slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΚΙ ΕΝΑ ΜΟΛΥΒΙ! Η’ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ! ;D

10 Μαρτίου, 2012

Μην περιμένετε να σας πω ότι ανακάλυψα κάποιον καινούριο πλανήτη ή μία νέα χώρα (την Αμερική την άφησα σε άλλον).

Ένα παιδί για να παίξει δεν χρειάζεται πολλά και πολύπλοκα πράγματα.

Όρεξη και χαμόγελο φτάνουν.

Τώρα που η μικρή μαθαίνει να γράφει, έχουμε συμπεριλάβει κι άλλα παιχνίδια στο “ρεπερτόριό” μας.

Θα σας θυμίσω μερικά που μπορείτε να παίξετε και να περάσει ευχάριστα (και εκπαιδευτικά στα περισσότερα) η ώρα.

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ

Αυτό το παιχνίδι είναι το αγαπημένο μας και το παίζουμε από το προνήπιο.

Δεν χρειαζόμαστε τίποτα.  Μόνο την φαντασία μας.

Ο ένας παίκτης περιγράφει το αντικείμενο ή ζώο ή φυτό του αινίγματος και ο άλλος καλείται να το βρει. Αυτό το παιχνίδι εμείς το “πασπαλίζουμε με χιούμορ” και βάζουμε περισσότερα στοιχεία φαντασίας, για να δυσκολέψουμε τον αντίπαλο π.χ. βάζουμε σε έναν ελέφαντα φτερά και τον κάνουμε ” ιπτάμενο “. Παιχνίδι είναι, ό,τι θέλουμε κάνουμε!

Αυτό το παιχνίδι το έχεις πάντα και παντού μαζί σου! 🙂

ΝΑΙ και ΟΧΙ

Άλλο ένα παιχνίδι που μεταφέρεται παντού και όποτε θέλετε. Είναι το γνωστό παιχνίδι που ο ένας παίκτης κάνει ερωτήσεις και ο άλλος πρέπει να απαντήσει χωρίς όμως να πει “ναι” ή “όχι”.

ΤΡΙΛΙΖΑ

Ένα χαρτί και ένα στυλό.  Άντε, δύο στυλό.  Eλάτε, τώρα! Ξέρετε. Σχεδιάζουμε ένα τετράγωνο και το χωρίζουμε σε 9 μικρότερα τετράγωνα. Οι δύο αντίπαλοι με τη σειρά επιλέγουν τετράγωνο για να το κάνουν δικό τους και σχεδιάζουν Χ ή ένα Ο. Εμείς κάνουμε άλλα σχέδια. Η μία λουλούδι, η άλλη φατσούλα. Κάποια μέρα η μικρή είχε αποφασίσει να φτιάχνει σπίτι, οπότε μία τρίλιζα την τελειώσαμε σε  μισή ώρα. ….Εμ! Μέχρι να πετύχει τα κεραμίδια σε 4 τετράγωνα….Καταλαβαίνετε…

Νικητής του παιχνιδιού, όποιος συμπληρώσει 3 τετράγωνα στην σειρά.

KΡΕΜΑΛΑ

Είναι το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε, μόλις η μικρή άρχισε να μαθαίνει τις πρώτες της λέξεις. ‘Ενα χαρτί, ένα μολυβι. Μία λέξη και μία κρεμάλα. Κάθε λάθος μαντεψια σε γράμμα ή σε λέξη, κρεμιέται ένα μέρος του σώματος. Όπως ίσως θα αντιλαμβάνεστε όταν εγώ μαντεύω λάθος, οφείλω να περιμένω κανένα 3’ κάθε φορά, έτσι να φτιαχτεί λεπτομερώς το κεφάλι μου,το χέρι μου κλπ. Κρεμιέμαι, αλλά κρεμιέμαι πολύ σικ! ;p

Aυτό το παιχνίδι είναι πολύ καλό για εξάσκηση στην ορθογραφία. Θα νιώσετε χαρά, διακρίνοντας την φοβερή ικανοποίηση που νιώθει το πιτσιρίκι, όταν βρίσκει την λέξη!

ΠΡΟΣΩΠΑ, ΖΩΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δύο χαρτιά, δύο μολύβια. Ο ένας λέει από μέσα του την αλφαβήτα και ο άλλος του λέει “stop” σε κάποιο σημείο.  Στο γράμμα που σταματά είναι αυτό με το οποίο παίζεται το παιχνίδι. Οι δύο παίκτες καλούνται μέσα σε λίγο χρόνο (3′-5′ βάζουμε εμείς) να βρουν και να καταγράψουν ένα όνομα, ζώο και πράγμα που αρχίζει από το γράμμα που έχει προκύψει. Π.χ. Αν βγει το γράμμα Κ κάποιος παίκτης μπορεί να βάλει το όνομα Κατερίνα, το ζωο Κότα και το πράγμα Κούκλα. Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε, δεν έχουμε συμπεριλάβει περισσότερες κατηγορίες και για να μην γίνεται πιο δύσκολο, αλλά όταν είναι σύντομο είναι πιο διασκεδαστικό.  Η κάθε κατηγορία που συμπληρώνεται δίνει 10 πόντους στον παίκτη. Αν και οι δύο παίκτες έχουν απαντήσει το ίδιο, βαθμολογούνται με 5 πόντους ο καθενας.

Το παιχνίδι συνδυάζει εξάσκηση και στην ορθογραφία, αλλά και στην αριθμητική (βάλτε το πιτσιρίκι να αθροίζει τους πόντους).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΙΩΠΗΣ

Κάποιες φορές, ναι… γίνομαι κακιά και γίνεται το αγαπημένο μου!!!

Δηλώνουμε εκκίνηση και χάνει ο παίκτης που θα μιλήσει πρώτος. Όποιος “σπάσει” την σιωπή, χάνει.

Τις περισσότερες φορές κερδίζω εγώ! Ένα “μαμάααααα” θα σκάσει ξαφνικά μαζί με μία απορία!

(Φτου! Θέλω να χάνω σε αυτό το παιχνίδι! Λίγη ησυχία τη θέλεις κάποιες φορές….Αχμ!)

Και εννοείται, ότι όλοι μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε σε παιχνίδια.

Δεν χρειάζεται κόπο, σας λέω!
Τρόπος και όρεξη!

Ηave Fun!!  🙂

(photo by lusi)

 

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!