slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

Η ψυχοθεραπευτική παρέα της φιλενάδας

23 Απριλίου, 2017

Είναι πολλοί οι τρόποι και οι καταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ψυχοθεραπευτικά.

Μπορεί να είναι κάποια δημιουργική απασχόληση, η άσκηση, ένας περίπατος, μια εκδρομή και τόσα άλλα πράγματα.
Νομίζω, ότι αυτό που λειτουργεί σαν βάλσαμο, αλλά και σαν πηγή αναζωογόνησης είναι όταν υπάρχει συνδυασμός της ανθρώπινης επαφής.
Ή και μόνη της η ανθρώπινη επαφή.
Η επαφή με τον άνθρωπό μας, το παιδί μας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς και τους φίλους μας.

Και βέβαια, όλες οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πιο όμορφα, ανυψωτικά, λυτρωτικά και αναζωογονητικά, αλλά για  μία γυναίκα ένας καφές με μια φιλενάδα είναι πραγματική ψυχοθεραπεία.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και με κάποιον φίλο μας.
Με κάποιο φίλο του άλλου φύλου, δηλαδή.
Και βέβαια μπορεί. Όμως είναι διαφορετικά.
Δεν μιλάω για τις συναντήσεις – καφέδες παρέα.
Αναφέρομαι σε αυτές τις δυαδικές σχέσεις-επαφές, που είστε μόνοι εσύ και ο άλλος/ η άλλη.

Όλα τα χρόνια της ζωής  μου  έχω φιλενάδες αγαπημένες, αλλά και άνδρες “κολλητούς” φίλους.
Αγαπημένοι φίλοι, που λατρεύω και είναι φάροι στη ζωή μου.
Θα βρεθούμε, θα πιούμε καφέ, θα μοιραστούμε τα νέα μας και θα πάμε μαζί ένα βήμα παραπέρα, γιατί μεγαλώνουμε όμορφα παράλληλα και μαζί.
Είτε γιατί έχουμε κοινά ενδιαφέροντα ή βιώματα, είτε γιατί επικοινωνούμε απόλυτα, είτε γιατί απλά ταιριάζουμε σε κάτι, που ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προσδιορίσουμε απόλυτα.
Η σχέση μου μαζί τους είναι τρυφερή σχέση απόλυτης αγάπης και εμπιστοσύνης.
Άνθρωποι που ξέρω ότι θα μιλήσω, θα ανοίξω την καρδιά μου, θα εμπιστευθώ και θα στηριχτώ πάνω τους αποδεδειγμένα.
Κι αυτό βέβαια, λειτουργεί και αντίστροφα.
Τουλάχιστον έτσι με κάνουν να νιώθω κι έτσι πιστεύω.

Κακά τα ψέματα όμως.
Για μία γυναίκα ο καφές με μία φιλενάδα ψυχής, είναι άλλο πράγμα, χωρίς να σημαίνει ότι η παρέα ενός φίλου είναι λιγότερο δυνατή.
Είναι διαφορετικά δυνατή.
Νομίζω, ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες φίλους μεταξύ τους.
Μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, αρκεί να παρακολουθήσει μια αντροπαρέα φίλων.

Ας το παραδεχτούμε.
Αντικειμενικά άνδρες και γυναίκες ως φύλο έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά, μια παρόμοια ψυχοσύνθεση και αίσθηση των ενστίκτων.

Γι’αυτο (ξανά)λέω.
Ο καφές με μια φιλενάδα είναι άλλο πράγμα!

Με τη φιλενάδα θα πεις και πράγματα που όσο κι αν καταλάβει ένας άνδρας φίλος, δεν θα σε νιώσει απόλυτα, γιατί δεν ξέρει επακριβώς πώς είναι αυτό που θα του πεις. Δεν το έχει ζήσει. Μπορεί να χρειαστεί να του το εξηγήσεις και μέχρι να το καταλάβει, έχεις χάσει το μισό ενθουσιασμό, για να το μοιραστείς. Επίσης κάποια πράγματα ίσως του φανούν χαζά, όσο καλή διάθεση κι αν έχει για να τα καταλάβει.
Η φίλη όμως…

Με τη φιλενάδα μπορεί να μιλήσεις για πολλά ουσιαστικά ή και ανούσια και να νιώσετε την επαφή.
Να νιώσετε αυτή την απενοχοποίηση για τη μικρή βλακειούλα, που κάποιος άλλος μπορεί να πιστεύει ότι είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια αλλά στην καθημερινότητά σας εσείς οι δύο ξέρετε πόσο σημαντική είναι!

Για παράδειγμα:

 • Θα της πεις για την πρώτη φορά που έκανες ημιμόνιμο μανικιούρ και χωρίς καμία συστολή και δισταγμό θα δείχνετε η μία στην άλλη τα νύχια σας για κανένα 10λεπτο καμαρώνοντας, επιβραβεύοντας για αυτή την κοινή σας απόφαση.
 • Θα πείτε την τρελή σας ιδέα να αλλάξετε χρώμα στο μαλλί σας και με απόλυτη σοβαρότητα είτε θα σας εμψυχώσει, είτε θα σας προτείνει κάτι άλλο, γιατί η φιλενάδα ξέρει, πόσο σημαντικό είναι το μαλλί.
  Γιατί η φιλενάδα έχει κάνει κι αυτή τις δοκιμές της.
  Γιατί η φιλενάδα νοιάζεται για το μαλλί το ίδιο με εσάς.
 • Θα βγάλετε το παιδί που κρύβεται μέσα σας, λέγοντας όλα τα τρελά όνειρά σας και εκείνη θα σας καταλάβει και αμέσως θα να πει κι εκείνη τα δικά της και θα δώσετε η μία στην άλλη ώθηση να τα κυνηγήσει. Είναι πολύ πιθανό αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, να αποφασίσετε τα πιο απίθανα τολμήματα της ζωής σας.
 • Θα πείτε για τα γυναικολογικά σας, τις καθυστερήσεις του κύκλου και τις αλλαγές που φέρνει  κάθε μήνα, για τα πρηξίματα που έχετε ακόμη κι αν τρώτε 2 φύλλα μαρουλιού (που κανένας άνδρας δεν θα πιστέψει – η φιλενάδα ξέρει, γιατί η φιλενάδα πρήζεται κι αυτή), θα πείτε για τα νεύρα σας, το παντελόνι που δεν κουμπώνει,  για το πόσο άγριο είναι το πρόσωπό σας, πόσο δεν στέκονται τα μαλλιά σας και θα συμπονέσετε η μία την άλλη.
 • Θα εκμυστηρευτείτε τη μικρή τόσα δα ελάχιστη σπατάλη (μα, δεν ήταν πολλά χρήματα – αλήθεια), που κάνατε και σας έκανε να νιώσετε υπέροχα και θα σας πει ότι κάνατε καλά, αφού νιώσατε όμορφα και πρέπει να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας μια στις τόσες γιατί η φίλη σας νοιάζεται και προτεραιότητά της είναι να νιώθετε εσείς όμορφα (και γιατί έχει κάνει κι εκείνη κάτι παρόμοιο, οπότε σε λίγο θα πρέπει να της πείτε τα ίδια).
 • Θα της πείτε το παραπονάκι σας, που δεν σας καταλαβαίνουν στο σπίτι και μόνο εκείνη μπορεί να νιώσει, γιατί – ω! Του θαύματος! – κάτι αντίστοιχο ζει κι εκείνη και πόσο συμπονείτε η μία την άλλη.
 • Θα πείτε τα επαναστατικά σας σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού κι εκείνη την ώρα θα καταλάβετε, ότι τελικά δεν φτάνουν μόνο τα δικά σας ασιδέρωτα ρούχα μέχρι το ταβάνι, ούτε το δικό σας σπίτι είναι το μοναδικό βρώμικο, γιατί και η φίλη σας κάνει τα ίδια. Κι αφού κάνει και η φίλη τα ίδια, μπορείτε κι εσείς.
 • Θα εξομολογηθείτε τις πιο μύχιες σκέψεις σας, ακόμη και αυτές που θα ντρεπόσασταν να πείτε σε κάποιον άλλο, αλλά η φιλενάδα θα σας καταλάβει. Είναι σίγουρο, ότι κάποια άλλη στιγμή θα σας έχει πει κι εκείνη άλλες δικές της.
 • Ναι! Ακόμη κι αν δεν κουτσομπολεύεις, με τη φιλενάδα θα το κάνεις για λίγο συνομωτικά, γιατί ξέρεις, ότι θα μείνει μεταξύ σας.
 • Θα πείτε για τα απωθημένα σας και θα τα αποδυναμώσετε μεταξύ σας απλά και μόνο συζητώντας τα.
 • Η φιλενάδα θα σου πει “Καλά έκανες” ή “Δεν πειράζει” και θα νιώσεις, ότι είναι εκεί και σε στηρίζει για το κακό ή το καλό της συμπεριφοράς και της σκέψης σου.Και πόσα άλλα! Πόσα!

Η φιλενάδα δεν θα σε παρεξηγήσει και θα σε κατανοήσει απόλυτα, γιατί…ξέρει!

Είναι το alter ego σου.

Είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου και εσύ ο καθρέφτης της δικής της ψυχής.

Ένας καφές με μια φιλενάδα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.
Δεν χρειάζεται πάντα να διαρκεί ώρες.
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προηγούμενη προετοιμασία.
Δεν χρειάζεται καν καφές.
Αρκεί μια κοινή ώρα σε ένα παγκάκι κάτω από τον ήλιο.

Και ό,τι λέγεται σε έναν καφέ φιλενάδων, μένει εκεί (όπως και στο Las Vegas).
Και έτσι αποχωρίζεστε η μία την άλλη με ελαφρύτερη ψυχή.

Σαν να έχει γίνει χώρος για να γεμίσει νέο φρέσκο υλικό.

Σαν να γίνεται μια εκκαθάριση και μαζί κρατάτε τα όμορφα και πετάτε μακριά τα άσχημα.

Αφιερωμένο  στο σημερινό καφέ στον ήλιο και σε όλους τους καφέδες που έχω πιει και θα πιω με τις φιλενάδες της ψυχής μου.
Ξέρουν αυτές! ♥

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!