Πρωί Κυριακής ενός τριημέρου, στο οποίο αποφασίσαμε να νιώσουμε ανεξάρτητοι κι ελεύθεροι προγραμμάτων, κι έπεσε η ιδέα να πάμε βόλτα στο “Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης”.
Φτάσαμε γρήγορα και πανεύκολα, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο Σταθμό “Ευαγγελισμός” του Μετρό.
Η είσοδος μας έγινε από τη Βασιλίσσης Σοφίας από το εντυπωσιακό Μέγαρο Σταθάτου, που άλλοτε ήταν κατοικία του Όθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου και δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ (1895).
Ο εσωτερικός χώρος του μεγάρου είναι “αρχοντικός” με έναν αέρα και λεπτομέρειες που τον καθιστούν επιβλητικό.
Στο Μέγαρο Σταθάτου φιλοξενούνται οι περιοδικές συλλογές.
Όταν ρώτησα κάποιες πληροφορίες από τον ευγενέστατο κύριο στην υποδοχή, μου εξήγησε ότι ο χώρος ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται συντήρηση και γι’αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει τις μόνιμες συλλογές.
Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται συλλογές που απολαύσαμε με τη μικρή.
Η μία είναι οι “Φανταστικές Κυκλάδες”, που είναι ζωγραφιές που παιδιών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό αφίσας του Μουσείου με θέμα ¨Φτιάξε το νησί σου”.
Όλες οι ζωγραφιές – συμμετοχές στον 1ο όροφο του μεγάρου και δεν ξεκολλούσαμε μαγνητισμένες από τη φαντασία στη δημιουργικότητα των παιδιών.
Δεύτερη έκθεση που η μαμά λάτρεψε και η κόρη θαύμασε ήταν η «Robert McCabe. Αναμνήσεις & Μνημεία του Αιγαίου» .
Η έκθεση του γνωστού φωτογράφου, περιλαμβάνει δύο ενότητες με διαφορετικό θέμα αλλά με κοινό στοιχείο τις ελληνικές θάλασσες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις κοινωνίες των ανθρώπων στο Αιγαίο ανά τους αιώνες.
Μία ακόμη εντυπωσιακή περιοδική έκθεση είναι η 5.000 χρόνια Κυκλαδική Κοινωνία.
Περνώντας στο Κεντρικό Κτίριο είδαμε τις μόνιμες συλλογές που αφορούν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική Τέχνη, τον Κυπριακό Πολιτισμό, ενώ στον τελευταίο όροφο είδαμε τις Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην καθημερινότητα.
Το Μουσείο είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Το εσωτερικό του μεταφέρει αυτή τη γαλήνη που δημιουργεί το αίσθημα σεβασμού απέναντι σε αυτή την ιστορία.
Ενθουσιάστηκα με τις επεξηγηματικές φωτισμένες πινακίδες δίπλα στα εκθέματα και τον υπέροχο τρόπο περιγραφής των αντικειμένων.
Στιςτρίνες όπου είναι πολλά εκθέματα συγκεντρωμένα, υπάρχει η φωτογραφία του κάθε αντικειμένου δίπλα στην επεξήγηση κι έτσι δεν κάθεσαι να ψάχνεις και να μαντεύεις σε ποιό αναφέρεται.
Ένας χώρος πολύ προσεγμένος.
Στον 3ο όροφο με τα εκθέματα της Κύπρου η κόρη μου δεν ξεκολλούσε, αφού βρήκε τις τεράστιες touch οθόνες, όπου μπορούσε να μάθει πράγματα για την ιστορία…”παίζοντας”.
Μπορεί για ένα μικρό παιδί η βόλτα σε ένα μουσείο να φαντάζει βαρετή, αλλά είναι στο δικό μας χέρι να την κάνουμε ενδιαφέρουσα, παρουσιάζοντας την πραγματική διάσταση και την αξία των αντικειμένων που παρακολουθεί.
Να του σημειώσουμε την ιστορική αξία, να του επισημάνουμε ότι αυτά τα κομψοτεχνήματα που βλέπει δημιουργήθηκαν σε μια εποχή που τα εργαλεία που είχαν οι δημιουργοί ήταν πολύ περιορισμένα χωρίς τις δυνατότητες της τεχνολογίας του σήμερα.
Εμείς θα τραβήξουμε την προσοχή του παιδιού, διαβάζοντας τις πληροφορίες, σχολιάζοντας και μοιραζόμενοι τις σκέψεις μας.
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, η γνώση χωρίς ζουμί, η απλή παράθεση πληροφοριών δεν έχει ενδιαφέρον.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα προγράμματα για την οικογένεια.
Ρίξτε μια ματιά εδώ : Οικογένεια – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Σημαντικό, ότι η είσοδος στο Μουσείο για τα παιδιά και νέους έως 18 ετών είναι δωρεάν.
Πληροφορίες σχετικά με το χώρο, τις εκθέσεις και τις ώρες και ημέρες λειτουργίας μπορείτε να δείτε εδώ : Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Εντάξει. Τις ημέρες και τις ώρες μπορείτε να τις δείτε κι εδώ
Η βόλτα σε ένα μουσείο είναι μια μοναδική εμπειρία.
Ακόμη και αν είναι βιαστική περαστική, πάντα κάτι αφήνει.
Κι όταν γίνεται με τα παιδιά, είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Μαμά Μαμαδοπούλου
2 Σχόλια
Υπέροχη η ξενάγηση σου! Το μουσείο είναι από αυτά που είναι στο πρόγραμμα να επισκεφτώ σε επόμενη επίσκεψης μας στην Αθήνα. Τρέχουν πολλά προγράμματα κατά καιρούς με πολύ ενδιαφέρον!
Ευχαριστώ, Kathy μου! 🙂
Νομίζω ότι θα σας αρέσει η βόλτα. Αξίζει πραγματικά.
Με το καλό να μας έρθετε. 😀