slider ΒΙΒΛΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ

Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα – Εφηβεία, αγάπη μου!

13 Μαρτίου, 2022

Θα έλεγε κανείς, πως όταν το παιδί γίνει πιο αυτόνομο, μεγαλώνει μόνο του.

Αμ, δε! Ζώντας με μία έφηβη 16,5 ετών, που αν και στην καθημερινότητά της δεν μας έχει ανάγκη, σας επιβεβαιώνω ότι μας έχει απόλυτη ανάγκη!!! Ναι, ναι!
Ίσως να μην μας χρειάζεται, για να ετοιμάσει το γεύμα της ή για να πάει στο φροντιστήριο ή για να αγοράσει κάτι από το super market, όμως είμαστε απαραίτητοι έτσι ώστε μέσα από τη φροντίδα μας, να νιώσει ασφαλής, προστατευμένη και να πατήσει γερά τα πόδια της στο δρόμο της ζωής της.

Η κάθε ηλικία έχει τις δυσκολίες της.
Για μένα ως μαμά, η εφηβεία είναι ίσως η πιο “απαιτητική” περίοδος ψυχολογικά. Πολύ πιο δύσκολη ‘πίστα”.

Αυτό που οι γονείς τείνουμε να ξεχάσουμε, είναι πώς ήμασταν εμείς ως έφηβοι και δεν εννοώ, πώς ήταν η ζωή μας, αλλά  πώς νιώθαμε και πώς σκεφτόμασταν σε αυτή την ηλικία.

Αν θα έπρεπε να βάλω έναν τίτλο στην εφηβεία, θα έλεγα ότι πρόκειται για την περίοδο της “Θαυμάσιας Αναγεννησιακής Δυναμικής Σύγκρουσης”.
Μπορεί να είναι λίγο αντικρουόμενοι οι όροι, αλλά έτσι είναι αυτή η περίοδος.

Είναι θαυμάσιο να παρακολουθείς το παιδί σου να προχωρά προς την ενηλικίωση, να το βλέπεις να διαμορφώνει πιο ξεκάθαρα το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, να γίνεται αυτόνομο και δυναμικό. Όμως, όπως όλες οι αλλαγές έτσι και αυτή, προκαλεί συγκρούσεις, όπου κάποιες εξωτερικεύονται και κάποιες όχι. Μάλιστα, αυτές οι εσωτερικές γίνονται και χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Είναι οι συγκρούσεις με τον εαυτό μας.Και δεν αναφέρομαι στις συγκρούσεις που ζει η έφηβη, αλλά σε αυτές που συμβαίνουν μέσα μας – Σε εμάς στους γονείς. Από τη στιγμή που γεννιούνται είμαστε με διάθεση αυτοκριτικής για τα λάθη που πιστεύουμε ότι κάνουμε και μας χτυπάμε αλύπητα.  Στην περίοδο εφηβείας του παιδιού, τα πράγματα σοβαρεύουν γιατί πέρα από την αυτοκριτική, προστίθεται και η κριτική του παιδιού και γίνεται μέσα μας το έλα να δεις.

Το έχω πει πολλές φορές τα 11 χρόνια που εχω τούτο το blog και θα συνεχίσω να το λέω μέχρι να γίνω προγιαγιά. Ό,τι κι αν συμβαίνει, αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθει το παιδί πως είμαστε εκεί να ακούσουμε με απεριόριστη άνευ όρων αγάπη  ό,τι κι αν μας πει και να το στηρίξουμε. Κι αυτό πρέπει να αποδεικνύεται ακατάπαυστα έμπρακτα και με πολλή κουβέντα.

Η αφορμή για όλο αυτόν τον πρόλογο, είναι γιατί διάβασα μέσα σε ένα βράδυ τον 5ο τόμο της σειράς “Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα” της ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery, που αφορά την εφηβεία. Αυτός ο τόμος έχει τίτλο “Η πορεία προς την ανεξαρτησία” και κυκλοφορεί  όπως όλη η σειρά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Δέσπως Παπαγρηγοράκη και επιστημονική επιμέλεια της Χριστίνας Ρασιδάκη.
Ο τόμος που αφορά την εφηβεία μιλά για τις ηλικίες 13-19 ετών και είναι υπέροχο εργαλείο.
Αυτό που με κέρδισε είναι η αμεσότητα της γραφής και το γεγονός, ότι η ειδικός μιλά έχοντας η ίδια εμπειρία ως μητέρα εφήβων.
Οι αναφορές της είναι τόσο στοχευμένες και ουσιαστικές, που με έκαναν να μην θέλω να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.
Η Montgomery στο κείμενό της δεν βάζει το γονιό απέναντι. Τον κατανοεί, στέκεται δίπλα του και προσπαθεί να τον βοηθήσει.

Ελάτε να διαβάσουμε μαζί τί γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου :

Για τους γονείς η εφηβεία μπορεί να είναι περίοδος αμήχανη και δύσκολη. Λίγο καιρό πριν, το παιδί ζητούσε τη συμβουλή και την αγκαλιά τους – τώρα κλείνεται στο δωμάτιο και τον εαυτό του. Αυτό το στάδιο της εξέλιξής του μοιάζει να το απομακρύνει από όλα όσα ήταν σημαντικά μέχρι τότε, σαν να εξαφανίζεται το παρελθόν. Ευτυχώς αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Η ανεξαρτητοποίηση επιτυγχάνεται όταν το παιδί νιώθει ασφαλές. Αυτή την περίοδο είστε ταυτόχρονα λιγότερο σημαντικοί και περισσότερο απαραίτητοι. Με πολλούς τρόπους το έφηβο παιδί λέει “Άφησέ με!” και συγχρόνως ψυθιρίζει “Κράτα με!” Δική σας δουλειά είναι να κάνετε και τα δύο.
Στο πέμπτο και το τελευταίο τόμο της εικονογραφημένης σειράς, η καταξιωμένη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλοε Hedvig Montgomery βοηθάει τους γονείς μέσα από  πραγματικά περιστατικά να κατανοήσουν την εξελικτική διαδικασία της εφηβείας και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών αυτή την περίοδο. Ταυτόχρονα, προτείνει τρόπους για να διαχειριστούν με επιτυχία συημαντικά θέματα, όπως τις συναισθηματικές εξάρσεις, το άγχος, την πίεση της ομάδας και τον εκφοβιδμό, την αφύπνιση της σεξουαλικότητας, την εξάρτηση από τις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Montgomery, ως ψυχολόγος και ως μητέρα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και την πρόκληση να μεγαλώνει κανείς παιδιά στην εποχή μας. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου αναλύει όλα τα θέματα με τα οποία, αργά ή γρήγορα, σε ήλιο ή έντονο βαθμό, θα έρθει αντιμέτωπος ο γονιός. – Χριστίνα Ρασιδάκη/Ψυχοθερατεύτρια, Σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του εδώ

Η σειρά περιλαμβανει άλλους 4 τόμους, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες των παιδιών : 1)”Η Μαγεία του να είσαι γονιός” 2) 0 – 2 ετών  “Η εποχή των θαυμάτων”, 3) 2 –  6 ετών “Η εποχή της εξερεύνησης” 4) 6- 13 ετών “Συγκροτώντας ταυτότητα”.
Μπορείτε να την δείτε όλη εδώ

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!