Νομίζω, ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία των τελευταίων ημερών.
“Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου” του Θοδωρή Τσεκούρα.
Ναι, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών, αλλά δεν νομίζω ότι έχει όριο ηλικίας, όπως και η σκέψη και ψυχή του δημιουργού του.
Μία μικρή περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου :
Είναι η τελευταία ημέρα των διακοπών αλλά ο Ωρίωνας βρίσκεται τρεις μήνες κλεισμένος στο σπίτι. Δεν έχει βγει καθόλου έξω. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Του λείπει ο μπαμπάς του. Όμως όταν χρειαστεί να σώσει τον καλύτερό του φίλο, τον σκύλο του τον Φουφ, που τον έχουν απαγάγει εξωγήινοι, θα ταξιδέψει ακόμα και στο ηλιακό σύστημα του Σείριου και θα τα βάλει με έναν ολόκληρο διαπλανητικό στρατό. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τη διαβιβλιακή τεχνολογία του Mark 5 I, ίσως του πιο αδέξιου ρομπότ στον γαλαξία, που εξαιτίαςενός λάθους του, ταξιδεύουν μέσα από γνωστά βιβλία, έρχονται αντιμέτωποι με τέρατα, συμμαχούν με ήρωες του παρελθόντος και προσπαθούν να σώστουν όχι μόνο τον Γουφ, αλλά έναν ολόκληρο πλανήτη που δέχεται επίθεση.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς Βιβλιοναύτες με τίτλο “Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου” του Θοδωρή Τσεκούρα σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πρόκειται για μια ιστορία, που ξεχειλίζει από αγάπη για τα ζώα, την οικογένεια, τη σημασία της φιλίας και βέβαια, το πόσο εύκολα και μαγικά μπορείς να ταξιδέψεις μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, ίσως το μόνο μέσο, που μπορεί να σε ταξιδέψει παντού μέσα από τις πρώτες γραμμές ανάγνωσης. Και πόσο σημαντικό και απαραίτητο ήταν αυτό το τελευταίο τα 2 δύσκολα χρόνια που ζήσαμε (και συνχίζουμε να ζούμε).
Ο Θοδωρής Τσεκούρας με έναν υπέροχο παιχνιδιάρικο τρόπο δημιουργεί μια ιστορία που μόνο χαμόγελο και γλύκα μπορεί να σε γεμίσει.
Τον εκτιμώ απεριόριστα για την ανεξάντλητη δημιουργικότητά του που κινείται σε έναν απέραντο ορίζοντα φαντασίας, για τη ματιά και την προσέγγιση του σε καταστάσεις και πράγματα και λατρεύω το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του.
Είμαι σίγουρη ότι το “Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου” θα γνωρίσει νέους δρόμους-νέους κόσμους και στα παιδιά, αλλά και σε εσάς.
Ο Θοδωρής Τσεκούρας γράφει στην ιστορίες, κάποιες φορές σαν διαφημιστής και άλλες ως συγγραφέας. Ως διαφημιστής έχει γράψει για έναν αριθμολόγο που έλεγε “Τυχαίο; Δεν νομίζω.”, για έναν μπαμπά που έλεγε “Στη μάνα σου το’πες;”, για ένα αγοράκι που έλεγε “κροφίλ”για μια κυρία που τα έβρισκε “όλα ελληνικά πχια” και άλλα. Ως συγγραφέας έχει γράψει για ένα αγόρι που είχε φύλλα αντί για μαλλιά, για ένα κορίτσι που περπατούσε στο ταβάνι, για έναν νεαρό που κυνηγούσε ένα αγριότρενο, για μια γιαγιά που είχε όλα τα είδη ζώων στην αυτή της, και άλλες πολλές ιστορίες. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα πολωνικά.
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου των βιβλιοναυτών εδώ
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments