slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα! :)

16 Μαΐου, 2016

Λίγες εβδομάδες πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και η κόρη μου ανυπομονεί για την τελευταία σχολική εκδρομή.

“Είναι η πανηγυρική εκδρομή, μαμά!”, όπως λέει η ίδια.

 

Την αποκαλεί έτσι γιατί σε αυτή συμμετέχουν όλες οι τάξεις και διαρκεί για όλες τις “διδακτορικές” ώρες (όπως λέει η κοράκλα μου τις “διδακτικές” ώρες).

Αυτή η ετήσια εκδρομή πραγματοποιείται συνήθως σε αθλοπαιδιές και είναι η αγαπημένη της.

Δεν είναι μόνο ότι παίζει και διασκεδάζει με τους φίλους της σε όλη τη διάρκεια των σχολικών ωρών, αλλά τη γεμίζει ευφορία το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτή τη διάθεση σύσσωμο όλο το σχολείο.

Το λέω αυτό γιατί σχεδόν όλες οι υπόλοιπες εκδρομές της χρονιάς πραγματοποιούνται ανά τάξεις, διαρκούν 2-3 ώρες το πολύ και συνήθως έχουν ένα πρόγραμμα, που ναι μεν είναι πάντα ευχάριστο (είτε κάποια θεατρική παράσταση είτε κάποιο μουσείο) αλλά  σίγουρα είναι πιο σφιχτό και αυστηρό.
Στις αθλοπαιδιές ναι μεν υπάρχει πάλι πρόγραμμα αλλά είναι γεμάτο παιχνίδια και παιδικά αγωνίσματα και η αλήθεια είναι πως ακούγεται πολύ πιο διασκεδαστικό!

Και πώς να μην είναι δηλαδή; Φανταστείτε 300 παιδιά να παίζουν σε ένα καταπράσινο χώρο και με τους δάσκαλους χαλαρούς και χαμογελαστούς.
Είναι όπως όταν πάει εκδρομή όλη η οικογένεια, που όλα είναι πιο χαλαρά, πιο χαμογελαστά, πιο χαρούμενα.
Δεν είναι και τελείως διαφορετικό, εδώ που τα λέμε, γιατί το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού και όταν είναι χαρούμενα τα παιδιά και σε αυτό το περιβάλλον, είναι ευτυχία!

Έχοντας περάσει η κόρη μου 5 χρόνια στο Δημοτικό και 3 χρόνια σε παιδικό σταθμό-προνήπιο και νηπιαγωγείο, αντιλαμβάνομαι τα οφέλη της σχολικής εκδρομής. Δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, ούτε μόνο ότι ξεδίνουν και κάνουν ένα διάλειμμα από τα μαθήματα. Είναι πολύ περισσότερα.
Τη σημασία και την αξία των σχολικών εκδρομών, νομίζω ότι τις έχουμε λίγο απροσδιόριστα στο μυαλό μας και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία εάν κάποιος εκπαιδευτικός τα έκανε πιο συγκεκριμένα όλα αυτά που εμείς υποθέτουμε.

Και σε ποιον θα απευθυνόμουν; Μα στους αγαπημένους συνεργάτες: στα Εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων” που είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε απορία ή ανησυχία που έχω. (Μπορείτε να διαβάσετε κι άλλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις μου μαζί τους εδώ: Παιδί και Εκπαίδευση.)
Έτσι έθεσα τις ερωτήσεις μου για τη σχολική εκδρομή και ο κύριος Διονύσης Τσαφταρίδης, ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου μου απάντησε με πολλή χαρά. Όπως ταιριάζει δηλαδή στις σχολικές εκδρομές. 🙂

 

Ποια είναι στ’ αλήθεια η σημασία των σχολικών εκδρομών;

Οι σχολικές επισκέψεις-εκδρομές αποτελούν κυρίαρχο δομικό στοιχείο στο οικοδόμημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συμπληρώνουν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του σχολείου, προετοιμάζοντας τους μαθητές για την ένταξή τους σε νέα εξωσχολικά, κοινωνιολογικά και επιστημονικά περιβάλλοντα!

 

Πώς επωφελούνται οι μαθητές από τις σχολικές εκδρομές;

Η ωφέλεια των μαθητών είναι πολυδιάστατη, χάρη στον ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την προσεγμένη οργάνωση της εκδρομής:

  • Κοινωνικά:Οι μαθητές έρχονται σε επαφή και διαδρούν με τους συμμαθητές τους  ή και μαθητές άλλων σχολικών μονάδων, σε μη σχολικό περιβάλλον. Γνωρίζουν νέους επιστήμονες και διαφορετικά επιστημονικά πεδία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και εμβαθύνοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σχολικές εκδρομές

Image by Fernando de Sousa

    • Πολιτισμικά:Μουσεία, ιστορικοί, αρχαιολογικοί χώροι, λαογραφικές συλλογές, ναοί και εκκλησίες, προσθέτουν και αναδεικνύουν την ιστορική ταυτότητα διαφόρων και διαφορετικών πολιτισμού αλλά και του ελληνικού, δομώντας εθνική συνείδηση.
    • Πολιτιστικά:Μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις της τέχνης, όπως θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφος, θεατρικό παιχνίδι, καλλιτεχνικές αναζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες, οι μαθητές προάγουν την ατομική τους κουλτούρα και εμπλέκονται σε ρόλους που ως ενήλικες θα κληθούν να αναλάβουν στο μέλλον.
    • ΟιΓονείς πρέπει να στηρίζουν και να ενισχύουν θετικά όλες αυτές τις δράσεις, εμπλέκονται και οι ίδιοι συμμετέχοντας και προτείνοντας, συμπληρώνουν το έργο του σχολείου, χωρίς όμως να το υποκαθιστούν.

     

    Οι Εκπαιδευτικοί οργανώνουν τις Σχολικές Επισκέψεις – Εκδρομές, ορίζουν τη στοχοθεσία και αναδεικνύουν το “γιατί” της επίσκεψης -εκδρομής και όχι μόνο το “πότε” και το “πού”.
    Οι Στόχοι δομούνται πάντα πάνω σε επίκαιρα εκπαιδευτικά-διδακτικά θέματα της γνωστικής πληροφορίας ή του αναλυτικού προγράμματος.
    Οι εκδρομές για ψυχαγωγικούς λόγους και οι περίπατοι, αναδεικνύουν με τη σειρά τους την κοινωνιολογία των παιχνιδιών με κανόνες, συνεργασία, ομαδοποίηση και διασκέδαση (όχι με ανταγωνισμό και συγκρούσεις).

    Οι μαθητές μέσα από κάθε είδους εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως οι Σχολικές Επισκέψεις – Εκδρομές  περνούν από το Εγώ στο Εμείς, κατανοούν  το κοινωνικό θέσφατο: υπάρχω άρα συνυπάρχω!

    Ολοκληρώνουν διεπιστημονικούς – εκπαιδευτικούς φιλανθρωπικούς, δημιουργικούς στόχους λαξεύοντας τον κλειδόλιθο της κοινωνική συνοχής που στηρίζεται σε αέναες αρχές και θεμελιώδεις αξίες: προάγοντας τον πολιτισμό!

     

    Πόσα πράγματα δεν ήξερα! Κι από αυτά που είπε ο κος Τσαφταρίδης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ, είναι ξεκάθαρο ότι για να έχουν τα παιδιά όλα τα οφέλη από μία σχολική εκδρομή-επίσκεψη, απαιτούνται η διάθεση και η πρωτοβουλία του σχολείου και η συνεργασία των γονέων.
    Στο δικό μας σχολειό οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν εκδρομές με ενδιαφέρον και με ποικίλες και διαφορετικές δράσεις (π.χ. μουσεία, θεατρικές παραστάσεις), έτσι ώστε και τα παιδιά να μην χάνουν τον ενδιαφέρον τους, αλλά και να έχουν διαφορετικά ερεθίσματα.
    Την ίδια ώρα κάποιοι γονείς – μεταξύ των οποίων και εγώ- προτείνουμε δραστηριότητες, που πληροφορούμαστε και θεωρούμε ενδιαφέρουσες και με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τα παιδιά.

    Για την ώρα αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ήδη η κόρη μου ενόψει της πανηγυρικής εκδρομής έχει διαλέξει ποια τσάντα θα πάρει μαζί της, ποια ρούχα θα φορέσει μέχρι και ποιο τραγούδι θα τραγουδάει με την παρέα της μέσα στο λεωφορείο.

    Εγώ πάλι ξέρω ποιο τραγούδι θα τραγουδούν όταν γυρίζουν:

    Επερασαμ’όμορφα, όμορφα, όμορφα!! 🙂

    Μαμά Μαμαδοπούλου

     

     

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!