slider ΒΙΒΛΙΑ

5 εβδομάδες με το αερόστατο και η γνώση γίνεται περιπέτεια

12 Φεβρουαρίου, 2018

Ο τίτλος του βιβλίου είναι λίγο διαφορετικός (αντί για “και” έχει το διαζευκτικό “ή”) αλλά σε έναν θρύλο των αζτέκων που  είχε γραφτεί  κάτι αιώνες πριν, έλεγε ότι ποιητική αδεία η blogger μπορεί να πειράξει λίγο τα πράματα, αρκεί να μην αλλοιώσει το νόημα.
Ε κι εγώ δεν αλλοίωσα το νόημα. Έβαλα τα πράγματα στη θέση τους.
Είναι δυνατόν ένα ταξίδι 5 εβδομάδων με αερόστατο και μάλιστα πάνω από την Αφρική να μην γίνεται περιπέτεια με γνώση;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το ότι σε τούτο το blog αγαπάμε τη σειρά βιβλίων “Ταξίδια με τη φαντασία του Ιούλιου Βερν” των αγαπημένων δημιουργών Αντώνη Παπαθεοδούλου (στο κείμενο) και Ίριδα Σαμαρτζή (στην εικονογράφηση), το ξέρετε.
Όταν, λοιπόν, ήρθε στα χέρια μας το νέο βιβλίο της σειράς, “5 εβδομάδες με το αερόστατο ή η γνώση είναι περιπέτεια!”, μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ χαρήκαμε.
Όπως έχω ξαναπεί αυτή η σειρά βιβλίων είναι μια υπέροχη αφορμή για να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά τον μεγάλο οραματιστή, Ιούλιο Βερν.
Όλα τα μικρά παιδιά. Ακόμη και τούτο το μικρό που γράφει τώρα δα το κείμενο. Ε, εντάξει. Ναι! Το παραδέχομαι πως δεν γνώριζα αυτόν τον τίτλο βιβλίου του δημιουργού. Αυτό σημαίνει ότι με περισσή όρεξη και προσοχή διάβασα την απολαυστική ιστορία και στη συνέχεια, έκανα έρευνα στον γκούγκλι, το φίλο μας, για να μάθω περισσότερα πράγματα για την ιστορία.

Όμως για να ξέρουμε όλοι γιατί μιλάμε, γιατί μπορεί και κάποιος από εσάς, να μην γνωρίζει το βιβλίο, όπως και εγώ, ας διαβάσουμε μαζί μία περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

-Κοιτάξτε το χάρτη της Αφρικής, αξιότιμοι συνάδελφοι. Οι ευρωπαίοι θαλασσοπόροι γυρίζουν την ήπειρο αυτή εδώ και χρόνια γύρω γύρω κι έχουν χαρτογραφήσει τα παράλιά της με λεπτομέρεια.
Όμως ο χάρτης, έχει στη μέση μια μεγάλη… τρύπα!


Τι υπάρχει εκεί, στην καρδιά της Αφρικής, κανείς δεν ξέρει. Όμως εγώ θα το ανακαλύψω! Όσοι το προσπάθησαν συνάντησαν τρομερά εμπόδια και σταμάτησαν…
-Και τι θα κάνετε Δόκτορα Φέρκγιουσον αν συναντήσετε κι εσείς εμπόδια; ρώτησε κάποιος από το πλήθος.
-Μα απλούστατα θα περάσω από πάνω τους, απάντησε ο Φέργκιουσον και το κοινό ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα.
Γιατί ο Δρ. Φέργκιουσον, είχε ένα παράτολμο σχέδιο…

Ξεφύλλιζα το βιβλίο και χάζευα τη ζωντανή εικονογράφηση που έχει κάνει η Ίρις Σαμαρτζή με τις υπέροχες αντιθέσεις χρωμάτων, που σε κάποια σημεία σε κάνουν να νιώθεις ότι βουτάς μέσα στις σελίδες, ενώ το κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε μαγνητίζει με την απλότητα, αλλά και την παιχνιδιάρικη παιδική ματιά του. Η γραφή του έχει έναν μοναδικό τρόπο να μιλά στα μικρά παιδιά στα μάτια της ψυχής τους με έναν παιδικό συναρπαστικό κείμενο, που ποτέ δεν γίνεται παιδιάστικο.
Πόσο μου αρέσουν οι προσεγμένες εκδόσεις, που δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, που αξιοποιούν κάθε γωνίτσα της σελίδας του βιβλίου.
Οι εσωτερικές σελίδες του βιβλίου έχουν εικονογράφηση, έναν ιδιαίτερο χάρτη της Αφρικής.

Οι δύο δημιουργοί για άλλη μία φορά παρουσιάζουν ένα βιβλίο έργο τέχνης, το οποίο ουσιαστικά δεν έχει ηλικιακό taget group.
Είναι από εκείνα τα παιδικά βιβλία, που ακόμη και εμείς οι ενήλικες θα νιώσουμε αυτή την παιδική χαρά του συναρπαστικού της αφήγησης μιας ιστορίας.


Κάντε ένα πείραμα.
Όταν πάρετε το βιβλίο για πρώτη φορά στα χέρια σας, ζητήστε από  κάποιον να σας φωτογραφίσει την ώρα που το διαβάζετε.
Είμαι σίγουρη, ότι θα είστε συνέχεια με χαμογελαστά μάτια.
Όπως ήμουν κι εγώ.

Το παιδικό βιβλίο “5 εβδομάδες με το αερόστατο ή η γνώση είναι περιπέτεια” των Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίριδας Σαμαρτζή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και πολύ το αγαπάμε για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί μιλάει για τη δύναμη της πίστης στο όνειρο όταν αυτή συνδυάζεται με το θάρρος, τη γνώση, την περιπέτεια, τη φιλία, το πείσμα και την τόλμη.

Εάν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου μπορείτε εδώ : 5 εβδομάδες με το αερόστατο ή η γνώση είναι περιπέτεια!

Μαμά Μαμαδοπούλου

2 Σχόλια

 • Reply Διαγωνισμός - "5 εβδομάδες με το αερόστατο" - KidsCloud.gr 23 Φεβρουαρίου, 2018 at 10:42 πμ

  […] 5 εβδομάδες με το αερόστατο και η γνώση γίνεται περιπέτ… […]

 • Reply ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ 5 Μαρτίου, 2018 at 11:30 μμ

  Μακάρι να ταξιδέψουμε μαζί σας

 • Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!