ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ 3 ΣΕΦ!

29 Δεκεμβρίου, 2014

Κι επειδή δεν χωράμε 4 νωματαίοι στην κουζίνα μου, θα επιλέξω τα βιβλία με τις συνταγές τους.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Φέτος την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το οικογενειακό πατιρντί θα στηθεί στο σπίτι μας.

Παππούδες, γιαγιάδες, αδέλφια, μικρά ξαδέλφια, όλοι καλοί χωράνε.

Έχω ξεκινήσει να ετοιμάζω μια πρόχειρη λίστα για το μενού του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.

Σκέφτηκα να δοκιμάσω και κάποιες νέες συνταγές, που πιστεύω ότι θα αρέσουν στους αγαπημένους μου.

Ξεφύλλισα το βιβλίο με συνταγές της Νταϊάνας Κόχυλα  με τίτλο “Μεζές” και το “Γεύσεις & Αρώματα” της Μαρίας Εκμεκτσίογλου και του Γκιοκτσεν Αντάρ και δεν ήξερα τί να πρωτοεπιλέξω.

Βιβλία Συνταγών

Και τα δύο βιβλία είναι καλογραμμένα με τόσο ξεκαάθαρες οδηγίες στην εκτέλεση, που σου δημιουργείται η αίσθηση, ότι αποκλείεται να αποτύχεις.

Ξεκινώντας από το “Μεζές” της Νταϊάνας Κόχυλα (που έχει μεζέδες για όλα τα γούστα), διάλεξα την πίτα Καισαρείας.

Γιατί ο Άη Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία και γιατί ο αγαπημένος μου τρελλαίνεται για παστουρμά.  #diplis

Αυτό που μου αρέσει στο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα είναι η απλότητα των συνταγών που προτεινει και ότι στις περισσότερες έχει ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα μεταφέροντας την αίσθηση που δημιουργεί το κάθε πιάτο.

Έτσι σε προκαλεί να το ετοιμάσεις για να το γευτείς.

Πίτα καισαρείας

Έτσι και με την Πίτα Καισαρείας

Υλικά (για 10 -12 μερίδες)

1/2 πακέτο φύλλο κρούστας, ξεπαγωμένα σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

2 φιτζάνια (180 γρ περίπου) κασέρι, τριμμένο

2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

12 λεπτές φέτες παστουρμά, καθαρισμένες από το τσιμένι

Εκτέλεση

1.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Λαδώνετε ελαφρώς ένα ταψί διαστάσεων 22 Χ 32 Χ 5 εκ

  1. Στρώνετε 4 φύλλα στον πάτο του ταψιού, αλείφοντας καθένα με 1 κουταλάκι λιωμένο βούτυρο.
  2. Σκορπίζετε το 1/3 της ποσότητας του τυριού πάνω στην επιφάνεια του φύλλου και από πάνω απλώνετε τις μισές φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε.

Απλώνετε τις φέτες παστουρμά ομοιόμορφα πάνω στο τυρί.

Στρώνετε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Αλατοπιπερώνετε.

  1. Σκεπάζετε την πίτα με τα τρία υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο.

Κόβετε τις άκρες που περισσεύουν.

Χαράζετε τα κομμάτια και ψήεντε την πίτα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει να λίωσει το τυρί.

Εύκολο δεν είναι;

χωριατικη σαλάτα με παξιμάδια

Γαργαλιέμαι μήπως φτιάξω και “Φέτα Σαγανάκι με Κρούστα Σουσαμιού” και ίσως την σλουρπ “Χωριάτικη σαλάτα με Κριθαρένια Παξιμάδια και Θρυμματσιμένα τυριά” αλλά νομίζω, ότι θα τα καταβροχθίσω πριν τα σερβίρω.

Φέτα Σαγανάκι

Το βιβλίο έχει μια εισαγωγή για τους μεζέδες και προτεινόμενα ποτά για κατηγορίες εδεσμάτων.

Είναι χωρισμένο σε πολλές  και διαφορετικές κατηγορίες που καλύπτει όλα τα γούστα.

Χορτοφάγους, ψαρομεζέδες, κρεατομεζέδες και πόσα άλλα.

Στο τέλος στο “Κελάρι των μεζέδων” θα βρείτε tip, που θα σας εντυπωσιάσουν.

Ξεφυλλίζοντας το 2ο βιβλίο λιγώθηκα. Από τα σμυρνέικα.

τσάι του έρωτα κι της ηρεμίας

“Γεύσεις & Αρώματα” της Μαρίας Εκμεκτσίογλου και του Γκιοκτσεν Αντάρ, λοιπόν!

Η γιαγιά μου ήταν σμυρνιά και έβαζε πάντα τις δικές της πινελιές με καρυκεύματα, αρώματα και “τσαχπινιές”, όπως έλεγε.

Μπουρέκι

Έτσι και το “Γεύσεις & Αρώματα” της Μαρίας Εκμετσιόγλου και του Γκιοκτσεν Αντάρ μου έφερε μια νοσταλγία, αφού βλέποντας τα πιάτα και τις συνταγές μου ήρθε η ανάμνηση της γιαγιάς μου.

Με το συγκεκριμένο βιβλίο συνταγών μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πλήρες γεύμα, αφού έχει προτάσεις για σούπες, σαλάτες, ορεκτικά, όσπρια, πιάτα με ψάρια και κρέας, πιλάφια,ζυμαρικά, πίτες, γλυκά, λικέρ και ροφήματα, όλα με άρωμα ανατολής.

Επέλεξα να κάνω τη συνταγή της Σοκολατόπιτας με την οποία θα ξετρελαθούν τα παιδιά. Μικρά και μεγάλα.

σοκολατόπιτα

Υλικά (για 6-8 άτομα)

* 4 αυγά

* 1 ποτήρι ζάχαρη (120 γρ)

* 110 γρ. βούτυρο

* 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

* 1 φακελάκι βανίλια

* 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

* 1/2 ποτήρι αλεύρι (60 γρ)

* 15 γρ. κακάο

Για τη σος

* 250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

* 1 φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος (130 ml)

* 1 κουτ. γλυκού βούτυρο

* ελάχιστο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Λιώνετε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ρίχνετε το μείγμα στα αυγά.

Ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά.

Για τη σος, λιώνετε τη σοκολάτα και την ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Προσθέτετε ελάχιστο πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα

Απλώνετε τη σος πάνω στο κρύο γλυκό.

Μέθοδος μπεν μαρί

Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα μικρό σκεύος. Τοποθετείτε το σκεύος πάνω σε ένα μεγαλύτερο που περιέχει καυτό νερό. Ανάβετε τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα, προσέχοντας να μην πέσει νερό στη σοκολάτα.

Εύκολη δεν είναι κι αυτή;

Και τα δύο βιβλία συνταγών που είναι χορταστικότατα σε συνταγές και προτάσεις κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Ευχηθείτε μου καλή επιτυχία.

(* Σταυρώνει δάχτυλα για good luck).

Μαμά Μαμαδοπούλου

 Βιβλία Συνταγών

3 Comments

  • Reply popelix 29 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:30 μμ

    Βρε-βρε μεζεκλίκια! Δεν είμαι και σεφ αλλά μιας και κάνω κάμποσα χρόνια παστουρμαδόπιτα θα κάνω δυο παρατηρήσεις:
    – Όχι αλάτι, ο παστουρμάς είναι ήδη λύσσα! Το έκανα μια χρονιά, αλάτισα τις ντομάτες και την πάτησα…
    – Βούτυρο μαζί με παστουρμά = έκρηξη λιπαρών. Θα σου πρότεινα για ευκολία (στρώσε φύλλο-φύλλο κρούστας είναι μπελάς και θέλει άπειρα λάδια/βούτυρα) ένα πακέτο έτοιμο φύλλο κουρού ή ακόμα καλύτερα σπιτικό. Όσο για το κασέρι, επένδυσε σε κάποιο παραδοσιακό αιγοπρόβειο, θαρρώ το Μυτιλήνης το βρίσκεις εύκολα στο S/M.

    Καλή επιτυχία και φυσικά ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    • Reply KidsCloud 29 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:16 μμ

      Τη διάθεση τουλάχιστον την έχω. :p Εύχομαι να έχω και την επιτυχία.

      Επειδή βγαίνει το τσιμένι-πως το λένε, ίσως δεν γίνεται τόσο αλμυρό.
      Αλλά επειδή θα έχουμε και μεγάλους ανθρώπους στην παρέα μας, θα το δοκιμάσω όπως λές (μην τους πάω την πίεση στα ύψη).
      Σπιτικό φύλλο κουρού….εμ….δεν ξέρω να φτιαχνω. Του super market ξέρω να μαγειρεύω άψογα.
      (Εάν έχεις συνταγή όμως, θα βρω χρόνο και θα μάθω. 🙂 )

      Κι αυτό με το τυρί, πάω να το σημειώσω στη λίστα.

      Ευχαριστώωωωωωω!!

      ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε!!

  • Reply ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: 2 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΕΖΕΣ" - KidsCloud.gr | KidsCloud.gr 16 Ιανουαρίου, 2015 at 1:22 μμ

    […] Λίγο καιρό πριν σας είχα μιλήσει περισσότερο για το βιβλίο (μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ : “Στην κουζίνα με 3 σεφ!” ) […]

  • Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!