slider ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ – Η ΤΑΙΝΙΑ

13 Μαρτίου, 2016

Λίγες μέρες πριν είδα την ταινία “Το Δωμάτιο”που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Έμα Ντόναχιου.

Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα και θα σας πω πρώτα,  ότι η ταινία με καθήλωσε.

2 ώρες βρισκόμουν “πάνω σε αναμμένα κάρβουνα”.
Σίγουρα με επηρέασε το γεγονός ότι όλα τα παρακολουθώ ως μαμά, αλλά πιστεύω ότι η ιστορία δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Πριν προχωρήσω όμως, ας δώσω μία γεύση σχετικά με την υπόθεση:

Τζάκ είναι πέντε χρονών και ζει στο δωμάτιο με τη μαμά του. Δεν έχει βγει ποτέ του έξω. Το Δωμάτιο δεν έχει παράθυρα και η πόρτα είναι πάντα κλειδωμένη. Ανοίγει μόνο με κωδικό και μόνο τις νύχτες που ο γερο-Νικ έρχεται για να κοιμηθεί με τη μαμά του.
Τότε ο Τζάκ χώνεται στη φίλη του ,τη Ντουλάπα και μετράει τα κρακ του κρεβατιού.
Ο Τζάκ και η μαμά του είναι φυλακισμένοι στο Δωμάτιο αλλά ο Τζάκ το μαθαίνει όταν πια γίνεται πέντε χρονών και «τα ξέρει όλα».
Και τότε πρέπει να μεταμορφωθεί σε σούπερ-ήρωα και να σώσει τη μαμά του απο τον γέρο-Νικ.

 

Η Ντόναχιου εμπνεύστηκε το βιβλίο της από μία πραγματική και σοκαριστική ιστορία. Το 2008 στην  Αυστρία  βγαίνει στο φως η ιστορία εγκλεισμού και σεξουαλικής κακοποίησης της Ελίζαμπεθ Φριτσλ από τον πατέρα της, Γιόζεφ Φριτσλ, η οποία είχε μεγαλώσει μαζί της πολλά παιδιά που γεννήθηκαν από τη σχέση αυτή.

Στην ταινία η συγγραφέας δεν εστιάζει τόσο στο έγκλημα του εγκλεισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης της μητέρας, αλλά στη ζωή μέσα στο δωμάτιο, στον τρόπο  και στα τεχνάσματα που έχει εφεύρει προκειμένου για να μεγαλώσει το μικρό της γιο προστατευμένο με γαλήνη, ηρεμία, σταθερότητα λόγω της μεγάλης αγάπης που του έχει, δίνοντας μεγάλο βάρος την εξέλιξη της ιστορίας αφού ελευθερωθούν.

Το Δωμάτιο4

Αφηγητής της ιστορίας είναι ο 5χρονος Τζακ. Αυτό το τέχνασμα είναι εξαιρετικό, γιατί παρουσιάζεται η κατάσταση μέσα από τη δική του ματιά, δείχνοντας όμως την υπερπροσπάθεια της μητέρας να μην τον πανικοβάλει,να μην  του δημιουργήσει άλλες φοβίες και τρόμο, υπομένοντας χωρίς αντιρρήσεις την επαφή με τον “Γέρο Νικ”  μέχρι εκείνη τη στιγμή, που θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ώρα, για να δραπετεύσουν από αυτή τη φυλακή.

Πέρα από την αγωνία που υπάρχει μέχρι την προσπάθεια απεγκλωβισμού, η αγωνία συνεχίζεται και όταν πια βγαίνουν στον κανονικό κόσμο.

Το βάρος πέφτει στη δύναμη της μητέρας, η οποία κατορθώνει μέσα σε ένα δωμάτιο, να μεγαλώσει ένα παιδί με σταθερότητα και γαλήνη με μόνο όπλο την αγάπη της και την πραγματική και ουσιαστική ενασχόληση μαζί του.

Το Δωμάτιο

Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στο 5χρονο παιδί. Μέχρι αυτή την ηλικία η μητέρα του τον έχει κάνει να πιστεύει ότι ο κόσμος που βλέπει στην τηλεόραση δεν υπάρχει και είναι πλασματικός, ψεύτικος.

Ο 5χρονος Τζακ βγαίνει στον κόσμο, ο οποίος του φαίνεται τεράστιος. Τα μεγέθη και η πληθώρα των πραγμάτων και προσώπων που έχει να διαχειριστεί είναι δυσανάλογα της μικρής ζωής που έχει περάσει αποκλειστικά μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Το σοκ είναι μεγάλο.

Το Δωμάτιο3

Κι όμως αυτό που φαίνεται είναι ότι ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει ήρεμο και χαρούμενο  ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες αρκεί να έχει ένα σταθερό συναισθηματικό περιβάλλον και μία μητέρα που είναι δυνατή, σταθερή,  ήρεμη και ασχολείται μαζί του. Η μαμά ασχολείται με την ανατροφή του με ό,τι έχει στο Δωμάτιο. Ο Τζακ στην ηλικία των 5 διαβάζει, έχει πλούσιο λεξιλόγιο και είναι αρκετά ώριμος για να ετοιμάσει το πρωινό του και να περάσει την ώρα του μόνος του, όταν κάποια στιγμή η μαμά αδυνατεί να τον φροντίσει.

Όταν βγαίνουν έξω, η μητέρα απελευθερώνει όλα όσα την έχουν βασανίσει τα χρόνια που πέρασαν, τις πληγές της, τις ενοχές, τις τύψεις, τα κατηγορώ της και φτάνει σε κάποιο σημείο να πει στο μικρό “I’m not enough good ma” (Δεν είμαι αρκετά καλή μαμά).

Και ο Τζακ της απαντάει αφοπλιστικά  “But you’re a ma” (Αλλά είσαι μαμά).

Και είναι η μόνη μαμά, που ξέρει.

Η μόνη μαμά που έχει, που τον μεγάλωσε με αγάπη.

Για άλλη μία φορά φαίνεται ότι εμείς, οι γονείς δημιουργούμε το περιβάλλον, που θα μεγαλώσει το παιδί, με την αγάπη μας και την ασφάλεια που το κάνουμε να νιώθει.

Δεν είναι ο χώρος, το μέρος. Είναι το έδαφος που δημιουργούμε εμείς.
Σημασία έχει να έχει ο ένας τον άλλον.

Jack: There are so many things out here.
And sometimes it’s scary. But that’s ok. Because it’s still just you and me…

Η Μπρι Λάρσον στο ρόλο της μητέρας πήρε το Oscar Α’Γυναικείου Ρόλου.

Αυτός που πραγματικά είναι εκπληκτικός υποκριτικά είναι ο πιτσιρίκος Τζέικομπ Τρέμπλεϊ.
Είναι τόσο πειστικός σε μια υπέροχη σκηνοθεσία του Λένι Άμπραχαμσον, που σε πολλά σημεία σου φέρνει ένα πνίξιμο στο λαιμό.

Κατά τη δική μου άποψη ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες της χρονιάς.

Επειδή κάθε φορά που μου αρέσει πολύ μία ταινία, αναζητώ να μάθω κι άλλα πράγματα γι’αυτήν, ανακάλυψα αυτό το χορταστικό άρθρο με πληροφορίες και σχολιασμό :  Το Δωμάτιο – myfilm.gr

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!