slider ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

6 Νοεμβρίου, 2014

Έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη μου για το “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο”.

Πέρα από το χώρο (βρίσκεται στην Πλάκα, Κυδαθηναίων 14  σε ένα νεοκλασσικό κτίριο) κάθε φορά που πηγαίνω με κερδίζει η ζεστασιά και ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που απαρτίζουν το Μουσείο.

Πάντα γελαστοί και ορεξάτοι.

Με το που μπαίνεις σε κάνουν να νιώθεις τόσο άνετα, σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι του καλύτερού σου φίλου.

Και όλο αυτό είναι τόσο ειλικρινές, που το αντιλαμβάνονται τα παιδιά και αμέσως νιώθουν όμορφα με το χώρο.

Όταν λοιπον δέχτηκα μία πρόσκληση από την εταιρία Παπαδοπούλου για να περάσουμε ένα απόγευμα Κυριακής, δεν μπορούσα να αρνηθώ.

Η πρόσκληση μιλούσε για λαχταριστές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια με εκπλήξεις, οπότε και υπέθεσα ότι η μικρή θα παίζει και εγώ θα τρώω μπισκότα.

Η αλήθεια, είναι ότι η μικρή πέρασε φανταστικά, γιατί στην κουζίνα του “Ελληνικού Παιδικού Μουσείου” έφτιαξε μαζί με άλλα παιδιά μπισκότα.

Ως ζαχαροπλάστες ετοίμασαν τη ζύμη, τα έπλασαν και τα έψησαν.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο 11

Στο μεταξύ οι μαμάδες είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τη διατροφική αξία του μπισκότου (και να δοκιμάσουμε το νέο μπισκότο Μιράντα με κακάο και σοκολάτα – τί σας λέω τώρα…).

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο 12

Φορώντας το καπέλο του μέτρου, όπερ σημαίνει ότι δεν καταβροχθίζουμε ένα κουτί μπισκότα στην καθισιά (το γράφω, για να το διαβάσω κι εγώ, γιατί αναστενάζουν τα γεμιστά με τον καφέ μου κάποιες φορές), η ουσία είναι ότι ένα μπισκότο μπορεί να γίνει μία διατροφική συνήθεια με ιδιαίτερη/μεγάλη αξία.

Ουσιαστικά το μπισκότο έχει όλες τις απαραίτητες ουσίες και συστατικά για να είναι ένα υγιεινό μικρογεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για ανθρώπους κάθε ηλικίας στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.

 

Η δε νέα γεύση “Μιράντα” έχει 24 θερμίδες το μπισκότο και υψηλή διατροφική αξία, οπότε αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για πρωινό μαζί με το γάλα ή κολατσιό στο σχολείο.

Αυτή η δραστηριότητα στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο φέρνει τα παιδιά κοντά στην κουζίνα και τους γνωρίζουν τα υλικά και το κυριότερο τους δίνει τη χαρά της δημιουργίας.

Ελλ Παιδικό Μουσείο Παπαδοπουλου

Πάντως η κόρη μου φεύγοντας έφαγε το μπισκότο της και μου είπε ότι ήταν το πιο νόστιμο μπισκότο που έχει φάει.

Και βέβαια, είχα την ευκαιρία να μάθω το πρόγραμμα του Μουσείου για το Νοέμβριο.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Δείτε τί ωραία πράγματα έχουν ετοιμάσει:

 Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων 

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Νοεμβρίου και Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

“Ψώμι…ψωμάκι!, Μυρωράτο Ψωμί!, Ζυμώνω κι ανακατώνω!”

 

Τι γεύση έχει το ψωμί; Από πόσα διαφορετικά υλικά αποτελείται; Πώς μυρίζει το λάδι; Πόσα διαφορετικά ήδη αλευριών υπάρχουν;  Ποια είναι η υφή τους;

Τα παιδιά πειραματίζονται με υλικά μαγειρικής, διαχωρίζουν τα υγρά από τα στερεά, ανακαλύπτουν διαφορετικά δημητριακά και μαγειρεύουν μυρωδάτο ψωμί!

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Νοεμβρίου και Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

“Ένας κορμός…στο πιάτο μου!”

Τι υφή έχει ένας κορμός δέντρου; Πόσοι διαφορετικοί κορμοί υπάρχουν; Τι χρώμα είναι; Τι σχέση έχει ένας κορμός με τη μαγειρική;

Τα παιδιά ανακαλύπτουν πραγματικούς κορμούς δέντρων, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά, μυρωδιές και γεύσεις και δημιουργούν τον δικό τους σοκολατένιο κορμό.

 

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων

11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45

H οικονομική συμμετοχή για

1 παιδί είναι 7,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 6,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 5,00 ευρώ &

ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ.

Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 3,50 ευρώ.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων 

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

«Η μυστική ζωή των κατασκόπων»

Πόσοι τρόποι επικοινωνίας υπάρχουν; Πόσους άλλους μπορούμε να δημιουργήσουμε; Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι από παλιά έως σήμερα για να επικοινωνήσουν και δημιουργούν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

 

 

Κυριακή 16 Νοεμβρίου και Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 

«Πολλές φορές κι έναν καιρό»

Ποιον ρόλο είχαν παλιά τα παραμύθια στην επικοινωνία των ανθρώπων; Ποιον  ρόλο έχουν σήμερα; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να αφηγηθούμε μία ιστορία; Τα παιδιά δοκιμάζουν πολλές φορές να φτιάξουν και να αφηγηθούν ιστορίες, εντάσσοντας μέσα σ’ αυτές, αντικείμενα από τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

 «Γύρω από το τραπέζι»

Πώς συμβάλλει ένα οικογενειακό τραπέζι στην επικοινωνία των μελών της; Ποια φαγητά και ποιες συνήθειες γίνονται αφορμές για να έρθουμε πιο κοντά; Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες ανακαλύπτουν τη σημασία της συνεύρεσης των ανθρώπων και συνεργάζονται ώστε να ετοιμάσουν τσάι για όλη την ομάδα.

 

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι:

12:00 – 13:00

H οικονομική συμμετοχή για

1 παιδί είναι 8,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 7,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 6,00 ευρώ &

ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ.

 

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο 13

Μερικά στοιχεία για το μπισκότο:

Η ιστορία του μπισκότου ξεκινάει από πολύ παλιά και, μάλιστα μερικοί το  τοποθετούν περί τα 10.000 χρόνια πίσω με αφετηρία την Κίνα και φαίνεται να είχε τη μορφή ξηρής πίτας από ρύζι, σουσάμι και φρούτα

Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική φράση «bis-cuit» που σημαίνει 2 φορές ψημένο.

 

4 Σχόλια

 • Reply Λαμπρινή 8 Νοεμβρίου, 2014 at 9:56 πμ

  Σηκώνω πλεον τα χέρια ψηλά ! Εχει υψηλή διατροφική αξια το μπισκοτο ? Το μπισκότο? Ειδικά αυτου του είδους μπισκοτα , συσκευασμένα και τυποποιημένα ? Το πιστευετε αυτο ή απλα κανετε διαφήμιση ?

  • Reply KidsCloud 9 Νοεμβρίου, 2014 at 5:22 μμ

   Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Μπορώ να καταλάβω την τοποθέτησή σας.
   Έχοντας ως βάση την κατανάλωση με μέτρο και με τη σημείωση ότι το μπισκότο είναι συμπλήρωμα διατροφής και όχι υποκατάστατο γεύματος, ναι, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μπισκότο έχει υψηλή διατροφική αξία, όταν περιλαμβάνει δημητριακά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και έχει 24 θερμίδες το ένα.
   Προσπαθώ να ετοιμάζω η ίδια μπισκότα για την κόρη μου και εμάς, αλλά δεν προλαβαίνω πάντα, οπότε και επιλέγω τυποποιημένα και συσκευασμένα προϊόντα μεγάλων εταιριών, που εμπιστεύομαι γιατί γίνονται έλεγχοι στην παραγωγή τους και αναγράφουν στη συσκευασία την θρεπτική αξία και τα συστατικά τους (ξέρω και ακριβώς πόσες θερμίδες έχει το κάθε τεμάχιο).

   Διαιτολόγοι και διατροφολόγοι προτείνουν το μπισκότο ως μέρος ενός διατροφικού προγράμματος.

   Σε μία αναζήτηση διαδίκτυο υπάρχουν άρθρα που αναφέρουν τη διατροφική αξία του μπισκότου, όπως το ακόλουθο αλλά και άλλα πολλά.

   http://www.eligast.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=27

 • Reply Λαμπρινή 10 Νοεμβρίου, 2014 at 1:00 μμ

  Καλα , αυτοι οι διατροφολόγοι -διαιτολόγοι μαζεύονται μετά και κανουν ημερίδες (με χορηγους βεβαια!) με θεμα ” Πως να καταπολεμήσετε την παχυσαρκία στα μικρά παιδια” .
  Οι θερμίδες δεν ειναι πάντα το προβλημα , αλλα το οτι ειναι μια νεκρή τροφή που δεν προσφερει ΤΙΠΟΤΑ . Θα τυχει να φαει και το παιδι μου πχ σε παρτυ αλλα να δινω καθημερινα μπισκοτο ? Ουτε σπιτικο!

  Τελος παντων . Καλη δυναμη στον αγώνα ανατροφής των παιδιων μας 🙂

  • Reply KidsCloud 11 Νοεμβρίου, 2014 at 10:04 πμ

   Ούτε εγώ το επιλέγω σε καθημερινή βάση και δεν νομίζω πως και από τους ίδιους είναι καθημερινή πρόταση, αλλά να γίνεται κατανάλωση με μέτρο.

   Και βέβαια θα συμφωνήσω μαζί σου σ’αυτό που επισημαίνεις: Toν δικό μας αγώνα για τη σωστή ανατροφή και διατροφή τους. 🙂 Καλημέρα!!

  Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!