ΒΙΒΛΙΑ

Το σχολείο πάει σχολείο

11 Σεπτεμβρίου, 2018

Κι όμως και το σχολείο μπορεί να πάει σχολείο.
Και πού να δείτε, τί αγωνία έχει!
Ίδια με αυτή που έχει ένα πρωτάκι στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό!
Μην σας πω και στο Γυμνάσιο.

Ο λόγος που νιώθει έτσι είναι γιατί είναι ένα νεόκτιστο σχολείο, που προετοιμάζεται για εκείνη την ημέρα που θα ανοίξει τις πόρτες του και θα υποδεχτεί τα παιδιά.
Είναι μια άγνωστη κατάσταση και νιώθει ανασφάλεια.
Ο επιστάτης προσπαθεί να το καθησυχάσει, λέγοντάς του πως η νέα του εμπειρία θα του δώσει χαρά.

Την 1η ημέρα της σχολικής χρονιάς, το σχολείο ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις που του δημιουργούν ανάλογα συναισθήματα.
Δεν ξέρει, τί να κάνει!
Τα παιδιά κάνουν θόρυβο, κάποια άτακτα δυσανασχετούν, ενώ κάποιο κοριτσάκι στέκει μελαγχολικό.

Η δασκάλα όμως βρίσκει τρόπο να ανατρέψει την ψυχολογία των παιδιών και να προσεγγίσει το μελαγχολικό κοριτσάκι.

Ο χώρος γεμίζει γέλια και χαρούμενες φωνές και το σχολείο νιώθει όλο και πιο άνετα.

Στο τέλος της ημέρας το πρωτάκι σχολείο νιώθει τόσο όμορφα από τη γεμάτη ημέρα, που ανυπομονεί για την επόμενη.

Καταλαβαίνει, ότι κάθε αρχή μπορεί να είναι δύσκολη και κάθε αλλαγή να μας δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά με καλή διάθεση και με καλούς συνεργάτες όλα ξεπερνιούνται. Δεν έγινε και τίποτα να κάνουμε και κάποιο λάθος (ακόμη κι εκείνο χτύπησε κατά λάθος το συναγερμό).
Μαθαίνουμε από αυτά και γινόμαστε καλύτεροι.

Το σχολείο πάει σχολείο, γιατί κι αυτό μαθαίνει και χαίρεται ακόμη κι αν νιώθει άβολα την 1η ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Το βιβλίο “Το σχολείο πάει σχολείο”του Adam Rex σε εικονογράφηση του Christian Robinson κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου και το βρήκα εξαιρετικό ως προσέγγιση.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών, αλλά νομίζω πως κι ένα μικρότερο παιδί με την ανάλογη συναισθηματική ωριμότητα, μπορεί να το ξεφυλλίσει.

Η σύλληψη της ιδέας της ιστορίας είναι υπέροχη κατά τη γνώμη μου για τους παρακάτω λόγους:

  • Με απλό και καθαρό τρόπο  μέσα από προσωποποίηση παρουσιάζει κάτι που ακούγεται μεγάλο και άγνωστο και μπορεί να φοβίζει τα μικρά παιδιά. Το σχολείο.
    Οι μεγάλοι έχουμε την τάση να δίνουμε έμφαση στα μεγάλα βήματα στη ζωή των μικρών παιδιών. Φυσικά και ο μόνος λόγος που το κάνουμε είναι γιατί νιώθουμε παρακολουθώντας τα να μεγαλώνουν. Καμιά φορά όμως παρασυρόμαστε και ξεχνάμε, ότι αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει άγχος. Ακούν για κάποιο χώρο άγνωστο γεμάτο παιδιά και δασκάλους.
    Η προσωποποίηση του χώρου κάνοντάς το μάλιστα να έχει τις ίδιες  συστολές και σκέψεις παρόμοιες με τις δικές τους, το κάνει πιο προσιτό. Αφήνει μάλιστα το μήνυμα, ότι νιώθει πως είναι κοντά στην ψυχή τους και ασχέτως με το ότι είναι ένας μεγάλος χώρος, είναι κι αυτό μικρό και πρωτάρικο, όπως αυτά.
  • Τονίζεται η σημασία της παρουσίας των εκπαιδευτικών, που είναι εκεί για να τα φροντίσουν, να τα προστατεύσουν και να τα βοηθήσουν να ενταχθούν στο περιβάλλον. Είναι εκεί, όχι  μόνο για να τα γεμίσουν γνώσεις, αλλά και για να εξαφανίσουν κάθε ανησυχία τους.
  • Παρουσιάζεται η χαρά που υπάρχει στο περιβάλλον του σχολείου. Εκεί γίνονται οι πρώτες φιλίες και οι παρέες. Επίσης τα προετοιμάζει, ότι ίσως υπάρξουν παιδιά που είναι λίγο πιο ιδιαίτερα, απαιτητικά ή δύσκολα, που όμως οι εκπαιδευτικοί έχουν τρόπο να τα διαχειριστούν και έτσι όλοι μαζί να γίνουν μια όμορφη παρέα.

Ξέρω και κατανοώ το άγχος των γονιών, αλλά και των πιτσιρικιών που θα πάνε για πρώτη φορά σχολείο.

Θα έλεγα ότι είμαστε από τους τυχερούς γονείς, που το παιδί μας ως πρωτάκι είχε την αγωνία και την περιέργεια για να βρεθεί στον καινούριο χώρο, αλλά δεν είχε φόβο ή κάποιο άλλο προβληματισμό.

Σκέφτομαι όμως ότι αυτό ίσως να οφείλεται και στο ότι εμείς δεν είχαμε μεγαλοποιήσει αυτή την αλλαγή.
Σαφέστατα είναι  σημαντική η κάθε πρώτη φορά στο σχολείο και ορόσημο για το κάθε παιδί και την οικογένεια, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως ένα τεράστιο βήμα, ως μια μεγάλη αλλαγή. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα χαράς! Και έτσι πρέπει να το ζούμε όλοι!

Νομίζω, ότι έμμεσα το βιβλίο “τα λέει στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά”.

Γονείς, ας χαρούμε το κάθε καινούριο χωρίς άγχος!
Καλή αρχή!

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Και για να γιορτάσουμε τη νέα σχολική χρονιά, έχει ξεκινήσει διαγωνισμός στο instagram του blog με δώρο ένα αντίτυπο του βιβλίου.
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο instagram και κάντε κλικ στην παρακάτω δημοσίευση για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, ακολουθώντας τα απλά βήματα.
Καλή Επιτυχία! 🙂

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

▶▶▶ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ◀◀◀ 🔔🔔🔔🌸📖📙🔔🔔🔔 Ας δώσουμε κι ένα δώρο για την Καλή Σχολική Χρονιά! 😊 Το βιβλίο «Το σχολείο πάει σχολείο»του Adam Rex σε εικονογράφηση του Christian Robinson κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος @epbooksgr σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου και είναι εξαιρετικό για πρωτάκια! Απευθύνεται σε ηλικίες 4+. . Αν θέλετε να κερδίσετε 1 αντίτυπο του βιβλίου, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα . . ✔ Follow @kids_cloud για να ενημερώνεστε και για μελλοντικούς διαγωνισμούς ✔ Καρδούλα (like) στη φωτογραφία ✔ Tag 2 φίλους στο instagram . . . . ➡️ Δεκτές πολλαπλές συμμετοχές αρκεί να κάνετε tag διαφορετικά άτομα. ➡️ Συμμετοχές μέχρι το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 23:59. . . ⛔ Προσοχή! Προστατεύουμε τα προσωπικά σας δεδομένα! Με τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, σε περίπτωση που κερδίσετε , δηλώνετε τη ρητή και ανεπιφύλακτη συγκατάθεση και συναίνεσή σας για την προώθηση προς τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για την αποστολή-παραλαβή του δώρου όλων των απαραίτητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων σας, δηλ.ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση και την ηλεκτρονική διεύθυνση (email). 🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽 ▶⛔ Για λόγους GDPR οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα μετά την κλήρωση, ενώ τα ονόματα τους δεν θα δημοσιευθούν. . . Οι εντυπώσεις μου και παρουσίαση του βιβλίου στο νέο μου άρθρο στο www.KidsCloud.gr, πατώντας κλικ στο λινκ στο προφίλ. 📖📙📚 Καλή Επιτυχία! 😀 #KidsCloudgr #instabook #διαγωνισμός #giveawaysgr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KidsCloud (@kids_cloud) στις

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!