slider ΒΙΒΛΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ

Ωδή…σσεια μιας έφηβης

3 Μαΐου, 2020

Από τότε που έχουμε καλωσορίσει την εφηβεία στο σπίτι μας ( #hello_εφηβεία ), έχουμε καλωσορίσει και τα εφηβικά αναγνώσματα.
Με αυτό τον τρόπο έχω βρει κι εγώ την ευκαιρία, να διευρύνω τις κατηγορίες αναγνώσεων.
Ναι, ναι! Διαβάζω κι εγώ αρκετά από τα βιβλία, που διαβάζει η έφηβη.
Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα κείμενα και επίσης θαυμάζω ιδιαίτερα τους συγγραφείς εφηβικής λογοτεχνίας.
Θεωρώ, ότι είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα καλλιτεχνικά πονήματα.

Νομίζω, ότι ένας συγγραφέας εφηβικών βιβλίων, χρειάζεται πολύ καλή γνώση εφηβικής ψυχολογίας και ιδιαίτερη προσοχή στα μηνύματα που θέλει να περάσει σε αυτό το εύθραυστο αναγνωστικό κοινό και στον τρόπο που θα το κάνει.
Επίσης πρέπει να κρατήσει ισορροπίες έτσι ώστε το κείμενο να μην φανεί “παιδικό”.
Ο έφηβος θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως παιδί, οπότε ένα ανάγνωσμα θα πρέπει να τον κάνει να νιώσει πιο…”μεγάλο”.

Το βιβλίο “Ωδή…σσεια μιας έφηβης”της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου είναι ένα βιβλίο, που ένιωσα ότι μπορεί να κερδίσει έναν έφηβο/μία έφηβη.

Η Δάφνη είναι δεκαπέντε χρονών κι αν την ρωτήσεις, θα σου πει ότι η ζωή της είναι αρκετά κουλ. Έχει αγόρι, κολλητή και δυο γονείς , που είναι ακόμα ερωτευμένοι και φαίνεται να αγνοούνε τα νεύρα που μπορεί να έχει μία έφηβη. Αυτό, βέβαια, δεν θα ήταν και μεγάλο πρόβλημα, αν δεν ξυπνούσαν ένα πρωί με τη λάθος απόφαση: να μετακομίσουν όλοι μαζί στην εξωτική Σουηδία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους σφηνώθηκε η ιδέα πως η απόφαση αυτή είναι για το καλό της κόρης τους.
Από εκείνη την ημέρα ο κόσμος της Δάφνης ήρθε τα πάνω κάτω. Το άλλοτε ειρηνικό σπίτι της μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, οι σχέσεις της με την κολλητή της και το αγόρι της διαταράχθηκαν, το καράβι της ζωής της έμοιαζε να βυθίζεται και ελπίδα πουθενά.
Όμως, σιγά σιγά, η Δάφνη θα διαπιστώσει ότι πίσω από τη μονοδιάστατη όψη των πραγμάτων κρύβονται πολλές αποχρώσεις που θα την ξαφνιάσουν ευχάριστα και ότι, τελικά, κάθε οδύσσεια μπορεί να γίνεται για καλό. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που χτυπάει στο ρυθμό της καρδιάς κάθε εφήβου.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως, υποθέτω,  ότι η ιστορία περιλαμβάνει και βιωματικά στοιχεία μιας και η ίδια μετοίκησε με το σύζυγο και της δύο κόρες της στη Σουηδία.

Πραγματικά μία τέτοια αλλαγή στη ζωή μίας οικογένειας δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Έχει πολλές δυσκολίες και τις περισσότερες φορές είναι αρκετά επίπονη διαδικασία για όλα τα μέλη της. Αυτό που πονάει περισσότερο είναι ο αποχωρισμός με τους ανθρώπους που αγαπάμε, τους συγγενείς και τους φίλους.  Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μιας δεκαπεντάχρονης είναι οι φίλοι της και γι’αυτό το λόγο η Δάφνη πονάει και δεν μπορεί να κατανοήσει την απόφαση των γονιών της. Περνάει πολλά και διαφορετικά στάδια: στεναχωριέται, θυμώνει, αρνείται να δεχθεί την απόφαση, αντιδρά, ξεσπάει και όλα αυτά γιατί φοβάται ότι θα χάσει τη σχέση με τους τόσο σημαντικούς φίλους της.

Αυτό που μου άρεσε στο βιβλίο και που είμαι σίγουρη, ότι θα αρέσει σε κάθε εφηβάκι που θα διαβάσει το βιβλίο, είναι ότι δεν στρογγυλεύει τα πράγματα ούτε στον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία, ούτε στην έκφραση.
Η ζωή έχει δυσκολίες και κάποιες (αρκετές) φορές οι σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον μας δεν είναι ευχάριστες.
Όμως πρέπει να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά.
Αρκεί να το πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε για αυτό.
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου μία “ραψωδία” της έφηβης με τα γράμματα της αλφαβήτου να γίνονται τίτλος της κάθε ενότητας.

Το βιβλίο “Ωδή…σσεις μιας έφηβης” της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου με το υπέροχο εξώφυλλο της Μαρίας Θύμη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ

Σε αυτό το σημείο θέλω, να σας μεταφέρω μία ευχάριστη είδηση, που θα δώσει χαρά στο αναγνωστικό κοινό και έχει σχέση με αυτό το βιβλίο.

Οι Εκδόσεις Πατάκη αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και για εφήβους, ανταποκρίθηκε αξιοποιώντας τη διαθέσιμη υποδομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Παραχώρησαν  δωρεάν έναν επιλεγμένο κατάλογο από 100 διαφορετικά λογοτεχνικά e-books για παιδιά αλλά και για έφηβους ή ενήλικες αναγνώστες. Τα e-books αυτά θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό μέσα από το πρότυπο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ και μάλιστα από κάθε βιβλίο παραχώρησαν 10 άδειες δανεισμού. Κάτι που ισοδυναμεί με 10 αντίτυπα του κάθε βιβλίου που θα μπορούν να τα δανείζονται δωρεάν οι εγγεγραμμένοι χρήστες.

Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα αυτή μπορεί να διευκολύνει μία τάξη μαθητών, μία Λέσχη Ανάγνωσης ή ακόμη και μία παρέα παιδιών να διαβάσουν ταυτόχρονα το ίδιο βιβλίο.

Όλα τα βιβλία αυτά θα είναι προσβάσιμα δωρεάν μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2020 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη που είναι διαθέσιμα για δανεισμό μέσα από το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ μεταξύ των οποίων είναι και το βιβλίο “Ωδή…σσεια μιας έφηβης” : https://ereading.nlg.gr/el/publishersel/publisher/19-πατάκη-εκδόσεις

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!