slider ΒΙΒΛΙΑ

Χρυσά κουπιά – Μαρία Παπαγιάννη

8 Μαΐου, 2021

Ξαφνικά η ζωή τους ήρθε τα πάνω κάτω.
Η Λήδα και η Ηρώ έπρεπε να περάσουν όλο το καλοκαίρι σ’ένα χωριό στη μέση του πουθενά, μέσα στα βουνά και χωρίς θάλασσα.
Κι όμως πολύ γρήγορα τα κορίτσια άρχισαν να δένονται με το χωριό. Έμαθαν μαζί με τα σοκάκια και τις ιστορίες των ανθρώπων που τα κατοικούσαν. Ανακάλυψαν ένα παλιό ημερολόγιο της μαμάς τους και μέσα από τις σελίδες του γνώρισαν το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας, που το αγνοούσαν. Η ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου τους αποκάλυψε τον θρύλο για μια βελανιδιά που τη λέγανε καράβι και ο παλιοί τη λατρεύανε γιατί είχε μαγικές ιδιότητες. Για να φτάσουν όμως ως εκεί, έπρεπε να διασχίσουν τον “απαγορευμένο τόπο”, ένα δύσβατο φαράγγι.
Η Ηρώ ορκίστηκε πως θα πήγαινε ακόμα και μόνη της. Είχε στο μυαλό της ένα θαύμα που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει.

Ένα μυθιστόρημα για ένα καλοκαίρι σ’έναν μυστηριώδη τόπο όπου οι άνθρωποι πιστεύουν σε θρύλους και δεν ταράζουν τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Μια παρέα παιδιών θα ανακαλύψουν τη δύναμη της φιλίας, της αγάπης, της θυσίας και θα τολμήσουν να ξυπνήσουν το δέντρο βασιλιά, γιατί καταλαβαίνουν πως, αν είναι μαζί, θα το καταφέρουν, γιατί, καμιά φορά το “μαζί” είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί.

Είχα στα χέρια μου το βιβλίο “Χρυσά κουπιά” της Μαρίας Παπαγιάννη και ξαφνικά έγινα η έφηβη κάπου στα 13-14, που μεσημέρι καλοκαιριού ,ενώ όλοι οι μεγάλοι κοιμούνται, εγώ διαβάζω Άλκη Ζέη ή Ζωρζ Σαρή.
Έτσι ένιωσα.

Η Μαρία Παπαγιάννη με τη μαγική  γραφή της δεν με μετέφερε απλά σε εκείνα τα χρόνια.
Μου ξύπνησε γλυκά συναισθήματα και αγαπημένες εικόνες.

Ίσως να μην χρειαζόταν κάτι επιπλέον να σας πω.
Όμως, του αξίζουν πολλά περισσότερα.
Η ιστορία των χρυσών κουπιών απευθύνεται σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά είμαι σίγουρη, ότι θα την απολαύσετε κι εσείς.
Με απλό αλλά ποιητικό λόγο, παρακολουθούμε το ιδιαίτερο καλοκαίρι των δύο κοριτσιών στον παππού.
Ένα καλοκαίρι που θα θυμούνται για πάντα σε έναν παππού, που δεν γνώριζαν, όπως δεν γνώριζαν πολλά και για το παρελθόν της μαμάς και της οικογένειάς της.

Αγαπώ τις εφηβικές ιστορίες, που στην πλοκή συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες.
Η συγγραφέας αντιμετωπίζει με σεβασμό όλα τα πρόσωπα.
Θαυμάζω τον ξεχωριστό τρόπο που αντιμετωπίζει τον κάθε ήρωα, είτε έχει μεγάλο “ρόλο”, είτε όχι.
Με φροντίδα ρίχνει τον προβολέα επάνω τους και αναδεικνεύει τη σημασία  της κάθε ιστορίας.

Το βιβλίο “Χρυσά κουπιά” της Μαρίας Παπαγιάννη ανήκει στη νεανική λογοτεχνία, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης με ένα υπέροχο εξώφυλλο της Φωτεινής Τίκκου και είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο σύζυγο της Θάνο Μικρούτσικο και στους 7 νάνους του.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα εδώ

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!