slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΕΠΥ) : ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

28 Νοεμβρίου, 2012

Έχω ξανασχοληθεί με το θέμα της ΔΕΠ-Υ σε προηγούμενο άρθρο μου.
Όσο περνά ο καιρός όμως και ακούω τις ανησυχίες γονέων-φίλων-συγγενών, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, θεώρησα καλό να ζητήσω μία ακόμη τοποθέτηση σχετικά με το θέμα, γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται.

Και με αυτό εννοώ, ότι όσο εύκολα μπορεί να κριθεί ένα άτακτο παιδί, ότι έχει ΔΕΠ-Υ, τόσο εύκολα μπορεί και να μην έχει ή το ανάποδο.

Γι’αυτό υπάρχουν οι ειδικοι και τους οποίους συμβουλευόμαστε σε τέτοια ζητήματα, γιατί το μόνο ζητούμενο για τους γονείς, είναι να μάθουμε, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά.

Ζήτησα, λοιπόν, από τον Πέτρο Χασιωτη, Ειδικό Παιδοψυχίατρο ΓΝΠΑ «Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ» να μου παρουσιάσει σύντομα τη δική του τοποθέτηση για τη ΔΕΠ-Υ και μέσα από τη δική του εμπειρία.

Κι αν έχετε ανησυχία σχετικά με το θέμα, αξίζει να ρίξετε μία ματιά σε αυτή την πρώτη γενική προσέγγιση του ειδικού.

Και το σημειώνω αυτό, γιατί ένα άρθρο δεν είναι “εργαλείο”, για να κάνουμε μόνοι μας διαγνώσεις.

Ένα άρθρο μπορεί να μας γνωρίσει την περιπτωσιολογία.

Τις διαγνώσεις τις κάνουν οι ειδικοί, αφού συναντήσουν το παιδί, αλλά και τους γονείς.

Ένα παιδί μπορεί να έχει ΔΕΠ-Υ, αλλά μπορεί να είναι και απλά λίγο περισσότερο σκανταλιάρικο ή απλά να περνά μία συναισθηματική φάση.

Ας διαβάσουμε μαζί, λοιπόν, την άποψη του ειδικού:

“Η ανησυχία πολλών γονέων και εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για το αν ένα παιδί πάσχει ή όχι από ΔΕΠΥ, είναι ένα γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορη την επιστημονική κοινότητα.

Τι είναι όμως η ΔΕΠΥ; Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως κάθε «ζωηρό» και «ατίθασο» παιδί εμφανίζει την κλινική αυτή οντότητα;

Γενικά, όλα μα όλα τα παιδιά είναι συχνά απρόσεκτα και «σκανταλιάρικα», μιας και η υπερδραστηριότητα αλλά και τα σύντομα διαστήματα προσοχής είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης.

Στη ΔΕΠΥ τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζονται με ακραίο τρόπο και προκαλούν ιδιαίτερη δυσλειτουργία στο σπίτι και στο σχολείο, βασανίζουν το ίδιο το παιδί και μειώνουν την λειτουργικότητά του σε καθημερινή βάση.

Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται στο 3-7% των παιδιών, από τα οποία εκτιμάται ότι το 60% θα έχουν συμπτώματα και σαν ενήλικες. Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν τα παιδιά πάνε σχολείο, αφού εκεί απαιτείται αυξημένη συγκέντρωση και τήρηση κανόνων. Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν σύντομες χρονικές περίοδοι που τα συμπτώματα απουσιάζουν.

Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι εύκολα βγάζουν το συμπέρασμα πως τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα ανυπακοής και πως το παιδί είναι απλώς «κακομαθημένο».

Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια, ωστόσο οι μελέτες δείχνουν πως στα κορίτσια μάλλον υποδιαγιγνώσκεται, λόγω διαφορετικού και «ηπιότερου» προφίλ συμπτωμάτων. Οι έρευνες δείχνουν πως σε μια τάξη 30 μαθητών,  τουλάχιστον 2 θα έχουν ΔΕΠΥ.

Ποια είναι όμως τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ;;; Όπως μάς λέει και το όνομα,  είναι η ελλειμματική προσοχή, δηλαδή η απροσεξία. Το παιδί ξεχνάει ή χάνει πράματα, είναι ανοργάνωτο, δε συγκεντρώνεται, με άλλα λόγια «είναι στον κόσμο του» και φαίνεται να ονειροπολεί και να αποσπάται εύκολα από άσχετα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Επίσης, εύκολα συμπεραίνουμε πως ένα άλλο σύμπτωμα είναι η υπερκινητικότητα. Πολύ συχνά εξετάζω παιδιά και μοιάζουν να είναι σαν «κομπρεσέρ», κουνάνε συνεχώς χέρια και πόδια, δεν μπορούν να κάτσουν σε ένα μέρος, τρέχουν, σκαρφαλώνουν παντού…

Τέλος, η ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα. Το παιδί μιλάει διαρκώς, δεν σκέπτεται πριν απαντήσει, δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του και δε μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες. Πολύ συχνά μπορεί να μην εμφανίζεται ταυτόχρονα το φάσμα και των τριών παραπάνω βασικών συμπτωμάτων, άρα άλλοτε μπορεί να  προεξάρχει η διάσπαση της προσοχής και άλλοτε η υπερκινητικότητα μαζί με την παρορμητικότητα.

Ξέρουμε τι προκαλεί τη ΔΕΠΥ;;; Όχι, είναι η απάντηση, τουλάχιστο δεν έχουμε βρει ακόμα μία και μόνη αιτία. Φαίνεται να είναι «κληρονομική», οι περισσότερες μελέτες δείχνουν να «φταίνε» τα γονίδια.

Εμφανίζεται μόνη της πάντα;;; Και πάλι όχι θα απαντούσα! Πολύ μα πολύ συχνά συνδυάζεται και με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσλεξία, αλλά και με συμπτώματα όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα που ανήκουν στο φάσμα της κατάθλιψης.

Και φυσικά θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: Είναι όντως δύσκολο να ζει κάποιος με ΔΕΠΥ;;; Βεβαίως και είναι…Το παιδί συχνά νιώθει να είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος», δεν τον κάνουν παρέα τα άλλα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι του φωνάζουν, δεν έχει καλή επίδοση στα μαθήματα… Ο ενήλικος με ΔΕΠΥ έχει συχνές δυσκολίες στα επαγγελματικά του, στην κοινωνικότητά του και στις σχέσεις του.

Πώς θεραπεύεται η ΔΕΠΥ;;; Απαιτείται ένας συνδυασμός εξατομικευμένου προγράμματος σε κάθε οικογένεια. Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο! Η εκπαίδευση των γονέων και των δασκάλων και η υποστήριξη και ψυχοθεραπεία του ίδιου του παιδιού είναι απαραίτητες προσεγγίσεις.  Υπάρχουν φορές που μπορεί να απαιτηθεί και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Η απομόνωση ερεθισμάτων που αποσπούν την προσοχή, η επιβράβευση της ακρίβειας και όχι της ποσότητας της κάθε εργασίας, η ενθάρρυνση του παιδιού και η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης είναι σημαντικές ενέργειες προς την εξομάλυνση των δυσκολιών.

Όπως και να έχει όμως η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, όταν οι γονείς υποψιάζονται πως το «μπομπιράκι» τους είναι παραπάνω ζωηρό από το αναμενόμενο, για να αναδειχθούν οι όποιες δυσκολίες του και να αντιμετωπισθούν επαρκώς, είναι σίγουρα το ζητούμενο!!”

 

Kαι κλείνοντας θέλω να μοιραστώ μαζί σας  μία εικόνα, που βρήκα που περιγράφει με λίγο χιούμορ την έκφραση, σκέψης κάποιου ανθρώπου με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής :

 

“Μου έχουν πει ότι έχω το σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, αλλά δεν το νομίζω- Ηey, κοίτα ένας σκίουρος!”

 

 

(Photo via http://smartzonepsychology.blogspot.gr/2012/09/september-is-adhd-awareness-month-are.html)

1 Comment

 • Reply ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΤΙ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΘΕΜΑ: ΔΕΠΥ) - KidsCloud.gr | KidsCloud.gr 25 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:47 πμ

  […] Παλαιότερα είχα ζητήσει τη γνώμη του ειδικού σχετικά με τη ΔΕΠΥ, που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ : ΔΕΠΥ : Μύθοι και πραγματικότητα […]

 • Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!