ΒΙΒΛΙΑ

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο

14 Οκτωβρίου, 2018

Υπάρχουν βιβλία, που δεν έχουν στόχευση ηλικίας.
Έχουν σίγουρα όμως στόχευση καρδιάς.
Είναι αυτά τα βιβλία, που αγγίζουν εκείνες τις χορδές που δίνουν έμπνευση και δημιουργούν ελπίδες για το μέλλον αυτού του κόσμου, γιατί καλλιεργούν την πίστη στον άνθρωπο.

Το βιβλίο “Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο” των William Kamkwamba και Bryan Mealer είναι μια αληθινή ιστορία, που λάτρεψα και με γέμισε αισιοδοξία.

Ελάτε να διαβάσουμε μαζί λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο, για να πάρετε κι εσείς μια ιδέα :

Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία ακόμα βασίλευε η μαγεία, η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο, η πείνα και η ξηρασία ήταν καθημερινή πραγματικότητα, η ελπίδα μάταιη και οι ευκαιρίες ανύπαρκτες.
Οπλισμένος αποκλειστικά με κάποια ξεχασμένα εγχειρίδια δανεισμένα από τη βιβλιοθήκη του χωριού του και με οδηγό την απίστευτη αποφασιστικότητά του, ο Γουίλιαμ κυνήγησε το πάθος του για την επιστήμη κι έβαλε σε εφαρμογή την πιο «τρελή» ιδέα, αλλάζοντας την κοινότητα και μεταμορφώνοντας τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, η οποία με συγκίνησε και μίλησε στην καρδιά μου.
Μέσα σε όλες τις αντιξοότητες που βίωνε η πατρίδα του, το Μαλαουι, δεν το έβαλε κάτω.
Αντιθέτως αυτές οι δυσκολίες τον πείσμωσαν και τον έκαναν να κυνηγήσει με κάθε δύναμή το όνειρό του, που ήταν να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.
Ένα παιδί που δεν πτοήθηκε από την πείνα και την ανέχεια και συνέχισε να προσπαθεί ακόμη και όταν ο κόσμος γύρω του τον χαρακτήριζε τρελό.

Η ανάγκη για επιβίωση δεν εγκλώβισε το μυαλό του στην ανάγκη της στιγμής, αλλά τον ενεργοποίησε να αναζητήσει τρόπους για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για εκείνον και την οικογένειά του, αλλά για όλους στον τόπο του.

Δηλώνω με μεγάλη σιγουριά πως αυτό το βιβλίο έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει και ένα από τα αγαπημένα της κόρης μου, που μόλις ξεκίνησε να το διαβάζει.

“Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο” κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και είναι ένα βιβλίο για όλους.

Κλείνοντας θα παραθέσω το σχόλιο του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης 2006 πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, που αξίζει να διαβάσετε:

«Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός εφήβου από την Αφρική που χρησιμοποίησε τους μοναδικούς πόρους που είχε στη διάθεσή του για να χτίσει έναν ανεμόμυλο και να ανυψώσει τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της κοινότητάς του.
Όσα κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα χρησιμοποιώντας την αιολική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για το τι μπορεί να κάνει ένα άτομο με μια εμπνευσμένη ιδέα για να υπερβεί την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Το βιβλίο του διηγείται μια
συγκινητική και συναρπαστική ιστορία».

Αξίζει να δείτε ένα απόσπασμα της ομιλίας του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα στο Ted στο παρακάτω video.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ : Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο
Απευθύνεται σε ηλικίες 10+, αλλά αξίζει να το διαβάσετε και να το διηγηθείτε και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Άλλη μία απόδειξη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να ονειρευόμαστε και να κυνηγάμε με πείσμα τα όνειρά μας.

Όταν συνεχίζουμε με πείσμα, δημιουργούμε ευκαιρίες για να τα ζήσουμε.
Όπως ακριβώς συνέβη με τον William Kamkwamba.

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!