slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ FERRY BOAT. EINAI FAIRY BOAT ;).”

17 Αυγούστου, 2015

 

Συνήθως είναι αυτές οι στιγμές κάτω από τη σκιά που κάνουν οι τεράστιες πικροδάφνες στο εξοχικό των γονιών μου, που κάνω ένα ψιλο-απολογισμό και ψιλο-εκτίμηση του πόσο πολύ έχει μεγαλώσει το παιδί μου.

Έχει προηγηθεί ένας μήνας διακοπών της μακριά μας, οπότε και υπάρχει μία μικρή “αποτοξίνωση” στη σχέση μας.

Δεν μου πολυαρέσει ο όρος, αλλά από την άλλη όπως όλες οι στενές σχέσεις, έτσι κι ετούτη (που είναι και τόοοοοοσο στενή) θέλει τον “αέρα” της για να μεγαλώσει.

Και χάζευα κι αυτό το συννεφάκι! :)

Και χάζευα κι αυτό το συννεφάκι! 🙂

 

Επανερχόμενη κάτω από τις πικροδάφνες, όπου είχαμε ξεκινήσει, και κοιτάζοντάς την, δεν βλέπω ένα μικρό παιδί. Ούτε μία έφηβη. Είναι αυτό το ενδιάμεσο στάδιο, που η εξωτερική ανάπτυξη τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και η εσωτερική προχωρά σε βάθος και εύρος που ακόμη κι εγώ εκπλήσσομαι, από την ξαφνική εξόρυξη “πολύτιμων λίθων”.

Η αλλαγή φαίνεται σε πολλά επίπεδα.

* Η  αντίληψη φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο οξυδερκής. Αντιλαμβάνεται, τί μπορεί να κρύβεται πίσω από μία ματιά, μια λέξη ή μια παύση.

* Η έκφραση και η εκφορά των προτάσεων που αποτυπώνουν τη σκέψη, τα συναισθήματα, είναι πιο πλούσιες και πιο ακριβείς στην ουσία τους.

* Οι ατάκες είναι πλέον αποστομωτικές και με χιούμορ πιο….αναπτυγμένο, πιο πνευματώδες. Η παρέα πλέον αρχίζει να γίνεται λίγο πιο… ισότιμη. Είναι  ίσως το απολαυστικό σημείο, που μπορεί να κρατήσει για ώρα.

* Η δίψα για γνώση και μάθηση για αντικείμενα που την ενδιαφέρουν, μπορεί να γίνει αφορμή να μάθουμε κι εμείς πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αλλά και χαριτωμένα λογοπαίγνια όπως

“Μαμά, θα ταξιδέψουμε μαγικάααα. (Όπου δεν το “έπιασα” αμέσως.) Έλα, μαμάααα! Με το fairy boat. Δεν είναι ferry boat.” Κι άρχισε να γελάει.

* Η αναπτυγμένη ευαισθησία για τους άλλους, το ενδιαφέρον με πιο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ένα νοιάξιμο που διευρύνεται σε ακόμη μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων. Η ανάπτυξη της δικής της κρίσης περί σωστού-λάθους, δίκαιου – άδικου, τα οποία υποστηρίζει με τα δικά της επιχειρήματα.

* Τα στοιχεία της υπευθυνότητας, της προστασίας του εαυτού της, της αντίληψης της αίσθησης του κινδύνου, που δημιουργεί μεγαλύτερη ηρεμία και γαλήνη σε εμάς. Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει την ανακούφιση που σημαίνει, το να πεις “Μην φύγεις σε πιο βαθιά νερά στη θάλασσα” και να ξέρεις ότι δεν θα φύγει ή “Περίμενέ με εδώ. Θα πάω απέναντι στο περίπτερο, θα σε βλέπω.” και να ξέρεις ότι θα σε περιμένει και δεν θα προσπαθήσει να περάσει το δρόμο που έχει κίνηση. Ακόμη και πιο απλά πρακτικά θέματα που πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν την παρακίνησή μας, όπως το ότι μετά το μπάνιο στη θάλασσα, θα μαζέψει τα πράγματά της, θα ξεπλύνει το μαγιώ της, θα κάνει ντους και θα αφήσει το χρόνο σε εμάς να κάνουμε ήρεμα άλλα πράγματα, είναι μεγάαααλη ιστορία.

Θα μπορούσα να καταγράφω για ώρες τις παρατηρήσεις μου. Όμως όσες κι αν βάλω στο χαρτί, δεν θα τις έχω καλύψει όλες, ούτε θα τις έχω περιγράψει όπως τους πρέπει.

Η ουσία είναι, ότι η ανάπτυξη πλέον γίνεται στις λεπτομέρειες.

Αυτό το καλοκαίρι, υποδέχτηκα ένα παιδί ακόμη πιο ώριμο, πιο δυνατό και με μεγάλη αυτοπεποίθηση ακριβώς, γιατί γνωρίζει περισσότερα και αναγνωρίζει ακόμη  περισσότερα.

Την καμαρώνω, τη χαίρομαι και την απολαμβάνω.

Είναι αυτή η φάση που οι έγνοιες της καθημερινής φροντίδας γίνονται λιγότερες και αφήνουν χώρο και χρόνο για να γνωρίσεις το παιδί σου ακόμη καλύτερα.

Γιατί είναι τόσο πλούσιος αυτός ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά στα δύο χαμογελαστά μάτια που σε κοιτούν, που δεν τον χορταίνεις ποτέ. 🙂

Μαμά Μαμαδοπούλου

Καλοκαίρι και παιδί

2 Σχόλια

 • Avatar
  Reply Αγγέλα Ανθουλάκη 18 Αυγούστου, 2015 at 9:08 πμ

  Θα έρθει αυτή η στιγμή;;; Ουφ και έλεγα δεν θα έρθει ποτέ! χαχα!
  ”Ακόμη και πιο απλά πρακτικά θέματα που πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν την παρακίνησή μας, όπως το ότι μετά το μπάνιο στη θάλασσα, θα μαζέψει τα πράγματά της, θα ξεπλύνει το μαγιώ της, θα κάνει ντους και θα αφήσει το χρόνο σε εμάς να κάνουμε ήρεμα άλλα πράγματα, είναι μεγάαααλη ιστορία.”

  Μεγαλώνουν…! Φιλιά πολλά!

  • KidsCloud
   Reply KidsCloud 18 Αυγούστου, 2015 at 4:01 μμ

   Θα έρθει και στιγμιαία θα νοσταλγήσεις την άλλη που τώρα σε βαραίνει κάπως. 🙂
   Ω, ναι! Μεγαλώνουν.
   Εδώ εσείς αρχίσατε σχολείο!!!!

   Φιλιά πολλά πολλα!:)

  Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!