slider ΒΙΒΛΙΑ

Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ

26 Απριλίου, 2018

Φυσικά και έχει ζώαααργκ.
Τί άλλο θα μπορούσε η γιαγιά, η καλή σε ένα παραμύθι του Θοδωρή Τσεκούρα;

Γιατί ζώααααργκ και όχι ζώα;
Γιατί βασικά έχει ζώα, που δεν τα χωρά ο νους ανθρώπου.
Όμως τα χωρά ο νους ενός μικρού παιδιού, που έχει τεράστια φαντασία (οπότε και του Θοδωρή Τσεκούρα).
Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στη στιγμή που το μικρό παιδί  φαντάζεται κάτι εξωπραγματικό και όταν συλλαμβάνει το σχέδιο,  με μάτια διάπλατα που λαμπυρίζουν φωνάζει “Γου-άαααου!”.

Ας μιλήσουμε για το παραμύθι. “Η Γιαγιά μας η Καλή Έχει ζώαααργκ”, λοιπόν!
Όλοι γνωρίζουμε τη γιαγιά,  την καλή, που έχει κότες στην αυλή, κότες και κοτόπουλα, χήνες και χηνόπουλα.
Στο παραμύθι-τραγούδι με το οποίο έχουμε μεγαλώσει όλοι εμείς μέχρι σήμερα, η γιαγιά στο τέλος είχε μια ραπτομηχανή και έραβε του παππού το παντελόνι (γιατί μάλλον δεν μπορούσε μόνος του).
Η γιαγιά του σήμερα που έχει ζώαααργκ, δεν έχει ραπτομηχανή, φυσικά και πλέκει και κάνει πολλές άλλες δουλειές, αλλά τα βράδια πάει για χορό και πιο συγκεκριμένα για τανγκό με τον γέρο ουρακοτάγκο.

Η γιαγιά η καλή στο βιβλίο του Θοδωρή Τσεκούρα σε εικονογράφηση του εξαιρετικού δημιουργικού γραφείου Bob Studio δεν ξέρω εάν έχει μεγάλο σπίτι, αλλά σίγουρα έχει μεγάλη καρδιά.
Με αυτόν τον τρόπο σε κάθε δωμάτιο και όχι μόνο, φιλοξενεί ζώα που είναι γνώριμα ή άγνωστα, που έχουν εξαφανιστεί ή ανήκουν σε χώρο μυθοπλασίας, τα οποία με ένα μαγικό τρόπο συνυπάρχουν στο σπίτι της, χωρίς να ενοχλούν το ένα το άλλο.
Όλα τα ζώα έχουν τη θέση τους και η γιαγιά όχι μόνο δεν ενοχλείται, αλλά είναι και χαρούμενη, όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα ζωντανά πλάσματα σε τούτη τη γη (και ιδιαίτερα οι άνθρωποι-να τα λέμε αυτά).
Με ένα χιουμοριστικό τρόπο (πώς αλλιώς; ) με στιχάκια ομοιοκαταληξίας, ο Θοδωρής Τσεκούρας μας συστήνει ζώα όλων των ειδών τα οποία η γιαγιά, η καλή (πάντα) έχει στο σπίτι της.
Και βέβαια αυτό συμβαίνει, γιατί η γιαγιά είναι καλή και χαμογελαστή σε όλο το παραμύθι.
Δεν την ενοχλούν όλα αυτά τα πλάσματα που φιλοξενεί, γιατί είναι μέρος της ζωής της.

Ένα παραμύθι με μια πολύ έξυπνη και χαρούμενη εικονογράφηση, που διασκεδάζει, δίνει αφορμή για να αναζητήσουμε (μικροί και μεγάλοι) πληροφορίες για πλάσματα που ίσως δεν θυμόμαστε ή μας είναι άγνωστα.
Η δική μου ματιά είδε την αφορμή, για να κάνουμε αυτή την κουβέντα με τα παιδιά για το σεβασμό στο περιβάλλον που ξεκινά από το σπίτι μας.
Η γιαγιά μας η καλή δεν ενοχλείται από όλα αυτά τα πλάσματα, γιατί τα αγαπάει κι ας έχουν κάνει κατάληψη στο χώρο της, κι ας μην μπορεί να κάνει ντους γιατί η μπανιέρα έχει αχινούς. (Μα…λογικότατο! Πού θα ήταν οι αχινοί; Στο νεροχύτη; Δεν είναι βολικά. Επίσης ο νιπτήρας είναι κατειλλημμένος).

Θα μπορούσα να σας μιλήσω για το μπάκραουντ του Θοδωρή και να σας πω για το ότι είναι creative director σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες, ότι υπογράφει πολλές από τις επιτυχημένες καμπάνιες που έχουν αφήσει ατάκες που όλοι χρησιμοποιύμε στην καθημερινότητά μας (“Τυχαίο; Δεν νομίζω!”), αλλά προτιμώ να σας αναφέρω πως όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά στις Ψηφιακές Γειτονιές που έγιναν πριν από 4 χρόνια, δεν  γνώριζα αναλυτικά και συγκεκριμένα όλα αυτά.

Σε εκείνη την παρουσία του, λοιπόν ήταν που θαύμασα την ευφυία του που αποτυπώνεται και στις ατάκες του.
Όσο περνούσε ο καιρός άρχισα να τον εκτιμώ ακόμη περισσότερο για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές  ευαισθησίες του και βέβαια την ανεξάντλητη δημιουργικότητά του.
Μάλιστα λίγους μήνες μετά τις ψηφιακές γειτονιές έτυχε να παρακολουθήσω ένα video με μια ομιλία του που με είχε συνεπάρει “Η επιτυχία μετριέται στην ευτυχία” (το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε κάποια στιγμή που θα έχετε λίγο χρόνο – τώρα, ας πούμε :p).

Όμως νομίζω, πως δεν χρειάζεται να πω περισσότερα γι’αυτόν.
Μιλάει εξάλλου η δουλειά του και η φαντασία του ακόμη περισσότερο.

“Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααααργκ” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Key Books.

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!