slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD ΔΙΑΦΟΡΑ

Έχεις χρώμα; Βάψε ένα δωμάτιο. :P

18 Αυγούστου, 2014

Kάθε καλοκαίρι και μόλις η μικρή δεσποινίδα του σπιτιού φύγει για παππουδογιαγιοδιακοπές, δύο πράματα κάνω:

1. Δεν βάζω πωπό μέσα (Είμαι από καφέ σε μπύρα, από μπύρα σε” μαργαρίτα” και κάπου ενδιάμεσα πάω κινηματογράφο κλπ)

2. Βρίσκω χρόνο να “φαγωθώ με το σπίτι” (γιατί το να “φαγωθώ με τα ρούχα μου”, δεν μου αρκεί).

(image by Tinou Bao )

Την προηγούμενη χρονιά έθεσα σε εφαρμογή κάτι που είχα μεγάλη ανάγκη : να βάψω όλο το σπίτι.

Και όταν λέω “όλο το σπίτι”, εννοώ όλο το σπίτι :

Την κρεββατοκάμαρα,

το μπάνιο,

το wc,

το δωμάτιό της μικρής,

το σαλόνι (και το ταβάνι),

τις 6 εσωτερικές πόρτες, το κρεββάτι της μικρής,

ένα τραπεζάκι,

ένα κουρτινόξυλο, 

4 καρέκλες απλής τραπεζαρίας,

τα κάγκελα των 3 μπαλκονιών,

μια μωρουδιακή συρταριέρα,

τα 3 μπαλκόνια (και τα ταβάνια τους)

ΜΟΝΗ ΜΟΥ! Το ήθελα και το ευχαριστήθηκα!

Είχα εξιστορίσει την ψυχοθεραπευτική εμπειρία και την αλλαγή στο :  “Γιατί είπα θέλω, άρα μπορώ! :)” 

Είχε μείνει ένα και μοναδικό δωμάτιο.

ΤΟ ΑΒΑΤΟ! (“Άβατο” για πολλούς λόγους)

Το δωμάτιο του καλού μου!

Το είχα αφήσει, γιατί α) έπρεπε να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμος και εκείνος και να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα και στο τακτοποίημα μετά και β) λόγω όγκου πραγμάτων και πολλών ψιλικoκοκατσαβιδοκαλωδιωκλππραματακιών αυτό αποτελεί ένα project από μόνο του.

Αρκεί να σας πω, ότι το αδειάζαμε μία ολόκληρη μέρα.

Και εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω, ότι οι περισσότεροι από εμάς που δεν γνωρίζουμε, ακούμε για βάψιμο σπιτιού και φανταζόμαστε, ότι είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία αυτή καθεαυτή.

Ε, λοιπόν, σας δηλώνω ότι πιο δύσκολη και χρονοβόρα είναι η διαδικασία πριν από αυτό, όπου πρέπει να αδειάσεις τον εκάστοτε χώρο και να τον προετοιμάσεις και το μετά από αυτό, που πρέπει να καθαρίσεις και να βάλεις τα πράγματα στη θέση του.

Προσωπικά, όσο κουραστικά και εάν είναι όλα αυτά, μου φαίνονται πολύ απολαυστικά.

 

Για να καταλάβετε, θα μπορούσα να είμαι “κολλητή” φίλη με τις κυριούλες του How Clean is your house.

Aggie-MacKenzie-and-Kim-W-001

Απολαμβάνω το ξεκαθάρισμα πριν και την εικόνα του “μετά”.

Έχοντας ολοκληρώσει πια όλη τη διαδικασία (με γειά του!) και ενώ καμαρώνω ένα φρεσκοβαμμένο, καθαρό, οργανωμένο και τακτοποιημένο δωμάτιο, είπα να καταγράψω κάποια πραματάκια (tips) σχετικά με όλη τη διαδικασία του βαψίματος.

Δεν θα πω, ότι μπορώ να σας δώσω συμβουλές.

Υπάρχουν site με συμβουλές από επαγγελματίες, που τα περιγράφουν καλύτερα και πιο στοχευμένα.

Επίσης έχοντας πια εμπειρία ως Bob ο Μάστορας, θα σας πω, ότι όλα είναι σχετικά και τελικά στο πώς βολεύεται ο καθένας, να κάνει μια εργασία.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

> Το πρώτο απαραίτητο, χωρίς το οποίο δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, ήταν να βάλω μουσική.

Έξω από δωμάτιο, που έβαφα είχα ένα φορητό ραδιο-cd.

Εάν θέλετε, να έχετε το ραδιο-cd κοντά σας, φροντίστε να το έχετε σκεπασμένο, καθώς είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια (γιατί το έπαθα -γκουχ!), ότι το λιγότερο θα πιτσιλιθεί. Είναι δυνατόν, να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία και να μην έχω συνέχεια μαζί μου μουσική; Και τραγούδησα (έκανα μικρόφωνο πινέλο κλπ) και χόρεψα γύρω από το κοντάρι.

> Αφού ρυθμίσαμε το θέμα του soundtrack, κανονίζουμε το dress code

Μην γελάτε καθόλου.  Θα πρότεινα, ένα t-shirt που θα θέλετε να πετάξετε μετά και μια μακριά λεπτή φόρμα ή μακρύ κολάν.

Απέφυγα σορτσάκια και κοντοβράκια, γιατί α) θα λερωθείτε (ΣΙΓΟΥΡΑ) και όσο κι αν βγαίνουν τα χρώματα, δεν παύουν να είναι χημικά (γιατί να επιβαρυνθεί το δέρμα, έστω και ελάχιστα; ) και β) είναι σίγουρο, ότι θα χρειαστεί να ακουμπήσετε με τα γόνατα και στη σκάλα και στο πάτωμα. Όπως και να το κάνεις, η φόρμα μια μικρή προφύλαξη στην προσφέρει. Ναι, καλό θα ήταν και tshirt να είναι μακρυμάνικο, αλλά είπαμε…μην σκάσουμε και εντελώς. E,μα!

Τip (θα με θυμηθείτε): φορέστε ένα φακιόλι, τουρμπάνι, σκούφο μπάνιου, καπέλο, το σκούφο με τις φουντίτσες, που είχατε αγοράσει να πάτε για σκι στον Παρνασσό, ό,τι νομίζετε, τέλος πάντων, εάν δεν θέλετε να δείτε το μαλλί σας ως μία εναλλακτική πρόταση haute coiffure με πιτσιλιές από τα χρώματα, που θα χρησιμοποιήσετε.

> Προχωράμε στο επόμενο σημαντικό : Καααααφές! Πολύς κααααφές! Και νερό!

Θα πρότεινα και αυτά στο δίπλα δωμάτιο. Εκτός κι αν θέλετε να δοκιμάσετε, εάν θα αλλάξει τη διάθεσή σας (Γιουυυυχούυυυ!) με το μείγμα, που θα προκύψει στο ποτήρι-φλιτζάνι σας. Η αλήθεια είναι το ακρυλικό δίνει μια σπιρτάδα στον καπουτσίνο (ναι, και από αυτό το έπαθα).

 

Πάμε τώρα να σας πω, τί υλικά χρησιμοποίησα πέρα από την μπογιά.

Τα αγόρασα όλα από το χρωματοπωλείο.

[Σημείωση : Oι υπεύθυνοι στα χρωματοπωλεία είναι καταπληκτικοί σύμβουλοι και δίνουν tip.  Μην διστάσετε, να τους πείτε ό,τι σας προβληματίζει. Θα ας δώσουν λύση και θα διευκολύνουν τα πράγματα.]

* Χαρτόνια με το μέτρο, που έστρωσα κάτω για να μην λερώσω το πάτωμα (θα “τρέξει” μπογιά, θα πιτσιλίσει έστω και λίγο και είναι σπαστικό, να τρίβετε τα μικρά στίγματα μετά-μην σας πω πιο σπαστικό από ό,τι ένα μεγάλο σπλάτς)

* Πλαστική σακκούλα-προστατευτικό, για να σκεπάσω όλα αυτά που δεν μπορούσα να βγάλω από το δωμάτιο. Υπάρχουν μεγάλα έπιπλα, που δεν γίνεται να μετακινηθούν.  Δεν είχα σεντόνια, να χαλάσω. Αλλά και να είχα, δεν θα τα χαλούσα. Μια χαρά τη βόλεψα με αυτό το προστατευτικό. Αυτές οι σακκούλες καλύπτουν μεγάλο χώρο και δεν στοιχίζουν πολύ.

* Πινέλα διαφόρων διαστάσεων. Κατέληξα να έχω 4 διαφορετικά μεγέθη. Ανάλογα με το σημείο, τη γωνία και το κόψιμο, τα χρειάστηκα όλα. Ο μπαμπάς μου κάνει δουλειά με ένα πινέλο. Εγώ όμως δεν είμαι ο μπαμπάς μου.

* Αυτοκόλλητη χαρτοταινία για μόνωση σε κασώματα, διακόπτες, μπρίζες, περβάζια κλπ.  Θα πρέπει να κολλήσετε την ταινία ακριβώς στην άκρη του σημείου, που θέλετε να διαχωρίσετε, γιατί αν κολλήσετε και λίγο από τον τοίχο, πριν βαφτεί, όταν αφαιρέσετε την ταινία, θα φαίνεται το προηγούμενο χρώμα. Εάν πάλι δεν τα καταφέρετε, έχω πρόταση παρακάτω.

* Πινέλα ζωγραφικής της κόρης μου. Ε, ναι. Κάποια σημεία δυσκολεύουν ακόμη και με το πιο λεπτό πινέλο. Ακόμη και τα χωρίσματα στις αντιθέσεις χρωμάτων λίγο μπορεί να ξεκολλήσει χρώμα μαζί με την ταινία ή να τρέξει κάτω από το αυτοκόλλητο. Κανένα πρόβλημα! Με το πινελάκι ζωγραφικής της μικρής διόρθωσα λεπτομέρειες και δεν άφησα να φανεί παλαιότερο χρώμα πουθενά. (<- η πρόταση, που σας έλεγα από πάνω)

* Ρολά. Ένα μεγάλο και ένα μικρό. Το μικρό το ΛΑΤΡΕΨΑ. Μ’αυτό έκανα “κοψίματα” στους τοίχους, ενώ το χρώμα  στρώνει πολύ καλύτερα από το πινέλο. Επίσης χωρούσε σε σημεία που δεν μπορούσα να βάψω με το μεγάλο. Το χρησιμοποιησα πολύ αντί του πινέλου, γιατί ήταν πιο γρήγορο και η εικόνα που έδινε ήταν πιο στρωτή.

* Ξυλαράκι -κλαδάκι, για να ανακατεύετε το χρώμα.

* Tαψιά βαψίματος. Ένα για το μεγάλο ρολό κι ένα μικρότερο για το μικρό. Βουτάτε το ρολό στο χρώμα και μετά το στραγγίζετε στην άκρη, για να μην τρέχουν τα χρώματα.

* Μικρό δοχείο, κατά προτίμηση μικρό κουτί (1lt)  από παλιά μπογιά για να χρησιμοποιήσετε κυρίως στα κοψίματα ψηλά (ανέβα-κατέβα να βουτάτε το πινέλο…δεν είναι δουλειά-έχετε το δοχειάκι μαζί σας με λίγο από το χρώμα και…μια χαρά)!

* Σκάλα (πού πας, Καραμήτρο, χωρίς σκάλα;)-Δεν χρειάζονται σχόλια.

* Ένα βρεγμένο πανάκι, για να καθαρίζετε τα σημεία που μπορεί να στάξει-πιτσιλίσει, πλιτς κλπ

* Κοντάρι. Θα το χρειαστείτε. Θα υπάρξει φορά, που δεν θα θέλετε – μπορείτε να ανεβείτε στη σκάλα και θα προτιμήσετε να βάψετε με extended κοντάρι.

* Σπάτουλα μικρή. Για το στόκο που θα αγοράσετε για να κλείσετε τρύπες, σκασμένα σημεία και χτυπημένες γωνίες.

* Στόκο. Βλ. από πάνω.

* Γυαλόχαρτο σε σφουγγαράκια. Είναι πολύ καλύτερα από τα φύλλα γυαλόχαρτου, γιατί είναι πιο βολικό και δεν “καίγονται” τα δάχτυλα από το τρίψιμο. Τα λεπτά και μαλακά είναι ιδανικά για να ξύσεις γωνίες ή στρογγυλά σημεία. Πού θα το χρειαστείτε το γυαλόχαρτo; Και για να λειάνετε τα σημεία που στοκάρατε και για να “αγριέψετε” επιφάνειες (όπως π.χ. έπιπλα, κάγκελα και πόρτες) πριν τις περάσετε με αστάρι.

* Νέφτι. Θα χρειαστεί αν χρησιμοποιήσετε λαδομπογιά. Επίσης με βοήθησε πολύ, όταν καθάριζα στο πάτωμα και πλαστικό χρώμα. ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, μην το χρησιμοποιήσετε σε ξύλινο πάτωμα. Αν έχετε ξύλινο πάτωμα, θα πρότεινα να το ντύνατε από τοίχο σε τοίχο και πολύ καλά.

 

Με αυτά τα εργαλεία-υλικά προχωρούμε στη διαδικασία η οποία περιληπτικά είναι η ακόλουθη:

^ Αφού έχoυμε αδειάσει το δωμάτιο, θα πρέπει να μονώσουμε πρίζες, διακόπτες, κασώματα πόρτας-παράθυρου κλπ (ιδανικά και τα περβάζια), έτσι ώστε να αποφύγετε το τρίψιμο μετά το βάψιμο.

^ Κάνουμε πρώτα με πινέλο ή το μικρό ρολό τα κοψίματα-γωνίες και δύσκολα στενά σημεία και μετά τις μεγάλες επιφάνειες με το μεγάλο ρολό.

^ Και βάφουμε τους τοίχους με το μεγάλο ρολό.

 ΠΡΟΣΟΧΗ!! 

Ε, ναι! Εδώ συμβουλεύω!

* Μην επιχειρήσετε όλο το project, εάν δεν έχετε όρεξη και καλή διάθεση. Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία, δεν θα το κάνετε, όσο καλά θα μπορούσατε.

* Όταν κουραστείτε πολύ, σταματήστε. Η κούραση δεν είναι καλός σύμμαχος. Μπορεί να κάνετε λάθη και αδέξιες κινήσεις για τις οποίες μετά μπορεί να μετανιώσετε και να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για διόρθωση.

* Μην βιάζεστε. Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει σε σκάλες, κουβάδες με χρώματα κλπ

* Θα πρότεινα, να μην κάνετε μικρές κοφτές κινήσεις πάνω-κάτω με το ρολό, γιατί το πιο πιθανό είναι το χρώμα να μην στρώσει καλά.

Μία ρολιά  προς τη μία μεριά, μία προς την άλλη. Επίσης, θα ξαναμαναπρότεινα, να είναι παρόμοιες οι κατευθύνσεις. Δηλ. μην κάνετε μερικές ρολιές κάθετες, μερικές οριζόντες και μερικές διαγώνιες. Τουλάχιστον όχι μέχρι να νιώσετε, ότι μπορείτε να χειριστείτε καλά το χρώμα.

* Όταν βάφετε το ταβάνι, μην κάνετε τις πρώτες ρολιές πάνω από το κεφάλι σας. ΣΠΛΑΤΣ! Εάν το ρολό δεν έχει στιφτεί πολύ καλά, μπορεί να πέσει η μπογιά στα μουτράκια σας. Σας το λέω, γιατί το έπαθε μια γνωστή μου (γκουχ-γκουχ!) και έμαθε.

* Η μπογιά, που δεν είναι πολύ πηχτή στρώνει πιο εύκολα, οπότε και ανά διαστήματα να προσθέτετε λίγο νερό (όταν βλέπετε ότι πήζει κάπως) και να την ανακατεύετε.

Αυτάααα!

Μάλιστα!

Και τώρα που τελείωσε και το μόνο δωμάτιο, που είχε μείνει, προβληματίζομαι για του χρόνου.

Σκέφτομαι,  ότι η πολυκατοικία χρειάζεται ένα “φρεσκάρισμα”.

Σκέφτομαι, ότι ίσως έχω βαρεθεί το “μωβ” χρώμα στο σαλόνι.

Αχούμ! Και όπως βλέπω από το μπαλκόνι μου την Ακρόπολη…Αχούμ…δεν καταλαβαίνω, γιατί παιδεύονται με τόσες συντηρήσεις.

Δεν θα είχε ενδιαφέρον, να την περνούσα ένα διαφορετικό χρώμα κάθε χρόνο; :p

 

Μαμά Μαμαδοπούλου (Ινδιάνικο όνομα : “Ο μανιακός μπούφος με το πινέλο”)

(Κι ένα άρθρο με tip για καθαρό σπίτι από τις φιλενάδες μου, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : Deep Clean House)

8 Σχόλια

  • Reply Vera Owl Mommy 18 Αυγούστου, 2014 at 3:10 μμ

    Καλά, από πέρισυ είχες πάρει ειδικότητα αλλά φέτος που μας τα έγραψες όοολα μαζί ξεπέρασες και τον καλύτερο μπογιατζή! Και τόσα tips!!! Σχεδόν (πολύ σχεδόν) με έπεισες να κάνω το ίδιο.. ευτυχώς που έχω ταπετσαρίες :-p
    Αναμένουμε το καινούριο project!

    • Reply KidsCloud 18 Αυγούστου, 2014 at 3:27 μμ

      Αχουμ…Λες, να βάλω του χρόνου ταπετσαρίες; Στο σπίτι, όχι στην Ακρόπολη. :p

  • Reply Flora 19 Αυγούστου, 2014 at 7:22 μμ

    Στο είπα και πέρισυ, στο λέω και φέτος: μην προβληματίζεσαι! το δικό μου σπίτι χρειάζεται βάψιμο, έλα! Θα πιούμε κι εκείνο τον καφέ που λέμε εδώ κι ένα χρόνο, θα κάνουμε και δουλειά!!! Χε,χε,χε

    • Reply KidsCloud 19 Αυγούστου, 2014 at 10:22 μμ

      Εννοείται και βεβαίως να έρθω. Με παρέα ή θα είμαι πιο αποτελεσματική ή θα τα κάνω μαντάρα γιατί θα πιάσουμε το ψιλο-κούβεντο.
      Χαααααααααααχααα! 😉

  • Reply Dimitra 7 Σεπτεμβρίου, 2014 at 6:33 μμ

    Ρισπέκτ!!!!
    Κάθε χρόνο λέω να κάνω τα ίδια που εσύ υλοποίησες και καλθε χρόνο βαριέμαι-κολώνω!!!
    Φυλάω σαν κόρη οφθαλμού το ποστ σου μπας και το πάρω απόφαση!!!!!

    ΥΓ μια νέα καρίερα σε χρωματοπωλείο σε περιμένει:)))
    ΥΓ οι φιλενάδες σου είναι δυναμίτης!!! Χα χα χα

    • Reply KidsCloud 7 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:18 μμ

      Εμπλουτίζω το βιογραφικό μου. Μην το συζητάς!

      Του χρόνου ετοιμάσου!
      Κι αν θες βοήθεια, ξες…. 😉
      Φιλί! 🙂
      Y.Γ. Είναι, είναι! 🙂

  • Reply Xanthi 16 Ιουνίου, 2015 at 3:52 μμ

    Τέλειο το άρθρο συγχαρητήρια… έχω κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα ένα καλοκαίρι… και έπαθα όλα όσα έπαθες χαχαχαχα

    • Reply KidsCloud 17 Ιουνίου, 2015 at 10:35 πμ

      Ευχαριστώ, Xanthi!!
      Τώρα που ξέρουμε, την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα και δεν θα ξαναπάθουμε τα ίδια.
      Ή θα πάθουμε άλλα.Χαχααααααααααααα!!

    Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!