ΒΙΒΛΙΑ

Εσύ κι εγώ- Σχέδια για το κοινό μας μέλλον

26 Οκτωβρίου, 2021

Όλα αυτά τα χρόνια που έχω το blog, υπάρχουν εκείνες οι φορές που όταν έρχεται στα χέρια μου ένα βιβλίο που λαχταράω- ανυπομονώ να ξεφυλλίσω και να το μοιραστώ μαζί σας,  μπορεί να μπλοκάρω.
Κάποιες φορές η μεγάλη αγάπη σε κάνει να διστάζεις να καταγράψεις αυτό που αισθάνεσαι, γιατί πιστεύεις πως όποιες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσεις, μπορεί να αδικήσεις το συναίσθημα και να μην δώσεις όλη την έκταση αλλά και την ένταση.

Τα τελευταία χρόνια αυτό το παθαίνω με τα βιβλία του Oliver Jeffers.
Αγαπώ τόσο πολύ τη δουλειά του, που περιμένω να κατασταλάξει μέσα μου αυτό που διαβάζω με στόχο να ετοιμάσω ένα όσο το δυνατόν καλύτερο κείμενο και τελικά, συνειδητοποιώ ότι ποτέ δεν θα είναι τόσο αντάξιο των υπέροχων βιβλίων του.

Κάπως έτσι έγινε και με το “Εσύ κι Εγώ”.

Γράφει στο οπισθόφυλλο:
Εσύ κι εγώ. Τι θα φτιάξουμε εμείς οι δύο;
Θα φτιάξω εγώ το μέλλον σου, θα φτιάξεις εσύ το δικό μου.
Μια σπάνια, αριστοτεχνικά φτιαγμένη ιστορία για την απεριόριστη αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, τις ατελείωτες ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή και για όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον.

Ο Oliver Jeffers έγραψε αυτή τη γλυκειά ιστορία με αφορμή τη γέννηση της κόρης του, Μαρί, στην οποία το αφιερώνει (αλλά και στη γιαγιά Μαρί).

Μετά το “Βρισκόμαστε εδώ” ,στο οποίο θέλει να γνωρίσει τον κόσμο στο γιό του, Χάρλαντ, στο “Εσύ κι εγώ” ονειρεύεται τη δημιουργία ενός όμορφου μέλλοντος μαζί με την κόρη του.

Μα, δεν είναι γλυκό; Όχι, πείτε μου!!!

Σε αυτά δύο βιβλία δεν βρίσκουμε απλά ιστορίες, αλλά κομμάτια της ψυχής του.
Βασικά, ο ίδιος ο Jeffers γίνεται μέρος του βιβλίου, γίνεται χαρακτήρας, η εικόνα του πατέρα και ονειρεύεται κάνοντας ευχές για τα παιδιά του, για την οικογένειά του, για τον ίδιο.

Στο  “Εσύ κι εγώ” μιλά στην κόρη του για τις ομορφιές αλλά και τις δυσκολίες της ζώης, για τη χαρά της δημιουργίας αλλά και τις ανατροπές, για το κυνήγι των ονείρων και τον κόπο που χρειάζονται, περνώντας το μήνυμα ότι όλα χτίζουν ένα μέλλον στο οποίο ο ένας θα στηρίζει τον άλλον.

Πέρα από την ιστορία, την υπέροχη εικονογράφηση με το φοβερό συνδυασμό χρωμάτων, έχω αγαπήσει αυτό το βιβλίο για κάποιους επιπλέον λόγους.

Αρχικά, είναι από τις φορές εκείνες που ένας μπαμπάς  ξεδιπλώνει την ψυχή του στο παιδί του και νιώθουμε τη στοργή.
Επιπλέον, είναι υπέροχο το ότι μέσα από αυτά τα τρυφερά συναισθήματα αντιμετωπίζει το παιδί του σαν ισότιμο και ισοδύναμο πλάσμα.
Δεν βλέπει ένα μικρό, αδύναμο και απροστάτευτο πλάσμα, που ο σούπερ μπαμπάς θα το σώσει.

Εδώ ο μπαμπάς είναι μεν μεγαλύτερος, ψηλότερος και δυνατός, αλλά δεν είναι υπεράνθρωπος.
Είναι αληθινός, ευαίσθητος, ευάλωτος και μάλιστα, νομίζω ότι σε κάποιες εικόνες φαίνεται σαν η κόρη να έχει λίγο πιο  αποφασιστική και δυναμική έκφραση.
Στα δικά μου μάτια περνά το μήνυμα,  αυτή η αλήθεια, πως όταν γεννιέται ένα παιδί σε μία οικογένεια ο ένας πλάθει τον άλλον. Δεν είμαστε μόνο οι γονείς παράγοντες για εκείνο.
Ο ερχομός ενός παιδιού καθορίζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, αλλά και εμάς για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Το υπέροχο βιβλίο “Εσύ κι εγώ” του αγαπημένου Oliver Jeffers κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ

(Και πόσο λατρεύω, που σχεδόν σε όλες τις ιστορίες του ονειρεύεται και μιλάει για τα αστέρια, το φεγγάρι και τον ουρανό. Ακόμη κι όταν δεν κάνει αναφορά με λέξεις, φροντίζει να γεμίζει τις εικόνες.)

Ακόμη ένα βιβλίο για τη δική μου βιβλιοθήκη.
Όχι. Δεν είναι μόνο για παιδιά. 🙂

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!