Eγώ πάντως ομολογώ, πως δεν το γνώριζα.
Μία πρόσκληση για την σελίδα του στο Facebook μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Όταν ενημερώθηκα, ομολογώ ότι ήταν μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη!
Κάτι τέτοιες ενέργειες με κάνουν και αισιοδοξώ και θέλω να τις μοιράζομαι, γιατί αξίζουν να τις μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 σαν μια προσπάθεια, που θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας.
Τα εκθέματα της συλλογής ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο “Φάρο Τυφλών της Ελλάδος” και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Τους αξίζει ένα ακόμη μεγάλο “Μπράβο!” γι’αυτή την πρωτοβουλία.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα.
Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.
Υπάρχει η αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους παραολυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό τις καθημερινές 08.00 – 16.00 αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως. Επίσης κατόπιν συνεννόησης πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών . (Τον Αύγουστο θα είναι κλειστό, όπως όλος ο Φάρος Τυφλών).
Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Η ύπαρξή του Μουσείου Αφής με άγγιξε απίστευτα.
Είναι όμορφο να ξέρεις ότι γίνονται ενέργειες που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος για αυτούς που τις σκέφτηκαν και τις υλοποίησαν. Το να ενδιαφέρεσαι και να προσπαθείς να προσφέρεις είναι η μεγαλύτερη χαρά. Όταν αυτή η προσφορά απευθύνεται και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τότε γίνεται ανεκτίμητη!
Τί κι αν το έμαθα τόσα χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Απλά, μπράβο!
Τηλ: 210 – 941 5222, Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00 – 16:00
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, 176 73
Είσοδος: 2 €
ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν
Ομάδες 10 ατόμων μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Αφής και Σαββατοκύριακα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.
3 Σχόλια
Καταπληκτικο μουσειο.Και για παιδια με προβληματα ορασης αλλα και για ολους τους υπολοιπους που θα ηθελαν να αγγιξουν την τεχνη.Θα παω το γιο μου σιγουρα μολις γυρισεια απο το χωριο.Σε ευχαριστω για την ιδεα αυτη πολυ.
Να είσαι καλά! Ενθουσιάστηκα μόλις το είδα! Κυρίως για την ευαισθησία προς τα άτομα που έχουν αυτή την ανάγκη. Επιπλέον είναι μια καλή ευκαιρία να δώσουμε μηνύματα προς όλους και κυρίως στα παιδιά που μεγαλώνουμε.
Ούτε το ήξερα! Μπράβο για την ενέργεια..λες να υπάρχει ελπίδα να γίνουμε καλύτεροι τελικά; Κάτι τέτοια με κάνουν να ελπίζω!