι με κάλυψε.
   Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και πολύ υλικό.
   Εύχομαι να την απολαύσεις. 🙂

  Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!