slider ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

“BOOKWAVE” ΚΥΜΑ ΑΝΑΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ :)

20 Οκτωβρίου, 2014

Έχετε προσέξει το πρόσωπο ενός παιδιού, όταν ξεφυλλίζει ένα ολοκαίνουριο βιβλίο;

Έχετε δει το ενδιαφέρον στα μάτια του, την ώρα που ανακαλύπτει νέες εικόνες και εξερευνεί λέξεις και φράσεις;

Ένα καινούριο βιβλίο  πάντα θα αποτελεί  έναν ενδιαφέροντα προορισμό για τα ταξίδια που κάνουμε μέσα στις σελίδες του  μικροί και  μεγάλοι.

Και όταν αγαπήσεις αυτά τα ταξίδια, θέλεις να κάνεις κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα.

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν τη φαντασία τους και να ανακαλύπτουν τον κόσμο και σιγά σιγά τον εαυτό τους.

Μεγαλώνοντας παιδιά που αγαπούν τα βιβλία, ανατρέφουμε γενιές ελπιδοφόρες, κάτι που έχει ανάγκη κάθε κοινωνία, αλλά έχουμε ακόμη περισσότερο την εποχή που ζούμε με τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Είναι φορές που οι γονείς θέλουμε να αγοράσουμε παιδικά βιβλία, αλλά δυσκολευόμαστε.

Μάλιστα, όταν υπάρχει στην οικογένεια ιδιαίτερη αγάπη για το βιβλίο, οι ανάγκες ανανέωσης είναι πιο συχνές.

Σε αυτό έρχονται να βοηθήσουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες των σχολείων.

Είναι χαρά για τους εκπαιδευτικούς, να βλέπουν τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία.

books 3

Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης όμως και αυτές διατηρούν τα ίδια αντίτυπα με παλαιότερες εκδόσεις χωρίς να ανανεώνονται εύκολα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο, να χάσει το ενδιαφέρον του ένα παιδί που αγαπά την ανάγνωση, όταν βλέπει σταθερά τους ίδιους τίτλους σε μια βιβλιοθήκη.

Κι  έτσι οι σχολικές βιβλιοθήκες “γερνούν” και δεν δελεάζουν τους μικρούς αναγνώστες.

Ευτυχώς σε αυτές τις δύσκολες εποχές η αλληλεγγύη υπάρχει.

Ο διευθυντής του σχολείου μας κάθε χρόνο ζητά τη συνεισφορά όλων των γονιών και των παιδιών, έτσι ώστε να εμπλουτίζεται η λίστα με τους τίτλους.

Γονείς και παιδιά δωρίζουμε βιβλία από τις βιβλιοθήκες μας, αλλά κακά τα ψέμματα, δύσκολα θα δεχτεί να χαρίσει ένα παιδί ένα καινούριο βιβλίο. Ακόμη κι αν το έχει διαβάσει αρκετές φορές, θα αποτελεί χώρο που επανέρχεται, γιατί είναι φρέσκος τόπος εξερεύνησης.

Κι έτσι η ανανέωση στα σχολεία γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Σε αυτή την περίπτωση ευτυχώς δράσεις ιδιωτικές ενισχύουν και προσπαθούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες.

Μία τέτοια δράση ανακάλυψα λίγες μέρες πριν και ενθουσιάστηκα.

Πρόκειται για το BookWave, μία  πρωτότυπη δράση με σκοπό την προσφορά καινούριων  παιδικών βιβλίων σε βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Αττικής, η οποία θα  φιλοξενηθεί για 2η χρονιά από τις 14 ως τις 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς.

To bookwave οργανώνεται από το Library4all, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, προσηλωμένη στη διά βίου μάθηση και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

To πρώτο bookwave, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, συγκέντρωσε 6.000 βιβλία και βοήθησε 134 σχολεία στην Αττική!!

bookwave 2013 2013_Γεμίζοντας σακούλες

Κάντε ένα πρόχειρο γενικό υπολογισμό, πολλαπλασιάζοντας επί 200 παιδιά ανά σχολείο, για να νιώσετε σε πόσα παιδιά απευθύνεται. Ίσως μέσα σε αυτά να είναι και το δικό μας παιδί.

Υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, φορείς, ιδιωτικά σχολεία, ιδρύματα και ΜΜΕ στην Ελλάδα, καθώς και από το Project Cicero, μία ανάλογη δράση συλλογής βιβλίων για σχολεία της Νέας Υόρκης.

Η επιτυχία του ήταν τέτοια που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Πώς λειτουργεί το bookwave; Δώστε προσοχή εάν είστε εκπαιδευτικοί και σας ενδιαφέρει :

Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι έρχονται σε επαφή με το Library4all και δηλώνουν, ότι επιθυμούν να αποκτήσουν βιβλία για να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους. Η περσινή εμπειρία κατέδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εκπαιδευτικών, αλλά και τις μεγάλες ανάγκες ιδιαίτερα των σχολείων που βρίσκονται στις ασθενέστερες οικονομικά περιοχές της Αττικής.

 

Μπορούμε όλοι να στηρίξουμε το bookwave 2014, προσφέροντας καινούρια βιβλία, που αγοράζουμε από τα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία για το bookwave.

Το bookwave δέχεται επίσης βιβλία που θα συγκεντρώσουν σχολεία της Αττικής μέσα από τις δικές τους δράσεις (book drives). Εκδοτικοί οίκοι, ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία ακολουθούν το bookwave

Από τις 14 Οκτωβρίου λειτουργεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία Cosmote, Ιανός, Παπασωτηρίου και Public, ένα link με την ένδειξη bookwave 2014.

Πατώντας το κουμπί, βρίσκεστε μπροστά σε επιλογές από μία “λίστα επιθυμιών” (wish list) που προτείνουν για το bookwave 24 εκδοτικοί οίκοι και μπορείτε από εκεί να πραγματοποιήσετε την αγορά σας.

Ξέρω ότι είναι δύσκολα οικονομικά  για όλους.

Σκεφτείτε το όμως ως εξής:

Είναι σαν να αγοράσουμε ένα βιβλίο για το παιδί μας, ανήψι, βαφτιστήρι, παιδί φιλικής οικογένειας και το μοιράζεται με άλλες χιλιάδες παιδιά.

Και μην νομίζετε, ότι θα πρέπει να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Στο wish list υπάρχουν προτεινόμενα βιβλία και με 3 ευρώ.

Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα link των online βιβλιοπωλείων που οδηγούν ακριβώς στο wish list του bookwave και να πάρετε μια ιδέα:

www.Public.gr

www.cosmotebooks.gr

www.ianos.gr

Παπασωτηρίου – Bookwave

 

Όσο περισσότεραβιβλία  μαζευτούν, τόσα περισσότερα σχολεία θα ενισχυθούν.

Το έχουμε ανάγκη ως κοινωνία.

Οι εκδοτικοί οίκοι που μετέχουν στη δράση:
Άγκυρα, Αίολος, Αιώρα, Bell, Γκοβόστης, GEMA, Διάπλαση, Διόπτρα, Εκδόσεις Κόκκινο, Επόμενος Σταθμός, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καρυδάκη, Καστανιώτης, Κέδρος, Μεταίχμιο, Μίνωας, Πατάκης, Παπαδόπουλος, Polaris, Σαββάλας, Στρατίκη, Susaeta και Ψυχογιός.

Το bookwave 2014 θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις 21 Νοεμβρίου. Η συγκέντρωση και ταξινόμηση των βιβλίων που θα προσφερθούν από ιδιώτες και εταιρείες μέσω των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων, καθώς και από σχολεία, θα γίνει από τις 14 ως τις 19 Νοεμβρίου. Η διάθεση των βιβλίων στα σχολεία, που θα έχουν εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον, θα γίνει στις 20 και 21 Νοεμβρίου. Στις 21 Νοεμβρίου το Τμήμα Εκπαιδευτικών  Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη οργανώνει σε συνεργασία με το Library4all δωρεάν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του προγράμματος στο τηλέφωνο 210 6207520 (από 3.00 έως 6.00 μ.μ.), καθώς και μέσω email στο info@bookwave.gr .

 

Να θυμάστε, ότι όσο περισσότερα παιδιά αγαπούν το βιβλία, τόσο μεγαλώνει η ελπίδα να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη και φωτεινή ζωή.

Μαμά Μαμαδοπούλου

1 Comment

  • Reply “BOOKWAVE” ΚΥΜ&Alp... 23 Οκτωβρίου, 2014 at 10:12 πμ

    […]   […]

  • Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!