slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD ΔΙΑΦΟΡΑ

Keep Calm και Καλή αρχή στο Νηπιαγωγείο! :)

5 Σεπτεμβρίου, 2016

Μια μαμά κι ένα πιτσιρίκι κατευθύνονται προς το πρώτο σχολείο: Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο.

Η μαμά μιλάει όλο γλύκα και περιγράφει πόσο όμορφα θα είναι. «Θα έχει παιχνίιιιιδια και άλλα παιδάαααακια που θα παααααίζουν με το κοριτσαααάκι μου».

Μιλάει ήρεμα και γλυκά, αν και το στομάχι της έχει γίνει κόμπος και έχει κολλήσει κάπου ψηλά στην πλάτη από το άγχος.
Έχουν αποφασίσει με τον μπαμπά ότι αυτή την πρώτη μέρα θα την πάει μόνη της για να μην δώσουν τεράστια βαρύτητα στο θέμα.
 Ναι, ναι, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την οικογένεια κι εκείνος θα ήθελε να είναι εκεί, αλλά σκέφτονται ότι θα είναι καλύτερα αν το παρουσιάσουν ως μία ακόμη χαλαρή μέρα χαράς. Να περίπου σαν εκείνες όταν πηγαίνουν στην παιδική χαρά ή στον παιδότοπο.

Η μικρή με όλα αυτά που ακούει από τα χείλη της μαμάς ανυπομονεί.
 Εξάλλου έχει γνωρίσει το χώρο.
Έχουν ξαναπάει βόλτα και οι τρεις. Ο μπαμπάς και η μαμά την είχαν αφήσει να παίξει με τα παιχνίδια, να ζωγραφίσει και να μπει σε εκείνα τα ωραία αυτοκινητάκια στην αυλή. Εκείνη τη μέρα και όση ώρα οι γονείς της μιλούσαν με μία κυρία χαμογελαστή, μία άλλη κυρία εξίσου χαμογελαστή της έδειξε και κάποια άλλα παιχνίδια που είχε ο γύρω χώρος και τις έδωσε ένα σωρό χρώματα για να ζωγραφίσει.

Θυμάται εκείνη την μέρα, οπότε μπαίνοντας η μικρή νέα μαθήτρια στο σχολείο, σύρθηκε να κατέβει από τα χέρια της μαμάς της και πήγε να παίξει στα παιχνίδια που είχε ήδη “σταμπάρει” από την προηγούμενη φορά.
Ένα μικρό βήμα ανακούφισης για τη μαμά, ένα τεράστιο βήμα για την οικογένεια κι ευτυχώς το στομάχι της επανήλθε στην αρχική του θέση.

Και κάπως έτσι είχαν ξεκίνησει οι πρώτες μέρες της κόρης μας στο πρώτο σχολείο.

Πρώτη μέρα στο σχολείο
Image by Chip Harlan

Όλοι οι γονείς έχουμε άγχος και αγωνία για την κάθε πρώτη φορά.
 Νομίζω πως είναι λογικό αφού πρόκειται για κάτι άγνωστο, μια μεγάλη αλλαγή, η οποία μάλιστα αφορά εμάς έμμεσα και άμεσα (O.M.G.) το παιδί μας.
 Το συμπέρασμα που έχω βγάλει μέχρι στιγμής και με τα σχεδόν 11 χρόνια μαμαδοεμπειρίας είναι ότι η αγωνία κάθε φορά θα είναι σχεδόν ίδια και μεγαλύτερη από αυτή που ίσως έχουν τα παιδιά (αφήστε που κάποιες φορές τα παιδιά δεν έχουν καμία αγωνία).
 Σαφέστατα η πρώτη φορά στον παδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί είναι από τους πρώτους αποχωρισμούς του παιδιού τόσο από την οικογένειά του αλλά και από το σπίτι του. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι δεν το φροντίζει η μαμά, ο μπαμπάς, οι παππουδογιαγιάδες, ξαδέρφες και αγαπημένες έμπειρες κυρίες, αλλά βρίσκεται σε ένα άλλο περιβάλλον ξένο για εμάς και για εκείνο.

Ξέρω ότι η δική μας μετάβαση στο πρώτο σχολείο ήταν από αυτές που χαρακτηρίζονται πολύ ομαλές.

Όλοι ακούμε ή και ζούμε ιστορίες με παιδάκια που πιάνονται από τα κάγκελα της εισόδου και κλαίνε, ότι δεν θέλουν να περάσουν την πόρτα ή για κάποια άλλα που κλαίνε γοερά ενώ έχουν γραπωθεί από το φουστάνι της μαμάς, όπως και για περιπτώσεις που γονείς επιστρέφουν και τα παίρνουν πριν την ώρα που έχει οριστεί να μείνουν στο σχολείο. Τέτοιες εικόνες δημιουργούν άγχος και μεγάλη αγωνία για τους γονείς, που προετοιμάζονται για αυτή τη μετάβαση.

7952394884_d217fe56c6_k

Image by Barney Moss

Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως και ο κάθε γονιός. H προσαρμογή έχει να κάνει και με εμάς.
 Πέρα από τις συζητήσεις που προετοιμάζουν τη μετάβαση, οφείλουμε να διαχειριστούμε τη δική μας αγωνία και να κρατηθούμε ψύχραιμοι, γιατί σχεδόν σίγουρα θα τους μεταφέρουμε τη δική μας ψυχολογική κατάσταση, αφού τα διαισθάνονται όλα.

Και μιας και η εμπειρία μόνο δεν βοηθάει, ζήτησα από τα Εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων” να μας δώσουν κάποιες συμβουλές, που θα βοηθήσουν τους γονείς και παιδιά για αυτή τη μεγάλη μετάβαση, τις πρώτες μέρες στην προσχολική και νηπιακή αγωγή.

 Τι σημαίνει στην πραγματικότητα για ένα παιδί μία τέτοια μεγάλη αλλαγή;

Η προσαρμογή των παιδιών στο πρώτο σχολικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά και τους γονείς τους, διότι βιώνουν μια περίοδο σημαντικών αλλαγών. Τα παιδιά και οι γονείς τους βιώνουν έναν αποχωρισμό ο οποίος σηματοδοτεί την αυτονομία του παιδιού και τη μετάβαση τους στη φάση της δημιουργίας, ενός «κοινωνικού εαυτού» καθώς γίνονται μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας με άλλες απαιτήσεις και συνήθειες.

Τα παιδιά βιώνουν το πρώτο διάστημα άγχος για τη νέα συνθήκη που καλούνται να διαχειριστούν και ανασφάλεια που απομακρύνονται από το γονέα τους και το οικείο περιβάλλον τους “το σπίτι”. Μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες, συνήθως, τα συναισθήματά τους είναι συγκρουσιακά, νιώθουν, χαρά για το σχολείο, λύπη που έφυγαν από το σπίτι. Σιγά- σιγά τα αρνητικά συναισθήματά τους εξαλείφονται, ενώ ένα μέσο διάστημα που «κρατά» η προσαρμογή είναι γύρω στους δυο μήνες. Έπειτα, όσο ο καιρός περνάει η ανασφάλεια αντικαθιστάται από νέα πρόσωπα-φροντιστές και ευχάριστα ερεθίσματα που τους δείχνουν το δρόμο προς την κοινωνικοποίηση και αυτά εγκαθιστούν την αυτοπεποίθηση και τη χαρά της ανεξαρτητοποίησης.

Τις περισσότερες φορές η έναρξη μιας νέας εποχής για τα παιδιά μπορεί να είναι πιο αγχωτική και στρεσογόνα για εμάς τους γονείς. Είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία και όσο κι αν χαιρόμαστε, μας γεμίζει φόβο. Πώς μπορούμε, λοιπόν, εμείς να προετοιμαστούμε με τη σειρά για αυτό νέο ξεκίνημα; Τι θα λέγατε στους γονείς που αυτή την εποχή περνούν αυτή την περίοδο γλυκιάς ανησυχίας και αγωνίας;

Είναι σημαντικό οι γονείς να θυμούνται ότι το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να «προχωρήσουν» και να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα στην απόφαση τους (δεν κάνουμε πίσω εάν ξεκινήσουμε), όπως και όταν αφήνουν το παιδί στο σχολείο είναι καλό, το πρώτο διάστημα να μην παρατείνεται ο αποχαιρετισμός παιδιού-γονέα. Τα παιδιά ελπίζουν ότι με τα κλάματα θα κερδίσουν την απομάκρυνσή τους από το σχολείο, φεύγοντας ξανά με τους γονείς. Είναι σίγουρο όπως, αναφέρθηκε ότι και για τους γονείς είναι δύσκολο συναισθηματικά να αποχωρίζονται το παιδί και συγκινησιακά φορτισμένοι να το βλέπουν να «ανοίγει τα φτερά του», αλλά προτεραιότητα έχει να διαχειρίζονται το συναίσθημά τους μπροστά στο παιδί, γιατί τα συναισθήματα του παιδιού έχουν σημασία και τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια από εκείνους.

Σημαντικό είναι επίσης οι γονείς να διασφαλίσουν την σταθερότητα των συνθηκών γύρω από το παιδί κατά τη διάρκεια της περιόδου της προσαρμογής και να μην προβούν σε άλλες αλλαγές όπως, μετακομίσεις κ.ά. Η προσαρμογή είναι μια μεγάλη αλλαγή από μόνη της!

Το κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο αντίδρασης στην αλλαγή, είτε το εκφράζει είτε το συγκρατεί. Η έκφραση όλου αυτού που βιώνει πάλι γίνεται με ποικίλους τρόπους, είτε με το κλάμα, είτε με μειωμένη διάθεση, είτε με άρνηση να φάει, να κοιμηθεί ή να συνεργαστεί γενικότερα, είτε με θυμό προς τους γονείς. Οι γονείς δεν θα πρέπει να τρομάξουν με τις παραπάνω συμπεριφορές του παιδιού, είναι ο τρόπος να εκφράσουν αυτό που τους συμβαίνει και έχουν δικαίωμα σε αυτό.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει παιδί που να μην προσαρμοστεί, εάν οι γονείς είναι αποφασισμένοι και έχουν υπομονή!

Να συμπληρώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια μια καινούρια διαδικασία ακολουθείται τόσο στον Πλάτωνα όσο και σε κάποιους παιδικούς σταθμούς για την προσαρμογή των νέων παιδιών.Προσκαλούμε τον γονέα μαζί με το παιδί για να γνωρίσουν τον καινούριο χώρο του σχολείου και τα νέα πρόσωπα φροντίδας του παιδιού. Αυτό καθησυχάζει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Η γνωριμία του παιδιού με το σχολείο γίνεται σταδιακά. Μια ώρα την πρώτη μέρα, δύο τη δεύτερη και οι ώρες αυξάνονται όσο το παιδί αισθάνεται άνετα.

Η μαμά ή ο μπαμπάς έχει το χρόνο να γνωριστεί με τη δασκάλα και αυτή η γνωριμία να φέρει εμπιστοσύνη για το ποιος θα είναι ο άνθρωπος που θα φροντίσει το παιδί του, ενώ και το παιδί γνωρίζει σιγά σιγά και συνδέεται με τη δασκάλα του.

Στο τέλος της εβδομάδας συνήθως το παιδί αισθάνεται άνετα με τον χώρο και αποχωρίζεται το γονιό χωρίς στενοχώρια. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει και νωρίτερα. Αν για κάποιον λόγο γονιός ή/ και παιδί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή τους, αυτός τους δίνεται και ο γονιός βοηθάται να εντοπίσει τη συναισθηματική αγκίλωση που δυσκολεύει τον αποχωρισμό.

Ευχαριστώ πολύ την κα Διονυσία Σακελλαρίου, ψυχολόγο στα Εκπαιδευτήρια Πλάτω, για τη συζήτηση που είχαμε.

Ας είμαστε ψύχραιμοι και ας μην αντιμετωπίζουμε αυτά τα μεταβατικά στάδια με φόβο.
 Είναι βήματα εξέλιξης και προόδου του παιδιού.
 Με ψυχραιμία (και κανένα χαλαρωτικό αφέψημα για το στομάχι) όλα θα πάνε υπέροχα.

Kάποιοι είναι ήδη ανυπόμονοι!
 Καλή Αρχή στα μικρά πιτσιρικάκια! 🙂

Nemo: “Πρώτη μέρα στο σχολείο! Πρώτη μέρα στο σχολείο!”

via GIPHY

 

Μαμά Μαμαδοπούλου


Cloud vector designed by Freepik

1 Comment

 • Reply Διαγωνισμός: Δώρο "Μαθαίνω σωστά συλλαβές και λέξεις" - KidsCloud.gr 8 Σεπτεμβρίου, 2016 at 8:22 πμ

  […] Keep Calm και Καλή αρχή στο Νηπιαγωγείο! 🙂 […]

 • Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!