ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

24 Νοεμβρίου, 2013

Όταν κάποιες φορές αναλογίζεται κανείς τις σκηνές βίας που ζουν κάποια παιδιά μέσα στην οικογένειά τους, είναι να τρελαίνεται.

Έκανα αναζήτηση για σχετική φωτογραφία, έτσι ώστε να τη συμπεριλάβω στο άρθρο και μόλις μου εμφανίστηκαν στο library εικόνες παιδιών που κλαίνε και είναι λυπημένα, σφίχτηκε η ψυχή μου.

Θυμήθηκα το άρθρο που είχαν οι “Μικροί Μεγάλοι”με θέμα τις “Καμπάνιες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης” και χρησιμοποιήσα φωτογραφίες από αυτές.

 

 

Ακούω για περιπτώσεις οικογενειών, που η βία είναι καθημερινό φαινόμενο και μαυρίζει η καρδιά μου.

Με πληγώνει το γεγονός, ότι τα κρούσματα αυτά αυξάνονται ή εντείνονται.

Η οικονομική κρίση έχει χειροτερέψει τα πράγματα.

Και μέλη οικογενειών πονούν.

Έτσι το νιώθω.

Οικογένειες, που υποφέρουν ζώντας μέσα στον τρόμο, την αγωνία και παιδικές ψυχές που ραγίζουν.

Απεχθάνομαι την κάθε μορφή βίας και τη θεωρώ έκφραση άρρωστης και ουσιαστικά αδύναμης ψυχολογίας. Θα μου πείτε, μα…κάποιος που ασκει βία, τις περισσότερες φορές είναι πιο δυνατός.

Μπορεί μυικά, σωματικά ή λεκτικά να δείχνει έτσι.

Για μένα θα είναι πάντα μικρός κι αδύναμος.

stop the abuse

Κάνοντας μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα αυτό το άρθρο της Ζηνοβίας Κυριαζοπούλου [Με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου (Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας)], όπου ορίζονται κάποια γενικά πράγματα σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία.

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία

Η  ενδοοικογενειακή βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα μέλος της οικογένειας προκαλεί σωματική ή ψυχική βλάβη σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας με βασικό στόχο την ανάγκη του θύτη να κυριαρχήσει , να εξουσιάσει και να ελέγξει το θύμα.
Η ενδοοικογενειακή βία “μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από τη φυλή, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, το φύλο του. Επίσης  μπορεί να πάρει πολλές μορφές . Περιλαμβάνει τη  σωματική κακοποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη συναισθηματική, την οικονομική και την ψυχολογική.
Ο θύτης  μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους :
Απειλές   ότι θα κτυπήσει , θα σκοτώσει, θα διακόψει την οικονομική στήριξη , θα βλάψει τα παιδιά , θα αυτοκτονήσει κλπ.
Μπορεί να απομονώνει το θύμα, να μην του επιτρέπει να εργαστεί , ούτε να βγαίνει από το σπίτι ,να ελέγχει σε ποιόν μιλά, να χρησιμοποιεί  λεκτική βία με  συνεχείς προσβολές , διαρκή υποτίμηση, απαξιωτική συμπεριφορά κλπ. Ή και εκφοβισμό με χειρονομίες , σπάσιμο  αντικειμένων , όπλο κλπ

Το προφίλ του θύτη

Ο θύτης συνήθως είναι ένα άτομο υπεράνω υποψίας και  δεν παρουσιάζει σημάδια βίαιης συμπεριφοράς όταν είναι έξω από το σπίτι. Αυτή η  έξωθεν καλή «μαρτυρία» , συχνά αποθαρρύνει τα θύματα να εκφράσουν το δράμα που ζουν, στο φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον. Συνήθως τα άτομα αυτά είναι όλων των μορφωτικών και κοινωνικο οικονομικών επιπέδων. Εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν παθολογική ζήλεια, θεωρούν ότι είναι κυρίαρχοι στην οικογένεια και στις γυναίκες τους, παρουσιάζουν συχνά ανεξέλεγκτη παρορμητικότητα, μπορεί να έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ ή τη κοκαίνη, παρανοικές  ιδέες και σε ένα ποσοστό παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας. Η δικαιολογία  τους είναι τό κανα για να την συνετίσω. Υπάρχουν διάφοροι τύποι των βίαιων ανδρών που μπορεί να κατηγοριοποιηθούν  σε δύο ομάδες: σε εκείνους που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αυτά που προκάλεσαν λυπούνται και μετανοούν για τη βίαιη συμπεριφορά  τους και εκείνοι που παραμένουν σε άρνηση δεν δέχονται ότι έχουν πρόβλημα . Θεωρούν ότι ο σύντροφος ευθύνεται που τους έφερε σε αυτό το σημείο.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν  ενδείξεις  που όμως τις αγνοούμε ,όπως συχνές εντάσεις που αρχικά δημιουργούνται με αφορμή μικροπράγματα, και  έντονες αντιδράσεις θυμού. Επίσης  απαιτούν  με ευγενικό τρόπο  στην αρχή να ελέγχουν  που πάει ο σύντροφός τους. Το επόμενο στάδιο είναι η άσκηση βίας,  δηλαδή αρχίζουν  να πετούν αντικείμενα πάνω στο θυμό του, να εκβιάζουν και  να κτυπούν  και μετά το τρίτο στάδιο είναι ο υβριστής να αισθάνεται τύψεις και να ζητά συγνώμη.    .
Όσο πιο συχνά  ο κύκλος επαναλαμβάνεται, ο θύτης  αισθάνεται όλο και λιγότερες τύψεις.. Εάν έχετε βιώσει ένα επεισόδιο κακοποίησης, υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα η άσκηση βίας να επαναληφθεί .Όσο η κακοποίηση επαναλαμβάνεται , τόσο πιο δύσκολο γίνεται συχνά για το θύμα να φύγει.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις 

Οι επιπτώσεις της κακοποίησης είναι πολύ σοβαρές σε κάθε τομέα της ζωής του θύματος  .  Σε σωματικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί που να απαιτούν ιατρική φροντίδα και εισαγωγή στο νοσοκομείο .Το θύμα μπορεί να αποκτήσει και χρόνια προβλήματα υγείας . Στο ψυχολογικό τομέα, μελέτες δείχνουν ότι το 60% των θυμάτων πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για την κατάθλιψη, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη της σχέσης, και έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας. Εκτός από την κατάθλιψη, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας ,βιώνουν συνήθως άγχος και πανικό , και είναι πιθανόν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και τη διαταραχή πανικού . Η πιο συχνά αναφερόμενη ψυχολογική επίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρές που  βιώνουν τα θύματα. και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναδρομή στο παρελθόν , αναβιώνουν συχνά ενοχλητικές σκηνές,  ο ύπνος τους είναι ταραγμένος ενώ συχνά έχουν εφιάλτες και αποφεύγουν κάθε ερέθισμα που   σχετίζεται με την κακοποίηση. Αυτά τα συμπτώματα δυστυχώς βιώνονται από το θύμα αρκετά μεγάλο διάστημα μετά την απομάκρυνσή του από την επικίνδυνη κατάσταση. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής εκμετάλλευσης και της απομόνωσης, το θύμα δεν διαθέτει οικονομική δυνατότητα ενώ  στο περίγυρό του υπάρχουν λίγα άτομα τα οποία  θα μπορούσαν να του προσφέρουν στήριξη και βοήθεια.  Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα θύματα, και ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να τα αποθαρρύνει  από την εγκατάλειψη του δράστη. Τα θύματα συχνά δεν έχουν εξειδικευμένες δεξιότητες, ή την εκπαίδευση, και κατάρτιση που είναι αναγκαία για να βρουν μια απασχόληση, και επίσης όταν είναι πολύτεκνες δυσκολεύονται να αποφασίσουν να αναζητήσουν υποστήριξη..  Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις κλήσεις στη γραμμή 15900 . Φάνηκε ότι από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας:
31% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες)
33% είναι άνεργες (από τις οποίες το15% μακροχρόνια άνεργες) και
13% είναι ανενεργές.
Εκτός από τους ενηλίκους, βέβαια, τα «μεγάλα» θύματα είναι τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτό το νοσηρό κλίμα. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, ακόμη κι αν η βία δεν ασκείται στα ίδια.

(Πηγή: http://www.akappatou.gr)

 

Νομίζω, ότι ο κάθε ένας μας, μπορεί να αντιληφθεί το πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η έκφραση βίας μέσα στο σπίτι. Για τα παιδιά, τους συζύγους, τις ψυχές.

Το infokids.gr αγαπώντας την οικογένεια, τα παιδιά και βρισκόμενο για άλλη μία φορά δίπλα  τους γονείς, έχει προγραμματίσει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τη βία στο σπίτι.

infokids

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, στις 18:00, IANOS CAFE, Σταδίου 24, Αθήνα

 ΘΕΜΑ: ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η συζήτηση θα γίνει  στα πλαίσια των  εκδηλώσεων με θέμα “Ενημερωμένοι γονείς-Χαρούμενα παιδιά”  διοργανώνουν η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και το infokids.gr.

Στη αυτή τη δεύτερη συνάντηση, θα συζητηθεί το φαινόμε­νο της ενδοοικογενειακής βίας στις παρούσες κοινωνικοοικονο­μικές συνθήκες: αίτια και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παι­διών και των εφήβων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνερ­γασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) και την τηλεφωνική συμβουλευτική υπη­ρεσία 8018011177 (για γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους ενήλι­κες)-116111 (για παιδιά και εφήβους).

Η είσοδος είναι ελεύθερη και πραγματικά αξίζει να την παρακολουθήσουμε.

Και εάν ζείτε τέτοιες καταστάσεις, μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια.

Είδατε; Υπάρχουν άνθρωποι, ομάδες, που θα σας στηρίξουν.
Η ζωή είναι όμορφη και και είναι δική σας! 
Πρέπει να το παλέψετε και για εσάς και για τα παιδιά σας! 
Πιστέψτε το!:) Μπορείτε!

Μαμά Μαμαδοπούλου

Σύντομη παρουσίαση της Συμβουλευτικής

Τηλεφωνικής Υπηρεσίας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

 

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του κυρίου Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Η «Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους ενήλικες (συγγενείς, επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας) που θέλουν να μιλήσουν για θέματα ψυχικής υγείας παιδιού ή εφήβου. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας με χρέωση αστικής κλήσης. Απαντούν αποκλειστικά σύμβουλοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9.30 πμ-8.30μμ.

Η Ευρωπαϊκή «Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους και προσφέρει κατανόηση, υποστήριξη και συμβουλευτική στα θέματα που τους απασχολούν.

Αν είσαι παιδί ή έφηβος μη διστάσεις να τηλεφωνήσεις αν έχεις ανησυχίες για το μέλλον σου, αν εκφοβίζεσαι στο σχολείο, αν βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην οικογένεια, ή αν απλά ανησυχείς για κάτι. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σου για ό,τι χρειασθείς.

Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και είναι δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Απαντούν αποκλειστικά επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 2.00μμ-8.30μμ και το Σάββατο 9.30πμ-2.00μμ.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι ο σύμβουλος να:

  • προσφέρει κατανόηση
  • προσφέρει ψυχολογική στήριξη
  • να αναγνωρίσει και να αναδείξει τα προβλήματα με βάση τα όσα ακούει
  • να δώσει συμβουλές για άμεση αντιμετώπιση
  • να δώσει πληροφορίες και υποδείξεις για οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο για το όφελος του παιδιού ή του εφήβου που τηλεφωνεί

 

Tον Δεκέμβριο του 1999, η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!