slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

“ΜΑΜΑ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΩ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ!”

11 Ιανουαρίου, 2013

Tάδε έφη η κοράκλα μου, την ώρα που γυρίζαμε σήμερα από το super market.

Μόλις το άκουσα (φυσικά και δεν μου έκανε έκπληξη), μου ήρθε στο μυαλό το video, που είχα δει κάποια στιγμή στο youtube με τον 3χρονο πιτσιρίκο, που με όλη την ειλικρίνεια και την αλήθεια που τον διακρίνει η παιδική του ηλικία, είχε πει στη μαμά του, ότι τη συμπαθεί, όταν του δίνει μπισκότα, ενώ κλείνοντας της είχε δηλώσει  ξεκάθαρα “Σε αγαπώ, αλλά δεν σε συμπαθώ συνέχεια”.

 

Έτσι και η κόρη μου σήμερα.

Μπήκε στο αυτοκίνητο και την ώρα που φόρτωνα τις τσάντες με τα ψώνια από το super market μου ζήτησε κάτι (αν σας πω, ότι δεν θυμάμαι, μην με παρεξηγήσετε)και επειδή της το αρνήθηκα, μου είπε τη φράση τίτλο,

“Μαμα, τώρα δεν σε συμπαθώ, αλλά σε αγαπάω”!

Όπου αν το άκουγε κάποιος, θα μπορούσε να στεναχωρηθεί.

Σε εμένα συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Χάρηκα! Όχι, δεν είμαι τρελή! …Δηλαδή, είμαι, αλλά δεν είναι τώρα αυτό το θέμα μας! :p

Χάρηκα, γιατί εξέφρασε αυτό, που ένιωσε εκείνη την ώρα.

Ξεκάθαρα πράγματα! “Μαμά, δεν μου είσαι ευχάριστη αυτή τη στιγμή!” Δεκτό! Και λογικό!

Επίσης χάρηκα με τους προσδιορισμούς και τη σειρά που εξέφρασε αυτά που νιώθει.

“Μαμά, ΤΩΡΑ δεν σε συμπαθώ”.

Προσδιόρισε το στιγμιαίο των συναισθημάτων της και δεν το γενίκευσε (για να προσπαθήσει να με πληγώσει, που μεταξύ μας μάλλον δεν είχε πληγωθεί κι αυτή, για να μην νιώσει την ανάγκη να το κάνει). “Σπάστηκε”για να το εκφράσουμε κανονικά και το είπε.

Το σημαντικότερο όλων, ήταν ότι πριν κλείσει τη φράση της, της βγήκε αυθόρμητα το τελείωμα, “αλλά σε αγαπάω!”, που ήρθε να υπογραμμίσει αυτό, που της λέμε εμείς συνέχεια, “πως ό,τι κι αν γίνεται, εμείς θα σε αγαπάμε”.

Προφανώς και χάρηκα, γιατί ένιωσα πόσο πολύ την έχει “ποτίσει” αυτό που ακούει συνέχεια, που της ήρθε τόσο εύκολα να μου το πει.

Φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα, να μην με συμπαθεί συνέχεια.

Όλες οι σχέσεις έχουν  διακυμάνσεις!

Συμπαθείς-αντιπαθείς!

Πολύ περισσότερο δε, με τους συγγενείς σου, που δεν τους έχεις επιλέξει και αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να μην ταιριάζετε και απόλυτα ή να μην σου είναι αρεστοί συνέχεια.

Δεν συμφωνούμε με όλες τις εκφάνσεις της κάθε προσωπικότητας της οικογένειάς μας.

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός κι αυτό σημαίνει, ότι κάποιες φορές ο ένας μπορεί να ενοχλήσει τον άλλον.

Το σημείο αυτό είναι που πρέπει να προσέχουμε.

Να προσέχουμε, με τη συμπεριφορά μας να μην ενοχλούμε τόσο πολύ  ή έστω να προσπαθούμε να εξηγήσουμε, γιατί υποστηρίζουμε κάτι, που μπορεί να μην αρέσει.

Στη δε στενή έννοια της οικογένειας (μαμά-μπαμπας-παιδί/α) οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να κατανοούμε ο ένας τον άλλο. Να προσεγγίζουμε, να συζητάμε, να εξηγούμε και να σεβόμαστε τα θέλω και τις επιλογές, που κάνει ο κάθε ένας ξεχωριστά.

Στη μικρή ηλικία, βέβαια, το να μην σου αγοράσει η μαμά ένα γλυκό, ενώ εσύ το θέλεις, ακόμη κι αν σου εξηγήσει το λόγο, δεν σου αρκεί και μπορεί να θυμώσεις, να “στραβώσεις” και να μην τη συμπαθείς εκείνη την ώρα.

Δεν με πειράζει! Δεν με πειράζει καθόλου όμως!Έχεις το δικαίωμα, όπως το έχω κι εγώ, γιατί ξέρεις…μπορεί να έχω όλα τα χαρακτηριστικά φίλης σου, αλλά ακόμη κι αν μεγαλώσεις, θα είμαι πάντα η μαμά σου, που θα κάνει τα πράγματα να φαίνονται και να είναι αλλιώς.

 

Θα βγαίνει αυθόρμητα από την πολλή αγάπη, που θα έχουμε!

Εγώ τουλάχιστον, θα το νιώθω τόσο έντονα, που αν με εκνευρίζεις, μικρή μου, θα σου λέω,

“Με έχεις νευριάσει τόσο πολύ τώρα, που σε αγαπάω ακόμη περισσότερο!”...ε…πόσο περισσότερο όμως; Παίρνει;….Πααααίρνει! Το διάστημα είναι άπειρο. (*)

(*) Θυμίζω, ότι η απάντηση  κόρης και μαμάς στην ερώτηση: “Ξέρεις, πόσο πολύ σε αγαπάω;” είνα,

“Ως το διάστημα και πέρα από αυτό”! 🙂

(photo via http://weheartit.com/entry/23185865)

1 Comment

 • Reply vivi 11 Ιανουαρίου, 2013 at 10:27 μμ

  Οι συγγενείς συγγενείς αλλά τα παιδάκια μας………..ΑΣΤΕΡΆΚΙΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ!!!!!!!!Keep posting!!!Απολαυστική όπως πάντα!!Και πόσο ταυτίζομαι να ξερες……

 • Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!