slider ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Μικροί προγραμματιστές του μέλλοντος (και το άρθρο της κόρης μου!) ♥

6 Δεκεμβρίου, 2016

Το προηγούμενο Σάββατο επισκεφτήκαμε με την κόρη μου τα γραφεία της Microsoft, για να παρακολουθήσει ένα από τα Microsoft Adventure Coding Classes, που διοργανώνονται για 2η χρονιά με τεράστια επιτυχία.
Όσοι παρακολούθησαν τα μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς δηλώνουν ενθουσιασμένοι και όχι άδικα.

Τα Microsoft Adventure Coding Classes απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 16 ετών, έχουν διάρκεια 2 ώρες (11:00 – 13:00) γίνονται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι και τις 18/12 στα γραφεία της Microsoft στο Μαρούσι και είναι δωρεάν.

Πρόκειται για ένα δίωρο συναρπαστικής περιπέτειας, που πραγματικά θα αγαπήσουν τα παιδιά, αλλά θα κινητοποιήσουν κι εμάς τους μεγαλύτερους. Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το “εργαστήριο” των μικρών προγραμματιστών του μέλλοντος.

Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της «Ώρας του Κώδικα», κατά τη διάρκεια της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας για την Επιστήμη της Πληροφορικής, 5-11 Δεκεμβρίου 2016.

microsoft-adventure-coding-classes-7

Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, θέλοντας να γράψω το άρθρο για να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μας,  την άκουγα να μου διηγείται με ενθουσιασμό τις εντυπώσεις της. Τότε μου ήρθε η ιδέα:

Θέλεις να γράψεις ένα μικρό άρθρο για τις εντυπώσεις σου από αυτό που παρακολούθησες; τη ρώτησα.

Με κοίταξε με έκπληξη και με τεράστιο χαμόγελο:
– Δηλαδή, να πω εγώ στους γονείς αν μου άρεσε για να φέρουν και τα δικά τους παιδιά; Και να το βάλεις στο blog σου;
Ναι! Θέλεις;
– ΑΜΕ!!! 

Οπότε, κυρίες και κύριοι,
Εδώ σταματώ για λίγο να ομιλώ εγώ και σας παραθέτω το κείμενο με τις εντυπώσεις της κόρης μου:

Microsoft Adventure Coding Classes – The Adventure!

microsoft-adventure-coding-classes-15

Η επίσκεψη στη Microsoft ήταν σούπερ!
Μας έμαθαν πώς προγραμματίζουμε μέσα από ένα παιχνίδι, το οποίο ονομάζεται “Minecraft”.
Επειδή με είχαν ζαλίσει οι φίλοι μου στο σχολείο που μιλούσαν συνέχεια στα διαλείμματα γι’ αυτό, όταν το άκουσα, πίστευα ότι θα είναι βαρετό (booooriiiing!). Όταν το δοκίμασα με τη βοήθεια του κου Θοδωρή, που μας έκανε το μάθημα, άλλαξα γνώμη!
Ήταν τέλειο!!!

microsoft-adventure-coding-classes-3

Τέλος πάντων!(Παιδί της μαμάς του)
Έμαθα να προγραμματίζω και να φτιάχνω ταυτόχρονα το δικό μου κόσμο, να εμπλουτίζω επίσης τις γνώσεις μου στον προγραμματισμό, επειδή ο κύριος μας είπε στην αρχή ότι ο προγραμματισμός βοηθάει τη ζωή μας όλη.

Το άλλο που κάναμε ήταν Internet Of Things- το “έξυπνο σπίτι” κι ένα συναγερμό για αυτό.

Χρησιμοποιήσαμε καλώδια, πλακέτες, έναν υπολογιστή, ένα led κι έναν αισθητήρα. 

microsoft-adventure-coding-classes-13

Ουσιαστικά αφού το φτιάξαμε, δίναμε εντολές και όταν ο αισθητήρας εντόπιζε μια κίνηση στο σπίτι, το led άρχιζε να αναβοσβήνει.

Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να ζήσουν την εμπειρία του προγραμματισμού.
Εγώ δεν ήξερα τι είναι.
Να μην ξεχάσω να αναφέρω τα σούπερ δωράκια ακουστικά αποκλειστικά από τα Microsoft Adventure Coding Class.”

microsoft-adventure-coding-classes

(Καμαρώνω λίγο! Σνιφ!)
Επί του γραπτού δεν είναι πολυλογού σαν τη μάνα της. Ακόμα! :p
Πριν προχωρήσω στις δικές μου σκέψεις, θα ήθελα να δείτε ό,τι κατέγραψα σε ένα μικρό video διάρκειας ενάμιση λεπτού, που αφορά το β’ μέρος των μαθημάτων με θέμα “Internet of Things”, όπου τα παιδιά προγραμμάτισαν το συναγερμό σε ένα έξυπνο σπίτι σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Πειραιά:

Έχοντας παρακολουθήσει πέρα από τα μαθήματα Microsoft Adventure Coding Classes και την εκδήλωση παρουσίασής του με αξιόλογες ομιλίες, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες από τις σκέψεις μου και ένα-δυο στοιχεία που συγκράτησα και νομίζω ότι μας αφορούν ως γονείς και όχι μόνο.

microsoft-adventure-coding-classes-14

Θα ξεκινήσω πηγαίνοντας λίγα (γκουχ!) χρόνια πίσω.
Με το πού πέρασα στο Πανεπιστήμιο, άρχισα την αναζήτηση εργασίας.
Ήθελα το δικό μου χαρτζιλίκι.
Θυμάμαι ότι το πρώτο πράγμα που ζητούσαν οι εταιρίες ήταν η γνώση Αγγλικών. Έστω Lower.
Με τα χρόνια οι απαιτήσεις έγιναν μεγαλύτερες. 
To Proficiency έγινε προαπαιτούμενο και προστέθηκε η γνώση χρήσης Η/Υ, η οποία στη συνέχεια έπρεπε να βεβαιώνεται με πιστοποίηση.
Όλα αυτά εντυπωσίαζαν. Τότε.

Στη σημερινή εποχή οι απαιτήσεις έχουν γίνει… σύγχρονες και ζητούν τη γνώση προγραμματισμού.
Γιατί λέω “σύγχρονες”;

Γιατί η καθημερινότητά μας κυλά με βάση τη χρήση προγραμματισμού, του κώδικα, που έχουν όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε.
Από το κινητό μας που είναι και το προγραμματισμένο μας ξυπνητήρι, την καφετιέρα που πατώντας ένα συγκεκριμένο κουμπί θα ετοιμάσει τη δόση και την ένταση καφέ που επιθυμούμε, το αυτοκίνητό που θα μας πάει στη δουλειά ή τον αισθητήρα θερμοστάτη στο σπίτι, που θα ορίσει τη λειτουργία της θέρμανσης μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από ένα όριο.
Όλα αυτά και αμέτρητα άλλα παραδείγματα λειτουργούν βάσει προγραμματισμού, της εντολής ενός κώδικα.

Αυτό το ταπεινό blog, που διαβάζετε λειτουργεί-υπάρχει βάσει κώδικα του προγραμματιστή του.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι έρευνες στην εποχή της μεγάλης ανεργίας δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση για θέσεις εργασίας προγραμματισμού χωρίς να υπάρχει προσφορά.
Η ζήτηση της εποχής μας είναι η δημιουργία, εφαρμογή και χρήση κώδικα, η οποία σαν ανάγκη με το πέρασμα του χρόνου θα γίνει προαπαιτούμενη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όταν τα παιδιά μας θα βγουν στην αγορά εργασίας.

Όσο περίπλοκο, δύσκολο και ακατόρθωτο μπορεί να ακούγεται, άλλο τόσο απλό έχει γίνει στην εποχή μας, αφού η νέα γενιά λειτουργεί ήδη σαν ένα «εκκολαπτήριο» μικρών προγραμματιστών.

Είναι η γενιά με τα περισσότερα ερεθίσματα μέχρι σήμερα πάνω στην αυτόματη επεξεργασία αμέτρητων πληροφοριών καθημερινά, η οποία λειτουργεί πολύ πιο αποφασιστικά, διερευνητικά και αποτελεσματικά (τολμώ να πω) σε σχέση με τη δική μας γενιά.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν την τεχνολογία και μαθαίνουν να δίνουν εντολές (π.χ. αλλάζοντας κανάλι στην τηλεόραση ή παίζοντας ένα παιχνίδι στο τάμπλετ) προτού καν μάθουν να μιλούν ή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Η εποχή μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη χρήση τεχνολογίας.
Η καθημερινότητα του σύγχρονου κόσμου στηρίζεται στη χρήση της τεχνολογίας.

Δώστε σε ένα παιδί έναν υπολογιστή με ένα παιχνίδι που δεν το έχει ξαναπαίξει και παρακολουθήστε με πόση άνεση θα βρει χωρίς καμία δική σας καθοδήγηση τον τρόπο που λειτουργεί. Ουσιαστικά τους γνωρίζουμε τον προγραμματισμό και την ανάγκη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Εμείς οφείλουμε να τους δείξουμε ότι η χρήση τεχνολογίας δεν είναι μόνο παιχνίδι, αλλά μπορεί με διασκεδαστικό τρόπο να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, την κριτική τους σκέψη και να τους δώσουμε το έναυσμα να αγαπήσουν και να χρησιμοποιήσουν τον προγραμματισμό και την ψηφιακή επικοινωνία με τρόπο που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και – γιατί όχι; – θα εξελίξουν την ανθρωπότητα.

Βέβαια θεωρώ ότι όλο αυτό δεν αφορά μόνο τα παιδιά και τη νέα γενιά.
Και εμείς οι μεγαλύτεροι μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις και εφόδια που θα μας βοηθήσουν.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη γνώση, όταν θέλεις να μάθεις.
Απλά όταν η εκμάθηση αρχίζει από νωρίς, θαρρείς και γίνεται ένα με το dna του ανθρώπου.

Μ’ αρέσει να δοκιμάζω πράγματα σχετικά με την τεχνολογία και την ψηφιακή επικοινωνία. Αυτό είναι το μέλλον αλλά και το παρόν.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: στη χρήση του blog  δοκιμάζω και μόνη μου πράγματα τεχνικά, έτσι ώστε να το βελτιώσω.

Απόγευμα Κυριακής, λοιπόν και η μικρή αποφάσισε ότι ήθελε να συνεχίσει να παίζει ή μάλλον πιο σωστά… να συνεχίσει να προγραμματίζει το δικό της παιχνίδι, το νέο Minecraft  που δημιούργησε η Microsoft σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Code.org, έτσι ώστε τη Δευτέρα το πρωί να πει στους φίλους της τι είχε ετοιμάσει.

microsoft-adventure-coding-classes-10

 

Επισκέφτηκα κι εγώ το code.org για να χαζέψω και να περιηγηθώ στα άλλα παιχνίδια μεταξύ των οποίων FrozenAngry birds κλπ και ως λάτρης του Star Wars, είπα να το δοκιμάσω!
Ως άλλος R2D2 (που λατρεύω) έπαιξα μέχρι τέλους!
Και τα κατάφερα, οπότε δημιούργησα το δικό μου παιχνίδι, που μπορείτε να παίξετε κι εσείς εδώ ή ακόμη καλύτερα, να φτιάξετε το δικό σας: studio.code.org/c/299836041

Την Ώρα του Κώδικα στηρίζουν πολλοί διακεκριμένοι άνθρωποι παγκοσμίως, μερικούς από τους οποίους μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video.

Ανάμεσά τους και ο Μπαρακ Ομπάμα ο οποίος λέει:

“Μην παίζεις απλά με το κινητό σου! Προγραμμάτισέ το!”

 

microsoft-adventure-coding-classes-4

Τα Microsoft Adventure Coding Classes γίνονται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα φετινά coding classes της Microsoft και να δώσετε και στα δικά σας παιδιά την ευκαιρία να περάσουν ένα χρήσιμο και δημιουργικό σαββατοκύριακο, μπορείτε να στείλετε mail εκφράζοντας την επιθυμία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: a-anstam@microsoft.com.

Have a fun coding adventure class! 🙂

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!