ΒΙΒΛΙΑ

Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες

17 Σεπτεμβρίου, 2019

Εδώ δεν μιλάμε για μία απλή συμμορία.
Ούτε για μία απλή συμμορία, που φορά κάλτσες.
Μιλάμε για τη Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες.

Όταν πρωτοδιάβασα τον τίτλο της νέας σειράς παιδικών βιβλίων της Μιράντας Βατικιώτη, που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση του Δημήτρη Κ.Πανταζή από τις Εκδόσεις Αίολος, έκανα εικόνα μία συμμορία που είτε φορά κοντά παντελόνια για να φαίνονται οι κάλτσες, είτε σηκώνουν τα πατζάκια τους για ταυτοποίηση, όταν συναντιούνται.

Διάβασα το πρώτο βιβλίο, που έχει τίτλο “Η πιο ωραία ιστορία” και το βρήκα πολύ διασκεδαστικό.
Στόλισμα του βιβλίου η ξεχωριστή εικονογράφηση του Δημήτρη Κ.Πανταζή και βέβαια, οι υπέροχοι σελιδοδείκτες – κάλτσες με τους ήρωες.

 

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο για να έχετε μια ιδέα για το περιεχόμενο:
Aυτό το βιβλίο περιέχει την πρώτη περιπέτεια της Συμμορίας με τις Μπλε Κάλτσες. Εδώ θα γνωρίσετε τη Ρόζα- εμένα, δηλαδή-και θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να τα βγάλετε πέρα με το Χριστόφορο, τον καλύτερό μου φίλο. Επίσης θα γνωρίσετε και τις υπόλοιπες Μπλε Κάλτσες, θα  μάθετε γιατί δεν φοράμε σχεδόν ποτέ μπλε κάλτσες, θα μάθετε το μέλλον σας και θα μάθετε πώς να φτιάχνετε λάθος ένα δεντρόσπιτο. Γενικώς, σε αυτή την περιπέτεια συμβαίνουν πολλά τρομερά πράγματα, που είναι δύσκολο να σας τα πω περιληπτικά, γι’αυτό καλύτερα να γυρίσετε το βιβλίο από την άλλη – τώρα το βλέπετε από την πίσω πλευρά του- και να το διαβάσετε. Το μόνο που μπορώ να πω εδώ, από την ανάποδη μεριά, είναι πως αυτή η περιπέτεια έχει πολύ μυστήριο και τρομερή αγωνία, γιατί ψάχνουμε να βρούμε ποίος έκανε το τέλειο έγκλημα και στο τέλος ανακαλύπτουμε όχι μόνο ποιός το έκανε, αλλά και ποιά απ’όλες είναι η πιο ωραία ιστορία.                                      

Στο 2ο βιβλίο η ιστορία έχει τίτλο “Ο Βαγγέλης ζει” και το οπισθόφυλλο γράφει :

Σ’αυτό το βιβλίο η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες – εμείς δηλαδή-ψάχνει να βρει ποιός είναι ο δολοφόνος του Βαγγέλη (και στο τέλος τον βρίσκει). Νομίζετε πως είναι εύκολο να βρεις ένα δολοφόνο; Εμείς για να τον βρούμε και τί δεν κάναμε: μάθαμε άγνωστες λέξεις, λύσαμε πολύπλοκα Μαθηματικά, κοντέψαμε να παντρευτούμε έναν φοιτητή και παρα λίγο να χάσουμε το Χριστόφορο μέσα στο υπόνομο. Ανακρίναμε κόσμο, εμπιστευτήκαμε τις προφητείες των δέντρων και όχι των αστεριών, μάθαμε ένα νομικό πλαίσιο, μας έπεσε το δεντρόσπιτο στο κεφάλι, χρησιμοποιήσαμε προηγμένη τεχνολογία και όλα αυτά τα κάναμε ακολουθώντας τις πληροφορίες που μας έδινε ένα κορίτσι με αφτιά λαγού. Κι αν δεν καταλάβατε τίποτα, είναι λογικό, γιατί σ’αυτή την περιπέτεια έγιναν τόσα πολλά που, μόνο αν διαβάσετε το βιβλίο που κρατάτε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας, θα καταλάβετε. Πάντως ο Βαγγέλης ζει. Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο απ’ολα. Ο Βαγγέλης ζει.

Η σειρά των βιβλίων κατατάσσεται στην εφηβική λογοτεχνία και κυκλοφορεί με σκληρό εξώφυλλο, που πολύ μου αρέσει.

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!