Υπάρχουν κείμενα που τα γνωρίζουμε από τον τίτλο, ξέρουμε ποιός τα έχει εμπνευστεί, αλλά αρκετές φορές δεν έχουμε διαβάσει το κείμενο.
Αυτό συμβαίνει και για πολλά κλασικά και παγκοσμίως αναγνωρισμένα έργα.
Υπάρχουν αριστουργήματα δημιουργών της αρχαιότητας που έβαλαν τις βάσεις για τη συνέχεια σε πολλά πράγματα στη λογοτεχνία κι όμως δεν τα επιλέγουμε, γιατί μία νέα εμπορική κυκλοφορία είναι πάντα ελκυστικότερη και γιατί – κακά τα ψέμματα- στιγμές μας θυμίζουν την υποχρεωτική ανάγνωση του σχολείου.
Υπάρχουν κάποιες σειρές σύγχρονων εκδόσεων παιδικών βιβλίων που έρχονται να φωτίσουν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο την αξία αυτών των έργων και να κάνουν τους μικρούς αναγνώστες να αγάπησουν κομμάτια της ιστορίας της λογοτεχνίας.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί ήρθε στα χέρια μου αντίτυπο της σειράς “Αριστοφάνης για παιδιά” των Εκδόσεων Διάπλαση και συνειδητοποίησα και ομολογώ ως “φυτό” της πάλαι ποτέ Γ’Δέσμης, εγώ που διαβάζω συνέχεια βιβλία, ότι δεν έχω διαβάσει κανένα έργο του μεγάλου δημιουργού και η μόνη επαφή μου ήταν μέσω των παραστάσεών που έχω παρακολουθήσει και βέβαια των μαθημάτων στο σχολείο.
Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της αθηναϊκής αρχαϊκής κωμωδίας μέσα από ένα προσιτό, απλό και διασκεδαστικό (τί άλλο θα μπορούσε εξάλλου…) κείμενο έρχεται να συστηθεί στα μικρά παιδιά.
Στο βιβλίο “Βάτραχοι” η συγγραφέας Χρυσάνθη Καραϊσκου μέσα από ενδιαφέροντες διαλόγους και ο Νέστορας Ξουρής με την ατμοσφαιρική εικονογράφηση έχουν δημιουργήσει ένα κείμενο προσιτό, που προσφέρεται για “θεατρική”ανάγνωση με τα παιδιά.
Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία :
Ο Διόνυσος με τον πιστό του δούλο Ξανθία αποφασίζει να κατέβει στον Άδη για να φέρει πίσω στους ανθρώπους τον Ευριπίδη. Μετά από πολλές περιπέτειες φτάνουν τελικά στον προορισμό τους. Εκεί θα βρεθούν μπροστά σε έναν αγώνα λογομαχίας ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο για το ποιος είναι καλύτερος ποιητής. Ο Διόνυσος ορίζεται κριτής και αποφασίζει να πάρει μαζί του τον νικητή.
Και μετά από τέτοιες αναγνώσεις κάνεις όνειρα, για εκείνες τις στιγμές κάποιου καλοκαιριού, που το παιδί θα έχει μεγαλώσει και μαζί θα παρακολουθείτε την αντίστοιχη θεατρική παράσταση σε κάποιο αρχαίο θέατρο. 🙂
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments