slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

Captain Fantastic – Κινηματογραφική πρόταση για τους μεγάλους

24 Νοεμβρίου, 2016

Θυμάστε τον γοητευτικό Aragorn από την τριλογία του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”;

Ε, μεγάλωσε κι έκανε μια μεγάλη οικογένεια.

Μιλάω για το νέο πρωταγωνιστικό ρόλο του ηθοποιού Viggo Mortensen στην κινηματογραφική ταινία  Captain Fantastic.

Ο Ben είναι ο πατέρας μιας οικογένειας, που έχει 6 παιδιά και ζει βαθιά στο δάσος.
Με τη Leslie, τη σύζυγό του έμαθαν στα παιδιά τους  πώς να επιβιώνουν στη φύση,  πώς να αναζητούν και να εξασφαλίζουν την τροφή τους, πώς να αμύνονται, να ασκούν το σώμα τους, καλλιεργώντας τους μία μόρφωση ανώτερη και πιο…ώριμη, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και τα ιδανικά των γονιών τους.

Όμως όπως αναφέρει και το προωθητικό της ταινίας:
He prepared them for everything
Except the outside world

captain-fantastic

Τα παιδιά τους προετοιμάστηκαν να επιβιώνουν στην άγρια φύση και να γνωρίζουν όχι επιφανειακά, αλλά σε βάθος πράγματα που δεν γνωρίζουν ούτε καν κάποιοι ενήλικες,  χωρίς όμως  να έχουν τη γνώση της συμβατικότητας της σύγχρονης κοινωνίας, που προχωρά στους δικούς της ρυθμούς και κανόνες.

Ασκούμενοι σώμα και πνεύμα στο φυσικό περιβάλλον του δάσους πήραν όλα τα εφόδια που χρειάζεται κάποιος για να επιβιώσει στη φύση με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπου βασικό ρόλο έπαιξε η μόρφωση που τους παρέχουν οι μορφωμένοι γονείς τους κι έτσι δεν έγιναν “αγρίμια” λειτουργώντας με μια ευγένεια και σεβασμό απέναντι στις αρχές της δικής τους οικογένειας, της δικής τους μικρής κοινωνίας.

Όμως η επαφή με την ευρύτερη έννοια της κοινωνίας, μπορεί να γίνει πολύ σκληρή. Η ευρύτερη κοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να ακολουθήσεις για να μπορέσει να σε απορροφήσει κι έτσι να μπορέσεις να επιβιώσεις και να καταφέρεις να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή.

captain-fantastic3

Στην ιστορία η μητέρα απουσιάζει μεγάλο χρονικό διάστημα ζώντας στην πόλη και  παλεύοντας με για την ψυχική της υγεία, αφού έχει διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή.  Από την αρχή μαθαίνουμε ότι δεν καταφέρνει να δαμάσει το τέρας της ασθένειάς της και δίνει τέλος στη ζωή της.

captain-fantastic2

Η σκληρή πραγματικότητα της επιθυμίας αποχαιρετισμού της μητέρας τους και ενώ προσπαθούν να διαχειριστούν την απώλεια, τα φέρνει σε επαφή με έναν κόσμο που δεν έχουν σχέση με τον τρόπο και τις συνθήκες, που έχουν μεγαλώσει.

Ο τρόπος ζωής τους, οι καθημερινές τους συνήθειες, ακόμη και ο τρόπος που ντύνονται κάνουν τα παιδιά να φαίνονται σαν “φρικιά” στους ανθρώπους της πόλης.
Ο πατέρας έχει μεγαλώσει 6 παιδιά με απίστευτη συναισθηματική και πνευματική ωριμότητα, ενώ τους έχει προσφέρει ένα  ανώτατο επίπεδο μόρφωσης σε σχέση με την ηλικία τους, αλλά καμία “κοινωνική παιδεία”, αν μου επιτρέπεται η χρήση του όρου.

Η αποκαλυπτική αλλά σκληρή επαφή των παιδιών  με  τον “έξω κόσμο”, προβληματίζει τον πατέρα σχετικά με το τί είναι καλό και τί όχι για τα παιδιά του.

Είναι το σημείο που δημιουργεί βαθείς προβληματισμούς και εάν είσαι γονιός, σε αγγίζει άμεσα.

Τελικά μήπως αυτό που επιλέγουμε ως καλό για τα παιδιά μας, κάποιες φορές τα βλάπτει;

Μήπως η επιλογή ανατροφής των παιδιών κοντά στη μητέρα φύση, μακριά από αυτό που οι γονείς θεωρούν “δηλητήριο” του αστικού περιβάλλοντος και δίνοντάς τους αυτό που εκείνοι θεωρούν ως καλό και πιο αγνό με την παιδεία και ψυχική γαλήνη  χωρίς συμπλέγματα και ανασφάλειες, μήπως τελικά τα έχει μετατρέψει σε παιδιά με προβλήματα;

H απάντηση νομίζω, ότι βρίσκεται  κάπου στη μέση.
Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον έχει ανάγκη την ένταξή του σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, για να μπορέσει να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί, επικοινωνώντας με ένα περιβάλλον που θα του δώσει άλλα ερεθίσματα και γνώσεις.

Όταν είμαστε απόλυτοι και απορρίπτουμε με αυστηρότητα τις απαιτήσεις  τα δεδομένα της εποχής μας, μόνο προβλήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε.
Η αυστηρότητα και η απολυτότητα στις επιλογές μας δεν είναι πάντα καλοί σύμμαχοι ανατροφής παιδιών.
Όσο έχουμε την ευθύνη, οφείλουμε να φιλτράρουμε με προσοχή και πολλή σκέψη, προσφέροντας τους τα εφόδια για να  μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή στη συνέχεια και να κάνουν τις δικές τους επιλογές, γιατί…είναι η δική τους ζωή.

Ένα ακόμη μήνυμα που περνά σε εμάς τους γονείς είναι, πώς όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν τα φτερά τους και θελήσουν να πετάξουν από τη “φωλιά” της οικογένειας, πρέπει να είμαστε δίπλα τους και να τους προσφέρουμε τη συναισθηματική ασφάλεια, που χρειάζονται για να πετάξουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά, μακριά (γιατί όχι; ) και να τα καμαρώνουμε να χαίρονται τον ήλιο της ζωής ευτυχισμένα.

Ήταν από εκείνες τις φορές που αφού είδαμε την ταινία με τον καλό μου,  συζητούσαμε για ώρα.

Πέρα από τα υπέροχα τοπία, οι ερμηνείες όλες είναι καταπληκτικές, με τις παύσεις ακόμα να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Captain Fantastic

Captain Fantastic.
Μια ταινία με πολλή τροφή για σκέψη.
Εμάς μας άρεσε πολύ!

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!