ΒΙΒΛΙΑ

Όταν αρρώστησε ο ήλιος – Μουσικό παραμύθι

4 Μαΐου, 2016

Όταν ήμουν μικρό παιδί (όχι ότι τώρα δεν είμαι, δηλαδής), θυμάμαι ότι κάθε φορά που έφτανε στα χέρια μου ένα παραμύθι, χανόμουν για κάποιες ώρες ξεφυλλίζοντάς το.

Αν και είχαμε τηλεόραση (γκουχ-γκουχ! Για όλους τους κακούς, που λένε ότι είμαστε μεγάλοι-μα, τί κόλλημα κι αυτό! Ποιός έχει τη μύγα; ), δεν υπήρχε κανάλι, που έπαιζε όλο το 24ωρο παιδικά προγράμματα.

Βασικά…κανένα κανάλι δεν έπαιζε όλο το 24ωρο. (Πωωωω! Τί ήθελα και το ξεκινούσα έτσι..).

Που λέτε, τότε λαχταρούσαμε να ακούμε παραμύθια.
Πέρα από το ραδιόφωνο που υπήρχαν κάποιες εκπομπές (ναι, ναι και η θεία Λένα) και εννοείται τις γιαγιάδες, ήταν η εποχή που κυκλοφορούσαν πολλά βινύλια με παραμύθια και θεατρικά, αλλά κυρίως κασσέτες.

Πατούσα το play στο κασσετόφωνο και καθόμουν δίπλα στο ηχείο, για να ακούσω τις ιστορίες και τα μελωποιημένα αποσπάσματα.

Άκουγα την αφήγηση και η φαντασία μου έφτιαχνε τις πιο υπέροχες θεατρικές εικόνες. Όπως έχουμε ξαναπεί, τη φαντασία ενός παιδιού δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί ούτε ο καλύτερος σκηνοθέτης του κόσμου.

Όταν αρρώστησε ο ήλιος 2

Όταν λίγο καιρό πριν ήρθε στα χέρια μου το μουσικό παραμύθι “Όταν αρρώστησε ο ήλιος” της Γωγώς Σούρλα από τη Feelgood records με εικονογράφηση από τη Νατάσσα Ταπάκη, αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον πέρα από την ιστορία, ήταν ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με αφήγηση και τραγούδια με αξιόλογα ονόματα του θεάτρου αλλά και του πενταγράμμου :

Γιάννης Ζουγανέλης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παντελής Θαλασσινός, Θοδωρής Μαραντίνης, Μαρίνα Δακανάλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Παντελής Καναράκης, Μάνος Πυροβολάκης, Πάνος Μουζουράκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αλεξάνδρα Ούστα, Νίκος Στρατάκης, Γιώργος Στρατάκης, Μελίνα Μακρή (Vegas), Zeraw (Vegas) και ο Αδάμαντας (Prof. Sinnerz).
Η μουσική είναι των “έτερονίμισυ”.

Όταν αρρώστησε ο ήλιος 6

 

Το παραμύθι ξεκινάει τη μέρα που αρρώστησε ο ήλιος και δε βγήκε να φωτίσει το πρωί. Τότε όλα τα ζώα του δάσους μαζεύτηκαν σαστισμένα χωρίς να ξέρουν τι έχει συμβεί, μέχρι που ένα αστέρι ήρθε να ζητήσει τη βοήθειά τους. Εκεί αρχίζει η περιπέτεια. Θα καταφέρουν άραγε τα ζώα του δάσους να σώσουν τον ήλιο; Τι θα πρέπει να κάνουν για να σηκωθεί και να φωτίσει ξανά;

Όταν αρρώστησε ο ήλιος 3
Η ιστορία στο παιδικό βιβλίο   “Όταν αρρώστησε ο ήλιος” μιλάει για την αθωότητα, τη φιλία, την αποδοχή, την διαφορετικότητα, τη συγχώρεση, την αγάπη, αλλά και την αλληλεγγύη. Για όλες εκείνες τις αξίες που χρειάζεται ως εφόδιο κάθε παιδί αλλά και κάθε άνθρωπος. Αξίες που συχνά ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Όταν αρρώστησε ο ήλιος 4

Ένα τέτοιο παραμύθι είναι “πολυεργαλείο”, αν μου επιτρέπεται η έκφραση.
Μπορεί να λειτουργήσουν αυτόνομα το βιβλίο και το cd, ενώ ο συνδυασμός τους, μπορεί να γίνει αφορμή για τα καλύτερα  φαντασμαγορικά ταξίδια.

Όταν αρρώστησε ο ήλιος 5

Και σας το λέω εγώ, που έχω κάνει πολλά τέτοια ταξίδια και συνεχίζω να κάνω ακόμη και τώρα, που γίνομαι πάλι παιδί με τέτοια βιβλία. 🙂

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!