slider ΒΙΒΛΙΑ

Ο παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης

16 Δεκεμβρίου, 2019

Κάποιος διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου του Michael Morpurgo, “Ο Παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης”  , θα έλεγε, ότι μιλάει για έναν παππού σαν όλους τους συνηθισμένους, που τις ημέρες των γιορτών φορτώνει δώρα τα εγγόνια τους και γίνεται ο ίδιος ο Αϊ-Βασίλης της οικογένειας.

Η ιστορία όμως, του παππού της Νίνας είναι κάπως διαφορετική.
Και η δική του κίνηση ξεκινά από τη μεγάλη αγάπη, που έχει ο παππούς της για την ίδια και για την επιθυμία του να έχει ένα ευτυχισμένο μέλλον και η ίδια αλλά και όλοι οι απόγονοι που θα ζήσουν σε αυτόν τον πλανήτη.
Η Νίνα μας διηγείται την ιστορία στον παρόντα χρόνο, όπου έχει δημιουργήσει τη δική της οικογένεια και έχει καθιερώσει σαν έθιμο την ανάγνωση του γράμματος του παππού της (προπάππους των παιδιών της) γύρω από το δέντρο.

Μια χρονιά, λοιπόν, ο παππούς της Νίνας αποφάσισε να της γράψει ένα πολύτιμο γράμμα, που θα  μπορούσε να θεωρηθεί το ωραιότερο δώρο του κόσμου.
Άρχισε να της μιλάει για όλες εκείνες τις ευτυχισμένες στιγμές, που είχε ζήσει ο ίδιος με τη Νίνα, που οι περισσότερες είχαν να κάνουν με τη χαρά ζωής στη φύση, την ομορφιά της  και ενασχόληση με αυτή. Οι θύμησες της Νίνας, που με τον παππού της ανακάλυπτε το πώς λειτουργεί το οικοσύστημα και πως το κάθε πλάσμα, ο κάθε οργανισμός σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικό του σκοπό και τη δική του πολύτιμη αξία.

Η Νίνα διδάχθηκε από τον παππού να σέβεται όλα τα πλάσματα, όπως τα σκουληκάκια στο χώμα, που είναι πολύ σημαντικά για το έδαφος.
Της μίλησε για το πόσο μικρός είναι ο πλανήτης μας στο τεράστιο σήμα και άρα πόσο πιο μικροί είμαστε εμείς που ζούμε πάνω σε αυτόν.
Σε έναν πλανήτη, που οφείλουμε να τον προστατεύουμε, γιατί δεν μας ανήκει.
Εμείς ανήκουμε σε αυτόν και στο οικοσύστημά του.
Κι εμείς πρέπει να τον αγαπήσουμε, όπως ακριβώς αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους, όπως ο παππούς αγαπά τη Νίνα και η Νίνα εκείνον.

Ο παππούς της Νίνας δεν αφήνει μόνο ένα γράμμα με ευχές για τη ζωή της.
Της αφήνει έναν οδηγό σεβασμού της ζωής στον πλανήτη, κάνοντας την ίδια θεματοφύλακα για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Γιατί δεν αρκούν μόνο οι ευχές για ένα μέλλον καλύτερο.
Χρειάζεται προσπαθεια και πράξεις από όλους μας.
Να σεβόμαστε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Δεν μας ανήκει.
Το δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές.
Να μην υπερκαταναλώνουμε ενέργεια και καρπούς.
Να φυτεύουμε δέντρα και να συμβάλουμε σε όλες εκείνες τις προσπάθειες, να μην υπερθερμανθεί ο πλανήτης.

Ο παππούς της Νίνας  υπογραμμίζει της σημασία όλων όσων της αναφέρει, συνδέοντάς τα με τις όμορφες παιδικές αναμνήσεις που έχει ζήσει μόνη της, ενώ ο παππούς της την παρακολουθήσει ή τα έχουν ζήσει μαζί.
Η ευθύνη του παππού περνά στη Νίνα, που έχει την ευθύνη να φροντίσει τον πλανήτη και η ίδια μέσα από αυτή την παράδοση ανάγνωσης του γράμματός της, να το περάσει στα δικά της παιδιά.

Όλα αυτά που αγάπησε η Νίνα και ο παππούς της ακόμη περισσότερο, γιατί την έβλεπε ευτυχισμένη και την αγαπά, της ζητά να τα προστατεύσει για τη δική τους αγάπη. Γιατί δεν αρκούν μόνο ευχές.
Και έτσι το γράμμα του παππού της τους φέρνει κοντά σε μία μεγάλη αγκαλιά, οπότε ο παππούς της γίνεται οΑϊ-Βασίλης.
Ένα παιδικό βιβλίο, που για τα δικά μου μάτια δεν είναι μόνο χριστουγεννιάτικο.
Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτές τις ημέρες, που όλα γλυκαίνουν και η αγάπη για τους γύρω μας και τον κόσμο μας είναι πιο έντονη, μηνύματα αγάπης και ευθύνης για τον πλανήτη μας μπορούν να περάσουν πιο εύκολα.
Μηνύματα που πρέπει να περάσουν σε εμάς τους μεγαλύτερους.

Ίσως και αυτές τις ημέρες που είμαστε σε πιο χαλαρή διάθεση και έχουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά μπορέσουμε, να επεξεργαστούμε περισσότερο αυτούς τους προβληματισμούς.

“Ο Παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης”  ένα υπέροχο κείμενο από τον Michael Morpurgo σε εικονογράφηση του Jim Field σε μετάφραση του Μάνου Μπονάνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!