slider ΒΙΒΛΙΑ

Δώσε λύση στο μελίσσι

28 Ιανουαρίου, 2020

Οφείλω να ομολογήσω, πως όταν έμαθα την κυκλοφορία του παιδικού βιβλίου “Δώσε λύση στο μελίσσι” της Μαρίνας Γιώτη, χάρηκα πολύ και ανυπομονούσα να το πάρω στα χέρια μου.
Η εκτίμηση στο πρόσωπο της εμπνευσμένης δημιουργού έδωσε ένταση στο ενδιαφέρον, αλλά υπήρχε κι ένας ακόμη λόγος.
Ο καλός μου, ως άνθρωπος που αγαπά τη φύση, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται και  με τη μελισσοκομία.
Μέσα από τη δική του ενασχόληση, έχουμε μάθει το τέλειο και πραγματικά αξιοθαύμαστο σύστημα που έχει ένα μελίσσι.
Είναι απίστευτη η ακρίβεια που υπάρχει στη λειτουργία του μηχανισμού του και πραγματικά όποιος ασχοληθεί με αυτό μαγεύεται.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία πολύ κουραστική ενασχόληση και επίπονη (άουτς – γιατί οι αξιολάτρευτες μέλισσες τσιμπούν), αλλά θέλει συνέπεια και φροντίδα, εάν κάποιος θέλει να κάνει παραγωγή μελιού.

Άρα μπορείτε να καταλάβετε, πως το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη είναι και λίγο προσωπική υπόθεση.

Στην ιστορία, λοιπόν, του “Δώσε λύση στο μελίσσι” η μικρή κοινότητα στην οποία έχουν γεννηθεί δύο γλυκύτατα και πανέξυπνα μελισσάκια , ο Μίλτος και η Μελίνα, έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι ένα πένθος.

Η Βασίλισσα του μελισσιού πέθανε και έπρεπε αμέσως να βρεθεί λύση.
Από τις γνώσεις που έχω από το μελισσοκόμο της καρδιάς μου, όταν η Βασίλισσα πεθάνει, πέφτει σήμα σε όλη την κοινότητα, ενεργοποιείται το σύστημα και ετοιμάζει αμέσως την επόμενη.

Σε αυτό το σημείο στην ιστορία, λοιπόν, οι πονηροί Κηφήνες προτείνουν να κάνουν κάτι επαναστατικό. Να ψηφίσουν αρχηγό!

Αυτό μπορεί να ακούγεται δίκαιο, αλλά ποιός από τους υποψήφιους θα ήταν ικανός για να αναλάβει και να φέρει εις πέρας όλες τις αρμοδιότητες που έχει η Βασίλισσα;
Η Μελίνα και ο Μίλτος εξέφρασαν την ανησυχία τους, αλλά δεν ακούστηκαν.
Υποψηφιότητα έβαλαν όλες οι ομάδες: Εργάτριες, Κηφήνες, Φύλακες και Παραμάνες και προχώρησαν σε εκλογές.


Φυσικά, αφού η κάθε ομάδα υποστήριξε τον εαυτό της προέκυψε ισοψηφία.
Τα δύο μελισσάκια πρότειναν να δοκιμαστούν οι 4 υποψήφιοι για μία ημέρα ο κάθε ένας, για να φανεί ποιός είναι ο πιο ικανός.

Φυσικά και κανένας δεν συγκέντρωνε όλες τις ικανότητες μίας Βασίλισσας.
Αποδείχτηκε, ότι όλοι είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές τους.

Η λύση ήρθε με την εμφάνιση της νέας Βασίλισσας. Ο ερχομός της έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και οργάνωσε τη λειτουργία του μελισσιού.

Η Μαρίνα Γιώτη, που υπογράφει όχι μόνο τη συγγραφή του βιβλίου αλλά και την υπέροχη εικονογράφηση, δίνει ένα υπέροχο βιβλίο που προσφέρει ποικιλοτρόπως στα παιδιά.
Αρχικά δίνει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σχετικά με τις μέλισσες και τα μελίσσια, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία υπαρξής τους.
Είναι γνωστό, ότι εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν, η ζωή στον πλανήτης μας θα φθίνει και θα εξαφανιστεί.

Δεν μένει μόνο εκεί όμως.
Δίνει συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε απλά και εύκολα, να βοηθήσουμε την οικολογία και την προστασία των μελισσών.
Μέσα από την ιστορία, τα παιδιά (και οι μεγάλοι – να τα λέμε και αυτά) γνωρίζουν τις ομάδες από τις οποίες αποτελείται ένα μελίσσι, ενώ στο τέλος υπάρχουν όλες εκείνες οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, τόσο χαριτωμένα και όμορφα δοσμένες, που θα αφομοιωθούν εύκολα από τα παιδιά (και τους μεγάλους – να τα λέμε κι αυτά :p).

Εκτός από αυτά, όμως, η Μαρίνα Γιώτη βρίσκει αφορμή και περνά μηνύματα πολιτικής παιδείας, αγωγής του πολίτη και παρουσιάζοντας μία εκλογική διαδικασία.
Σε αυτές τις εκλογές, όπως προανέφερα, οι υποψήφιοι υπερκτιμούν τις δυνατότητές τους και αποδεικνύεται ότι τελικά η διάθεση για να γίνουν ηγέτες δεν αρκεί, γιατί δεν έχουν τις ικανότητες. Κάτι που…γκουχ!…αγγίζει και την ελληνική τουλάχιστον πραγματικότητα (να μην πω, παγκόσμια).

Όλες οι ομάδες είναι σημαντικές και απαραίτητες για να λειτουργήσει ένα σύστημα σωστά και για να υπάρξει εξέλιξη.
Όμως για να αναλάβει κάποιος ηγεσία ενός συστήματος, θα πρέπει να συγκεντρώνει πολλές ικανότητες. Να μπορεί να επιλέξει το σωστό, να το εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο και να οργανώσει όλες τις ομάδες. Να γίνει ενορχηστρωτής και εμπνευστής, ώστε να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί μία κοινωνία.
Όπως και σε αυτή τη μικρή αλλά πολύ σημαντική κοινωνία για τον πλανήτη μας, αυτή που υπάρχει σε ένα μικρό μελίσσι.

Το παιδικό βιβλίο “Δώσε λύση στο μελίσσι” της Μαρίνας Γιώτη κυκλοφορεί σε μία απολαυστική έκδοση με υπέροχα χρώματα από τις Εκδόσεις Διόπτρα και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Είμαι σίγουρη όμως, ότι θα το απολαύσετε και εσείς στις αναγνώσεις που θα κάνετε μαζί τους.
Προσφέρεται για πολλές συζητήσεις και να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος για να φυτέψουμε τους σπόρους, που θα βοηθήσουν στο να μεγαλώσουμε ενήλικες με πολιτική σκέψη και προβληματισμό.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!