ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

“Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ”

27 Ιανουαρίου, 2013

Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε με τη μικρή ένα παιδικό βιβλίο που απολαύσαμε!

“Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι Ιππότες της Χαμένης Ανακύκλωσης” του Γιώργου Κατσέλη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μόντέρνοι Καιροί.

Ο Γιώργος Κατσέλης με τον δικό του μοναδικό και ευρηματικό τρόπο και με αρκετό χιούμορ(μόνο τα ονόματα των ηρώων του, εάν προσέξετε, θα καταλάβετε), αγγίζει τα παιδιά με ιστορίες, που δεν είναι απλά παραμύθια! Παιρνούν μηνύματα και ευαισθητοποιούν τα παιδιά (και τους γονείς για να τους μιλήσουν για αυτά).

Είναι καταπληκτική ευκαιρία για μένα ως μαμά, να βρίσκω αφορμές για να ανοίγω συζητήσεις με τη μικρή, που δεν θα την κάνουν να βαρεθεί.

Δεν είναι πάντα εύκολο, να καθίσεις κάτω ένα παιδί και να του μιλήσεις για κοινωνικά θέματα και όχι μόνο.

Πρέπει να έχει όρεξη και να είναι “”ανοιχτές οι κεραίες του”” τη δεδομένη χρονική στιγμή, έτσι ώστε να μην βαρεθεί και νιώσει, ότι του κάνεις μάθημα. Θεωρώ, ότι τα βιβλία που θίγουν διάφορα θέματα, μπορούν να δημιουργήσουν καταπληκτική ευκαιρία να κάνουμε μεγάλες και “σημαντικές” συζητήσεις με τα παιδιά, καθώς τους έχει κεντρίσει πρώτα το ενδιαφέρον η ιστορία.

Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με μία θεατρική παράσταση ή μία κινηματογραφική ταινία, αλλά το βιβλίο είναι λίγο διαφορετικό, καθώς σου δίνει την ευχέρεια, να διακόπτεις την ανάγνωση, όποτε θέλεις. Συζητάτε, σκέφτεστε ή ακόμη προσπαθείτε να μαντέψετε τη συνέχεια.

“Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι Ιππότες της Χαμένης Ανακύκλωσης” είναι ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Η μικρή μου είχε την τύχη, να έχει ενημερωθεί για τη σημασία της Ανακύκλωσης από την ηλικία των 4-5 από το προνήπιο -νηπιαγωγείο. Η αποχαιρετιστήρια σχολική παράσταση μάλιστα ήταν σχετική με την προστασία του περιβάλλοντος.  Βέβαια, όπως πάντα σημασία έχει και τί παραδείγματα δίνουμε οι γονείς στο σπίτι. Από απλά μικρά πραγματάκια ας ξεκινήσουμε. Μπορούμε να του μάθουμε τί πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης ή τα δοχεία ανακύκλωσης μπαταριών (που για καλή μας τύχη υπάρχουν στο σχολείο μας).

Ο Γιώργος Κατσέλης(http://georgekatselis.blogspot.gr) έχει  φανταστεί και δημιουργήσει μία εξαιρετική-διδακτική (κατά τη γνώμη μου) ιστορία με μία μία εξαιρετική εικονογράφηση από τον Σγουρό Γιώργο.

Μια ιστορία στην οποία συνυπάρχουν το αγωνιστικό πνεύμα και η ευαισθησία για το περιβάλλον με τη φαντασία, το χιούμορ, την περιπέτεια και τις απρόβλεπτες ανατροπές της ζωής.

Λίγα λόγια και για να καταλάβετε, τί λέω :

Η Ανακύκλωση, μία από τις τελευταίες και σίγουρες ελπίδες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, πέφτει θύμα των μεγάλων συμφερόντων και κινδυνεύει να συλληφθεί.

Οι ισχυροί συνωμοτούν εναντίον της. Μερικά γενναία σκουπίδια, όμως, όπως ο Κοκός ο Πλαστικός, η Μαρία η Μπαταρία, ο Μένιος ο Αλουμινένιος και ο Λίνος Μπουκαλίνος, με αρχηγό τους το βασιλιά Χαρτούρο, αποφασίζουν να τη βγάλουν από το αδιέξοδο, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες από 8 ετών και άνω, αν και θεωρώ ότι εάν ένα παιδί Α’ ή Β’ Δημοτικού έχει ενημερωθεί για την ανακύκλωση και τη σημασία της, μπορεί να το κατανοήσει και να συλλάβει τα μηνύματα του βιβλίου.
Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι, καλή ανάγνωση!
Α! Και να συζητάτε τί διαβάζετε!
Όχι μόνο με τα παιδιά!
Γενικά!
Είναι όμορφο να περιγράφετε στους άλλους τον κόσμο,
που ανακαλύπτετε μέσα από ένα βιβλίο!

Μπορεί να αποτελέσετε αφορμή να κάνουν
κι άλλοι αυτά τα μαγικά ταξίδια μέσα από τις σελίδες!
🙂

2 Σχόλια

 • Reply ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ(ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ): “Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ” | KidsCloud.gr 12 Φεβρουαρίου, 2013 at 9:57 πμ

  […] το βιβλίο (μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου εδώ : ”Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι ιππότες της Χαμένης Αν… θεωρώ μόναδική ευκαιρία για να μιλήσουμε με τα παιδιά […]

 • Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!